Blog

Biologische wijnen uit de Languedoc: ‘Uniek terroir’

De Languedoc, gelegen in het zuiden van Frankrijk, ademt wijnbouwgeschiedenis. Al sinds de tijd van de Grieken en Romeinen worden hier met passie en expertise wijnen van topkwaliteit geproduceerd. Met hulp van schapen en dankzij een uniek terroir.

De laatste decennia beleeft de regio een ware renaissance, met een toenemende nadruk op duurzame wijnbouwmethoden, met name biologische landbouw. Een regio met een rijke historie en dus vroegen we onze vriend van Eric Nederstigt van Grape ‘N’ Green naar de bijzonderheden van deze boeiende (wijn)regio.

Grieken en Romeinen

De wijnbouwgeschiedenis in de Languedoc kent volgens Eric vele hoogte- en dieptepunten. De eerste druivenstokken werden al 2600 jaar geleden geplant door de Grieken. De Romeinen bouwden voort op deze traditie en introduceerden geavanceerde teelttechnieken.

Kloosters in de middeleeuwen gaven de wijnbouw nieuw leven, maar de 19e eeuw bracht grote tegenslagen met de druifluis en schimmelziekten. Pas vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw herpakte de regio zich.

Kwaliteitsverbetering was essentieel om het imago op te krikken. Dit leidde tot lagere opbrengsten, nieuwe druivenrassen en een toenemende focus op biologische wijnbouw.

De opmars van biologisch

Steeds meer wijnboeren in de Languedoc stappen over op biologische landbouw. Geen chemische pesticiden of herbiciden, maar natuurlijke processen om de wijngaarden gezond te houden. Het resultaat: smaakvolle wijnen met een lagere ecologische voetafdruk en een betere gezondheid voor de consument.

De populariteit van biologische wijnen uit de Languedoc is de laatste jaren enorm toegenomen. Dit komt mede doordat de kwaliteit van de wijnen steeds beter wordt. De wijnboeren experimenteren met nieuwe druivenrassen en vinificatietechnieken, wat resulteert in een breed scala aan innovatieve en smaakvolle wijnen.

Uniek terroir

De Languedoc bezit een uniek terroir met een mediterraan klimaat, kalkrijke bodems en veel zonuren. Perfect voor druivenrassen als Grenache, Syrah en Mourvèdre, die hier complexe en krachtige wijnen produceren.

De diversiteit in bodemgesteldheid zorgt voor een scala aan verschillende wijnstijlen binnen de regio.

Domaine de l’Escattes: pioniers in biologische wijnbouw

Een mooi voorbeeld is Domaine de l’Escattes in de Gard-regio. Sinds 2013 zet dit wijnhuis volledig in op biologische wijnbouw. De wijngaarden op hellingen met steenachtige klei- en kalkgrond profiteren optimaal van de zon.

Naast moderne technieken eren ze de traditie door schapen tussen de wijnranken te laten grazen. Het resultaat: authentieke Languedoc-wijnen met respect voor terroir en milieu.

Pierre & Nico: biologische wijnen met een missie

Ook Pierre & Nico, twee bevriende oenologen, zetten zich in voor duurzame wijnbouw. Hun Grape Variety Collection omvat vier heerlijke biologische wijnen, elk met een uniek karakter.

Van frisse Viognier tot krachtige Syrah, deze wijnen zijn niet alleen lekker, maar dragen ook bij aan een betere planeet. Pierre & Nico doneren 1 procent van hun omzet aan milieuorganisaties. Zin om deze wijnen zelf te ontdekken?

Maak kennis met de unieke smaken van de Languedoc met de kortingscode ‘chefsfriends15’. Daarmee krijg je in de webshop tot en met 21 mei 15 procent korting op alle wijnen uit de Languedoc.

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Grape ’N’ Green, gespecialiseerd in biologische en natuurlijke Europese wijnen, en één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en het bestellen van de besproken wijnen, kun je terecht in de webshop van het bedrijf. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Wellness resort met bier- en wijnbaden viert 35-jarig bestaan

Volgend artikel

Sterrenchef Henrie van der Heijden start in Rotterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.