Franky’s Grill in Rotterdam bruist! In het nieuwe concept van François Geurds draait het om de grill, bestel je gerechten via een QR-code en komen die in de (hete) pan op tafel. Rik dineert op een zaterdagavond in mei in een levendige zaak, met een divers publiek en toffe gerechten.
Na tien jaar komt in september 2024 een eind aan FG Food Labs. De eetgelegenheid opent de deuren in 2014 in de Rotterdamse Hofbogen, waar François Geurds ook zijn met twee Michelinsterren bekroonde FG Restaurant exploiteert.
FG Food Labs
FG Food Labs is misschien toch wel een beetje het experimentele restaurant van de chef, die echter al snel ook op deze locatie Michelin overtuigt. De zaak is jarenlang vaste gast in de lijst met eetgelegenheden met één ster.
Voor mij en mijn lief is het toch vooral de plek die herinnert aan onze bruiloft. Met onze gasten laten we ons die dag culinair verwennen door de chef. Om te vieren dat we het weer een jaar met elkaar hebben volgehouden, besluiten we om Franky’s Grill te gaan ontdekken.
Franky’s Grill is powered bij FG Food Labs, zo lezen we bij de entree. Dat heeft er vast mee te maken dat alle andere elementen – zo goed als – hetzelfde zijn gebleven. Ja, op mijn leeftijd speelt nostalgie een (grote) rol.
Open keuken
Het mooie binnen is de levendigheid. Als je het pand betreedt, sta je meteen in het restaurant, dat bestaat uit een grote bar met stoelen en hoge tafels met dito stoelen. Achterin huisvest de open keuken, die door de spoortunnel op de wand – een link met het verleden – optisch veel diepte uitstraalt.
Die open keuken maakt ook dat er veel te zien is. Door de conceptwijziging, is er een volledig andere dynamiek. De ene na de andere pan gaat de keuken uit en wordt door een van de medewerkers naar de tafel gebracht. Geen twijfel dat zij aan het einde van hun shift de welbekende tienduizend stappen op hun teller hebben staan.
(Tekst gaat verder onder de foto)

QR-code
Door die dynamiek gebeurt er ook veel in het restaurant. Een gezelschap van vier krijgt schorten uitgereikt, omdat de door hen bestelde kreeft onderweg is. Het drietal aan de tafel ernaast smikkelt uit de grote pan met mosselen en weer een tafel verder overleggen drie jonge mannen voor welk biertje ze zullen gaan.
Als je plaats hebt genomen, krijg je (desgewenst) het concept uitgelegd en bestellen we ons eerste drankje bij een van de medewerkers. Daarna kunnen we gebruikmaken van de QR-code op tafel, die je netjes bij de menukaart brengt.
Pan op tafel
Cocktails en mocktails spelen er een belangrijke rol en de wijn mag je desgewenst eerst proeven. Op een centrale tafel staan kleine glaasjes en het assortiment. Als jij jouw favoriet heb gekozen, kun je deze via de app aan tafel laten brengen.
Op die tafel liggen robuuste onderzetters, waarop de pannen met jouw bestelling worden geplaatst. En er staat een menukaart met daarop de specials. Omdat die (dagelijks) variëren, staan deze niet in de app en bestel je die bij een van de mensen in de bediening.
Gerechten delen
Het advies voor ons is twee tot drie gerechten per keer. Delen hoeft uiteraard niet, maar dat is wel het idee. De volgorde bepaal je helemaal zelf. Zin om te starten met een dessert, dan kan dat! Afsluiten met één van de voorgerechten? Geen probleem als jij dat graag wilt.
Als gast hebt zelf de controle over wat je op tafel laat zetten en dus ook over het bedrag dat je wilt uitgeven. Liever duidelijkheid vooraf? Dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor het menu all-in van de chef voor 150 euro per persoon.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Tonijn en garnalen
Wij gaan voor ons eigen ‘menu’ en starten met twee voorgerechten (er is ook een snackkaart). Een ceviche-bereiding van blauwvintonijn en garnalentoast. Die laatste komt van de kaart met specials. Dat smaakt naar meer!
We nemen ook meer, maar stappen wel over naar de hoofdgerechten. Wat opvalt, is de variatie. In aanbod én in prijs. Wie zin heeft om wat exclusiever te gaan, kan kiezen voor bijvoorbeeld Japanse Wagyu, een hele kreeft, langoustines (vijf stuks) of een supplement van witte truffel.
Josper-grill
Liever een tandje minder? Denk dan aan de saté van kippendij, pasta à la Franky of gegrilde meloen van de barbecue met salade. Ook op de kaart: geroosterde aardappels in kippenvet, gegrilde groenten uit de Josper-grill en geroosterde maïs. Met het hele gezelschap smikkelen uit een pan met mosselen? Zoals gezegd: mogelijk!
Onze pannen zijn gevuld met lamsracks, boudin blanc met gruyèrekaas omwikkeld met buikspek, en gegrilde groenten. Boudin blanc is een traditionele witte worst uit de Franse keuken.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Zwevende desserts
Ruim voldoende, zo blijkt. Al vinden we het traditionele gaatje dat er altijd schijnt te zijn voor het dessert. We kiezen voor het huisgemaakte ijs van gember en citroengras en de tarte tartin.
De desserts hangen aan de bar en geven je de mogelijkheid deze zelf uit te kiezen – vandaar dat ze op de kaart staan als ‘dessert chilling in the air’. Voor de ijssmaak van je keuze komen ze aan tafel en kun je kiezen uit een keur aan smaken.
Gek van koffie? Dan moet je een middag of avond bij François afsluiten met een kop koffie. De chef is namelijk een nerd op dat vlak en dat bedoel ik dan hartstikke positief.
François Geurds
Gedurende de avond meldt de chef zich ook nog! Omdat beide restaurants met elkaar in verbinding staan, is dat eenvoudig te realiseren. François vertelt hartstikke blij te zijn met conceptwijzing en de belangstelling.
‘Spontaan binnenlopen en een vrije tafel of een plek aan de bar uitzoeken, en vervolgens zelf bepalen hoe gek je het maakt’, aldus de chef. ‘Juist dat zorgt voor spontaniteit, een relaxte sfeer en reuring.’
Reserveren mag
We hebben er niets aan toe te voegen. Dat we nog even met de chef mogen proosten, zorgt voor een extra dimensie. Enthousiast verlaten we het pand na een mooie en smakelijke avond op een voor ons bijzondere locatie.
Franky’s Grill rockt en is een mooie plek om een bijzondere gebeurtenis te vieren. Het restaurant is van dinsdag tot en met zondag geopend voor het diner. Op zaterdag en zondag kun je er ook lunchen. Reserveren mag, maar hoeft zeer zeker niet.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.
Lees verder
-
Marcel van Zomeren heeft de wanden van de oranjerie van zijn restaurant In den Rustwat…
-
De 25 lekkerste klassiekers van de afgelopen 25 jaar in één menu. Roberto’s Restaurant in…
-
Ook seizoen twee van De Augurkenkoning is een succes. Vele honderdduizenden volgden de afleveringen en…