Expertblog

Blog: 90.000 koks en obers gezocht

Expertblog – Op mijn laatste blog “Het wijnonderwijs is niet aangepast aan deze tijd” heb ik veel reacties mogen ontvangen. Enkele negatieve uit het conservatieve kamp, maar gelukkig ook veel positieve reacties.

Ik heb proberen uit te leggen dat het onderwijs in z’n algemeen en wijnonderwijs specifiek aan vernieuwing toe is. Het onderzoeksrapport ‘Arbeidsmarkt en Opleidingsbehoefte Horeca’ van de SVH en KHN onderkend dit.

Het “Arbeidsmarktonderzoek 2017 SVH en KHN” van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dat onlangs is verschenen, biedt het nodige inzicht in wat al langer wordt gezegd: er is een tekort aan vakbekwaam personeel in de horeca. Het onderzoek laat zien hoeveel mensen er nu in de horeca werken, hoeveel nieuwe, extra medewerkers er de komende tijd nodig zijn, en wat voor oplossingen dat vergt.

Behoefte aan vakbekwame medewerkers
Sinds 2008 is het aantal banen in de horeca aanzienlijk toegenomen. In 2016 verdienden ruim 400.000 mensen hun brood in onze eet-, drink- en slaapgelegenheden. Dat is zo’n 65.000 meer dan een decennia geleden. Binnen 5 jaar komen er volgens het onderzoek nog eens zo’n 60.000 arbeidsplaatsen bij. Gezien het grote verloop in de branche, betekent dat volgens KHN dat alle horecaondernemers samen ruim 90.000 koks en obers per jaar moeten werven. Er is dus een grote behoefte aan vakbekwame medewerkers.

Er zijn steeds meer mensen die menen wijnkenner te zijn. Tegenwoordig kun je op iedere hoek van de straat wel een wijncursus volgen. Maar voldoen deze aan de behoefte van de horecabranche? De SVH en KHN leggen de vinger op de zere plek. Eén van de conclusies uit dit onderzoek rapport is dat wijnopleidingen meer toegespitst moeten worden op praktijkgerichte kennis.

Praktijkgerichte aanpak
In het huidige onderwijssysteem wordt weleens vergeten dat de menselijke vindingrijkheid heel groot is. Studenten moeten dingen uit het hoofd leren die je tegenwoordig in een fractie van een seconde van het internet kunt halen. In mijn visie zou het wijnonderwijs in de behoefte van de branche en het marktonderzoek kunnen voorzien, door het verleggen van de huidige ‘kennis-norm” naar een praktijkgerichte aanpak. Het trainen én examineren van horeca specifieke vaardigheden van beginners niveau tot SVH Vinologen niveau.

In het voorjaar van 2018 zal er met opleiders en andere belanghebbenden een bijeenkomst worden georganiseerd met als doel meer branche erkende opleidingen te organiseren. Hierdoor moeten er meer mensen met een SVH vakbekwaamheidsdiploma aan de slag kunnen.

WTOL Academy – Wijntraining Online
WTOL Academy – Wijntraining Online is de eerste branche erkende opleider in wijn. Ik spreek de wens uit dat er meer wijnopleiders het pad van de SVH en KHN zullen volgen. Zodat er in 2018 meer mensen met een SVH vakbekwaamheidsdiploma aan de slag kunnen.
Wil je meer weten over onze opleidingen. Zie: www.wijntraining-online.nl of WTOL-Academy.nl.

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.

www.winetraining-online.com/nl/pudvd | info@wijntraining-online.nl 

Vorig artikel

Jubileummenu Die Heere Sewentien in Rosmalen

Volgend artikel

Jubileummenu van acht gangen bij Villa la Ruche in Voorburg

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.