Blog

Bier-spijsdiner met eigen bier van l’Atelier bij BrouwLokaal in Gulpen

Restaurant l’Atelier in Gulpen heeft sinds enkele dagen een eigen bier. Deze ‘geboorte’ is aanleiding voor een onalledaags bier-spijsdiner bij het BrouwLokaal van Gulpener Bierbrouwerij. ChefsFriends.nl reed naar het zuiden en genoot van bieren en spijzen met mooie verhalen.

Onderweg naar Zuid-Limburg krijg ik spontaan een vakantiegevoel. Zeker als je net voorbij Maastricht Airport op de A2 naar beneden het heuvellandschap in glijdt. Dan weet je, dit is een verdomd mooi stukje Nederland. Anders dan andere regio’s.

Gulpen is mijn eindbestemming. Een dorp van nog geen vijfduizend inwoners, maar wel de hoofdplaats van de gemeente Gulpen-Wittem. Een gemeente waarvan 40 procent van de inwoners direct of indirect werkzaam is in het toerisme. De gemeente registreert 700.000 overnachtingen per jaar en ruim 2 miljoen dagjesmensen. Ik ben er vandaag één van.

Eentje die met een goed gevoel naar het Zuid-Limburgse Heuvelland afreist, want ik mag proeven van de keuken van l’Atelier. Niet in het restaurant aan de Markt 9 zelf, maar tweehonderd meter verderop in het nieuwe BrouwLokaal van de lokale bierbrouwer Gulpener.

Ik proef een nieuw speciaalbier, dat is bedacht door chef-kok Hans Kinkartz van l’Atelier en zijn souschef Kaj Landman en is gebrouwen in de microbrouwerij van Gulpener, midden in het BrouwLokaal. Alles onder de noemer ‘Chefs Collaboration’. Een project van Gulpener, waarbij enkele malen per jaar een gastkok in samenwerking met een brouwmeester een speciaalbier brouwt.

Het resultaat van de samenwerking met l’Atelier is ‘Robuuste Jongens’, een stevige ‘Plato stijl’-bier met een hoog stamwortgehalte en Curaçao-schilletjes. Na zes weken gisten en rijpen, proeven we deze avond het resultaat. Inclusief een paar bijpassende gerechten.

European Bitterness Unit
Maar eerst het bier. In de neus frisse tonen van citrus en yuzu. De smaak is bitter met een lange, constante afdronk. Na enkele seconden proef ik nog de bitters in de mond, terwijl het toch echt een behoorlijk licht bier is voor dit jargon. De doordrinkbaarheid van deze robuuste jongen is vergroot door een iets lager alcoholpercentage van 7,5 procent. Een normale Plato doet zo’n 8,25 procent.

Het hop (Cascade en Mandarina) heeft een laag gehalte alfazuur en wordt in twee giften toegevoegd. Het zorgt voor een gelaagde bitterheid. Voor bierfanaten: de European Bitterness Unit is 40, dan weet je het wel. De kleur van het bier heeft veel weg van een Duitse witbier en wie z’n neus goed boven het glas houdt, ruikt vers gemaaid gras.

Op het etiket van de stoere fles pontificaal het vrolijke, Bourgondische gezicht van Hans en die van zijn trouwe souschef Kaj. Het is het resultaat van een lokale samenwerking van twee smaakkenners. Enerzijds is er de topkok die denkt en droomt in smaakcombinaties. Anderzijds is er de vakkundige brouwmeester die als geen ander weet hoe uitdagend het maken van bier is.

Voordat directeur Jan Paul Rutten van Gulpener ons uitnodigt om plaats te nemen aan de eettafels in de tuin, loop ik nog even door het Brouwlokaal. Sinds december open en gevestigd in de oude werkplaats achter de kerk. Tegenwoordig doet het dienst als belevingscentrum waar Gulpener bier centraal staat. Leuk voor die vele toeristen die de regio bezoeken. Sterker nog, een must als je in de buurt bent.

’25 miles principe’
In het zicht bij binnenkomt vanaf de Rijksweg links is de microbrouwerij, waar ook het bier van l’Atelier is gemaakt. Verder zijn er een smaakbibliotheek, biertheater, studielab, bierwinkel, hoptuin en restaurant. Het Gulpener BrouwLokaal is zeven dagen per week geopend van 11.00 tot 22.00 uur.

Het restaurant verdient extra aandacht, want hier wordt gewerkt met het ‘25 miles principe’. Alle ingrediënten in de keuken moeten in een straal van 40 kilometer rondom Gulpen verkrijgbaar zijn. Oké, een beetje smokkelen mag, want suiker en zout komen van verder weg. Maar de koks maken er een ware sport van om zich aan de food miles-afspraak te houden. Dat verdient respect.

Koud gerookte zalm
Voordat we aan tafel gaan voor een viergangendiner met bijpassende bieren, genieten we van twee mooie amuses: gerookte forel met appel en ui, en een bitterbal van Chinese kool met Ras el Hanout en mayonaise van piccalilly.

Het voorgerecht komt uit de koker van Hans. Het is een tartaartje van koud gerookte zalm met zoetzure groenten, knoflook en Japanse mayonaise met heldere tomatenbouillon. Daarbij een Gulpener Korenwolf. Hans heeft de zalm 5 uur gerookt op hout van oude whiskyvaten, wat zorgt voor een constante rooksmaak.

Voordat het tussengerecht komt, verschijnt een proefglas Gulpener Dort op tafel. Een speciaalbier van lage gisting met een licht zoete, volmoutige smaak. Daarbij een gerecht van de koks van restaurant van BrouwLokaal.

Het is een gerecht van gekonfijte konijn met rauw gemarineerde venkel en quinoa. De quinoa is afkomstig van de familie Niesten van akkerbouwbedrijf De Poshoof in Maastricht (19 kilometer van Gulpen). De kruiden van Frank Radder van Puur Aroma in Margraten (5 kilometer). En de hangop voor de dressing is afkomstig van zuivelboerderij Huynen in Reijmerstok (6 kilometer).

Drie bereidingen van lam
Dan het hoofdgerecht. Opnieuw een gerecht van l’Atelier. Op het bord drie bereidingen van lam met asperges en daslookpuree. Het lamsvlees aan de schenkel is langzaam gegaard in de oven en doet denken aan ossobuco. De tweede bereiding is een rugfilet van een melklam van 6 tot 8 weken oud. Omdat het zo jong is, is het vlees opvallend licht van kleur. De derde lambereiding is die van een saucijs. Het worstje is gevuld met lever en knoflook, en langzaam gegaard voordat het is afgebakken.

In het glas – natuurlijk – ‘Robuustje Jongens’ van l’Atelier. De bitters in het bier zijn meteen vriendjes met de lichte bitters in de asperges. Mooi gevonden van Hans. Ook als straks asperges niet meer verkrijgbaar zijn, zal Hans er ongetwijfeld een goed bijpassend gerecht bij maken. Hij broedt nog, maar het is de bedoeling dat in het menu bij een avondje l’Atelier het eigen, gastronomische biertje terug gaat komen.

Het dessert is weer voor de keukenboys van het BrouwLokaal. Het is een toetje met moutcake en moutmousse, met daarbij een bol Gerardus Dubbel-ijs. Blikvanger is de mousse. Die doet direct denken aan chocolade, maar nee cacao wordt niet gevonden in een straal van 40 kilometer rondom Gulpen, hoe goed je ook zoekt. Het is de mout die door een speciale bereiding er niet alleen uitziet als chocolade, maar ook nog zo smaakt. Werkelijk verbluffend deze vondst.

In het glas een slok stevige Gerardus Dubbel. Een kruidig bier met veel zuur. Leuk weetje: een deel van de opbrengst van de verkopen van dit bier komt ten goede aan het behoud van het klooster van Wittem, waar het bierrecept oorspronkelijk vandaan komt.

Het dessert vormt het eind van een warme zomeravond in het gastvrije Zuid-Limburg. Een avond waarbij de goede buren Gulpener en l’Atelier hebben laten zien dat streekgericht denken en werken voor meerwaarde zorgt.

Wil je het speciaalbier van l’Atelier zelf proeven? Reserveer dan voor een culinair avondje in het restaurant. L’Atelier is gevestigd in het centrum van Gulpen schuin tegenover de miniwaterval van het riviertje de Gulp. Het restaurant is open van donderdag tot en met maandag. Voor de lunch van 12.00 tot 14.00 uur met uitzondering van zaterdag en voor diner vanaf 18.30 uur. Restaurant l’Atelier is aangesloten bij restaurantvereniging JRE Nederland.

 

Vorig artikel

Italiaanse Wijnunie: voor liefhebbers van wijnen uit Italië

Volgend artikel

Blog: Meester menu Maarten Camps bij laagdrempelig Wolfslaar

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.