Bij Michelin-recordhouder kun je nu ook slapen en ontbijten
Bij De Kromme Dissel in Heelsum kun je nu ook overnachten en ontbijten. Fletcher heeft het restaurant – ruim vijftig jaar in het bezit van een Michelinster – een upgrade gegeven. Gelukkig is aan het fundament niets veranderd, want bij Tonny en Ronnie is de oude dame in goede handen.
Het is serieus nieuws als Bilderberg en Fletcher in 2018 melden dat laatstgenoemde vanaf 2019 eigenaar is van De Kromme Dissel in Heelsum. Het restaurant is onderdeel van hotel Klein Zwitserland en verhuist daardoor mee.
Voor Fletcher is fine dining op dit niveau, De Kromme Dissel is dan al bijna vijftig jaar in het bezit van een Michelinster, een nieuwe tak van sport. Maar wel een tak waarop de onderneming hartstikke trots is, zo laat het direct weten.
De Kromme Dissel
Het restaurant behoudt ook na de overname de ster en inmiddels is het met een onafgebroken periode van 53 jaar recordhouder in de Benelux. En als het aan de eigenaar en chef-kok Tonny Berentsen en maître-sommelier Ronnie Brouwer ligt, blijft het daar niet bij. De Kromme Dissel mag dan wel een oude dame zijn, maar wel één met grandeur, en één die springlevend is.
Nieuwste voorbeeld daarvan zijn de realisatie van een tuinkamer en achttien luxe suites speciaal voor gasten van de bekroonde eetgelegenheid. Te boeken als arrangement: dineren, slapen en ontbijten. Rik mag namens ChefsFriends op uitnodiging kennismaken met deze experience.
Saksische boerderij
De Kromme Dissel huisvest in een Saksische boerderij uit de zeventiende eeuw en is gelegen in de bosrijke omgeving van Heelsum. Het restaurant dankt haar naam aan de kromme dissel, die in een ver verleden voor de deur staat. Een dissel is het bindstuk tussen het paard en de kar.
Het is 1968 en eigenaar dhr. Knijnenburg zoekt een naam voor de eetgelegenheid in de opnieuw opgebouwde boerderij. Als de melkboer hem vertelt dat hij de kromme dissel voor de deur zo leuk vindt, is de naam geboren. De eerste chefs zijn Klasjan van Kammer en Gerand Ben Mosman.
Tonny Berentsen
Al in 1971 onderscheidt Michelin de eetgelegenheid met een ster. En omdat deze nu nog aan de gevel pronkt, levert dat een record op. Geen enkel restaurant in de Benelux is langer achtereen onderscheiden door de rode gids.
Niet alleen die ster is een stabiele factor. Ook chef Tonny Berentsen en maître-sommelier Ronnie Brouwer zijn dat. Tonny is al sinds 1991 in dienst. Eerst als chef de partie (tot 1995) en vervolgens als souschef.
In september 2000 neemt hij de leiding in de keuken over van Angelique Schmeinck (die in 1994 Bert Willemsen opvolgt). Van de 53 sterren zijn er 24 van hem.
Ronnie Brouwer
Ronnie werkt bijna twintig jaar in de top van de Nederlandse gastronomie. Hij groeit op in het familiebedrijf hotel De Klok op Ameland en leert over gastvrijheid van zijn opa.
Hij volgt een opleiding tot vinoloog en slaagt in 2019 voor zijn meesterproef, hetgeen betekent dat hij zich vanaf dat moment SVH Wijnmeester mag noemen. De titel is de hoogste graad van vakbekwaamheid in het horecavak.
Wijn en spijs
Tijdens ons diner op een zaterdagavond in november zien we die kwalificatie terug bij elke wijn-spijscombinatie. Waanzinnig is zijn keuze voor saké (2024 Kyokuko Kijoshu Saké, Watanabe Shuzo, Tochigi Japan) bij het dessert, dat bestaat uit verschillende bereidingen van pompoen en mandarijn (en Schrobbelèr-likeur).
Geserveerd in het ultieme sakéglas, aldus Ronnie. ‘Ook echt nog gemaakt in Japan. De leverancier is ze zelf komen brengen, ik ben de eerste die ze gebruikt. Ik wilde ze per se hebben.’
Achttien suites
We checken in de loop van de middag in bij het hotel. Nu nog bij de centrale receptiebalie, maar binnenkort bij de speciale gastvrouw van De Kromme Dissel. Die begeleidt je dan ook naar je suite.
In een speciaal gedeelte van het Fletcher-hotel zijn achttien suites gerealiseerd voor gasten van het restaurant. Op de kamers komt het verleden van De Kromme Dissel op allerlei manieren terug. Natuurlijk hangt de Michelinster aan de muur en staat het Michelinmannetje in de kast.
Op het bed ligt een speciale krant met daarin van alles over de geschiedenis, er staat een koektrommel met daarin twee huisgemaakte Disseltjes (koekjes) en het persoonlijke tasje ernaast is gevuld met onder andere een pollepel, appelstroop en een boekje met daarin recepten van de chef.
Als we na het diner terugkeren, is de turn down service langs geweest. De gordijnen zijn gesloten, de lampjes staan aan en op het bed ligt een doosje met daarin twee bonbons.
Menu
In het sfeervolle restaurant genieten we van een diner van zes gangen, inclusief amuses en bijpassende dranken. En ook aan tafel blijkt dat deze oude dame springlevend is.
Het leuke is, althans dat vind ik, dat mijn lief en ik de eersten zijn die het voorgerecht uit het nieuwe menu geserveerd krijgen. Het maakt ook de medewerkers in de bediening enthousiast, want één van hen vraagt bij het weghalen van de borden van het hoofdgerecht naar onze favoriet.
We kiezen voor het derde gerecht: snoekbaars, zuurkool en komijn. Inclusief shout-out voor de erbij geserveerde wijn, een 2022 Chardonnay, Marimar Estate, Russian River Valley in Californië.
En de saus van aardpeer – en peer – uit de tweede gang (met daarbij zonnevis en Imperial-kaviaar) verdient het absoluut om ook te worden vermeld. We zijn blij met het broodje dat erbij wordt geserveerd – voorspellende gave? – zodat we het bord zo schoon mogelijk kunnen achterlaten. Overigens doen we dat laatste ook al na de eerste gang.
Chef aan tafel
Na het dessert twijfelen we nog even of we onze favoriet te snel hebben doorgegeven, want ook deze gang maakt indruk. Dit gerecht benoemen we dan maar specifiek op het moment dat één van de chefs onze tafel bezoekt als we afsluiten met een kopje koffie met friandises.
Die chef doet hetzelfde, voordat we ons diner starten. Om ons welkom te heten, te vragen naar allergieën, intoleranties en/of andere zaken waarmee de keuken rekening mag houden, en ons een mooie avond te wensen. Tof!
Relaxte bediening
Al kunnen we dat compliment geven aan alle medewerkers die ons en de andere gasten deze avond in de watten leggen. De sfeer en de manier waarop de gerechten worden geserveerd, is relaxed en familiair.
De toelichting van de wijnen en gerechten gebeurt op een ontspannen manier, er is tijd voor een praatje en het beantwoorden van vragen, en daar waar dat op prijs wordt gesteld, volgt een grapje of enthousiaste lach. Wij voelen ons er erg prettig bij. Een rondleiding door de keuken is (voor ons) bij de prijs inbegrepen.
Tuinkamer
Na een ontspannen nacht melden we ons op zondagmorgen in de nieuwe tuinkamer. De tweede investering die Fletcher recent heeft gedaan. Gebouwd op de plek die daarvoor dienst doet als terras en tegen de met een rieten kap bedekte boerderij.
Om de associatie met het terras te houden, is de vloer voorzien van terrasstenen. Daar bovenop een kleurrijk kleed. Een mooie mix van de historie van het pand en het restaurant, en de moderne ontwikkelingen die moeten zorgen voor een duurzame toekomst voor De Kromme Dissel.
De tuinkamer heeft een capaciteit van 24 couverts en zorgt niet alleen voor meer plekken in het restaurant, maar is tevens geschikt voor bijvoorbeeld privégezelschappen en bijzondere diners.
Ontbijt in gangen
Wij zijn er voor de derde optie: ontbijtruimte. En niet zomaar een ontbijt, want dan zou het niet worden verzorgd door het team van De Kromme Dissel. We krijgen onze ochtendmaaltijd geserveerd in vijf gangen.
Helaas is het regenachtige dag, want met een najaarszonnetje zal het verblijf in de tuinkamer nog bijzonderder zijn. Ik stel me die mooie dag voor, als het zonlicht van alle kanten het vertrek bereikt, maar realiseer me tegelijkertijd dat het geen kwaad kan om wensen te hebben.
Als we zijn uitgecheckt, zijn mijn lief en ik het roerend eens: Tonny en Ronnie – en Fletcher – hebben het in Heelsum heerlijk voor elkaar. Ook ervaren? Deze volledige experience is als arrangement te boeken via de website van De Kromme Dissel.
Lees ook:
Tonny Berentsen (De Kromme Dissel): ‘Ik werd kok door Cas Spijkers’
Groene ambities bij Restaurant Locals in Hotel Haarhuis in Arnhem
Robert Hartelman: ‘Groene ster voor Cèpes is ons doel’
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.