Blog

Aziatische keuken en Tielse fruitmand bij Betuwse gastrobar van De Zoelensche Brug

De Franse keuken als basis, met Aziatische invloeden en lokale producten uit de fruitrijke omgeving van Tiel. Dat is in het kort gezegd de keuken van Herberg De Zoelensche Brug. Een keuken die verandert, met de start van een nieuw gastrobar-concept per 1 september. ChefsFriends zet de vork in nieuwe, spannende gerechten.

Het verhaal van Herberg De Zoelensche Brug is even spannend als opvallend. Chef-kok Jeffrey Schoeman zegt zijn IT-baan op en start zonder koksopleiding een gastronomisch restaurant. Hij reist veel in Azië en gebruikt deze culinaire inspiratie in zijn keuken. Om de kooktechnieken te beheersen, neemt hij een vakkundige souschef aan. De chef inspireert de souschef met Aziatische invloeden. De souschef leert de chef de technische vaardigheden.

In een notendop is dit het verhaal van Jeffrey Schoeman, die in Rhenen restaurant Korianders op de kaart zet. Met zijn vrouw Cindy trekt hij de deur daar dicht om onder de rook van Tiel in Zoelen te starten met Herberg De Zoelensche Brug.

Zoelen, een dorp met 1.600 inwoners. Er is een coöperatie en er is een bakker, die een dag in de week open is. Verder is er een kasteel, Kasteel Soelen. En natuurlijk Herberg De Zoelensche Brug, pal naast de kerk.

Herberg De Zoelensche Brug is gevestigd in een monumentaal pand, gebouwd ergens tussen 1800 en 1900. Het deed dienst als boerderij, tolhuis (om de Linge over te steken) en kende diverse horecafuncties. De laatste als visrestaurant, met specialiteit zeetong. In de Betuwe langs de Linge. Een onmogelijke combinatie.

Fruitmand van Nederland
Wat wel goed matcht, is werken met regionale producten. Tiel is de fruitmand van Nederland, dus kiest Jeffrey tweeënhalf jaar geleden bij de start van het restaurant direct voor lokale fruitproducten. In de toekomst wil hij zelf vee gaan houden en denkt hij aan een lokale bierbrouwerij in zijn bedrijf. Ruimte genoeg, ideeën ook. Maar alles op zijn tijd.

Eerst een nieuw concept, want na tweeënhalf jaar slaan Cindy en Jeffrey een andere weg in. Ze kiezen voor een gastrobar-concept. Gasten kunnen kriskras door de kaart kiezen van kleine, smaakvolle gerechten, gebaseerd op de thema’s land (vlees), zee (vis) en aarde (groenten).

Casina Cote de boeuf
Daarnaast zijn er specials; een Simmenthaler Côte de boeuf en als klapper Casina Cote de boeuf van het Spaanse runderras uit de bergen van Asturië. Voor het vlees deed Jeffrey inspiratie op bij Carcasse in het Belgische Koksijde. Hij werd direct stapelverliefd op dit vlees en krijgt het nu geleverd van een Nederlandse leverancier.

Tenslotte biedt de menukaart nog tastings. Dat zijn verrassingsmenu’s all-in van 4, 5 of 6 gangen. Met bij iedere gang een bijpassend glas wijn, bier of fris.

Amuses
Wij mogen voorproeven van het nieuwe concept, dat per 1 september officieel van start gaat, en laten ons verrassen door de chef. We starten met twee amuses; een krachtig soepje van gepofte paprika met aangezuurde room en een sushi met groene asperge en ham-mayonaise.

In het glas een frisse, Hollandse bubbel van ‘buurman’ Betuws Wijndomein, genaamd LingeParel. Deze jonge bubbel uit 2016, gemaakt van de populaire Johanniter-druif, is fruitig in de neus en bubbelt zacht in de mond. Het bewijs dat we in Nederland steeds betere wijnen maken. Hulde!

Framboos uit de Betuwe
Het eerste gerecht is er een waarin direct de lokale invloed zichtbaar is: licht gebrande makreel met zoete pepertjes, framboos uit de Betuwe, een gefrituurd krokantje en een kruidenbouillon van tomatenuitlek gemaakt op de ‘hangop-manier’. Het gerecht is licht, smaakvol en contrastrijk. De zoete framboos uit de directe omgeving is de grote verrassing in dit visgerecht.

Het vlotte personeel in zelfgekozen spijkerbroek en witte bedrijfsblouse schenkt een Spaanse rosé in, een Armas de Guerra Rosado Mencia. Een zachte rosé die mooi overeind blijft bij het volgende gerecht.

Steak tartaar bulgogi
Op het bord gladde zalmlapjes, gemarineerd in wasabi en soja. Met daarbij structuren van komkommer met prettig prikkelende kerriemayonaise. De boterzachte zalm en romige mayonaise zorgen voor een prettig zalvend mondgevoel. In combinatie met een eenvoudig en treffende rosé een ware voltreffer.

Van ‘zee’ gaan we aan ‘land’. We maken ons op voor theater aan tafel, met een steak tartaar op bijzondere wijze. Op het bord het rundveeras Maas-Rijn-IJssel. Daarop groene appel uit de Betuwe, slablaadjes van Little Gem en een mayonaise van het Indiase kruidenmengsel Vadouvan.

Het delicate vlees is gemaakt op de bulgogi-manier, een Koreaanse wijze, ook wel vuurvlees genoemd. Aan tafel wordt de steak tartaar aangestoken en na twee minuten dooft het vuur. De buitenkant van de steak tartaar is gebraden. De binnenkant heerlijk rauw.

In het glas geen rood, maar wit. Een Pinotage Blanc van Aaldering Estate. Een zachte wijn met licht smaakje van appel.

Thaise pesto
We maken ons op voor de special. Op een plank heerlijk vlees van Simmenthaler Côte de boeuf (6 weken aan het bot gerijpt) en Casina Cote de boeuf (8 weken gerijpt Spaans vlees van 7 tot 12 jaar oud vee). Begonnen als melkkoe en geëindigd als vleeskoe is de Casina voor chef-kok Jeffrey het ultieme stukje scharrelvlees uit de groene heuvels van het noordwesten van Spanje.

Daarbij in een pannetje een aardappelgratin met truffel en kaas. Verder op tafel prei met granaatappelpitten en een crunch van cashew, en pastinaak met Thaise pesto. De pesto is gemaakt van basilicum, munt, chilipeper, cashew en oude kaas en verraadt de voorliefde van Jeffrey voor de Thaise keuken. In het glas een crimineel stoere ‘vleeswijn’ uit het Zuidoosten van Australië; 19 Crimes.

Door de volle bezetting van het restaurant waarbij gasten aan intieme tafels, grote ronde tafels of op een kruk aan een hoge tafel kunnen zitten, swingt de zaak en maakt de Betuwse gastrobar zich op voor het dessert.

Het glas wordt gevuld met een licht zoete dessertwijn Brachetto D’Acqui van slechts 5,5 procent alcohol. Als toetje een minimagnum, groen van kleur door de pandan. Daarnaast structuren van kokos met passievrucht en zachte en krokante spongecake. Met name de verschillende structuren maken dit tot een interessant dessert.

‘Betuwse Cuisine’
Met een kop koffie sluiten we de avond af. Een avond ‘Betuwse Cuisine’, gestoeld op de drie pijlers Franse keuken, Aziatische invloeden en regionale producten. Selfmade chef-kok Jeffrey weet wat hij doet en houdt zich op geen enkele wijze bezig met gidsen of sterren. Hoeft ook niet, daar zijn anderen voor.

Wij melden dat de prijsstelling van de menu’s binnen de Bib Gourmand-range vallen. Het is aan de heren en dames gidsenmakers, maar het zal ons niet verbazen wanneer de nieuwe Betuwse Cuisine meer mensen gaat opvallen.

Herberg De Zoelensche Brug ligt op een half uurtje rijden van Utrecht en ’s Hertogenbosch. Voor en achter de zaak is voldoende gratis parkeerruimte. Het restaurant ligt op een paar kilometer afstand van Tiel en de A15, de snelweg die Rotterdam met Arnhem en Nijmegen verbindt.

Vorig artikel

Bijzonder overnachten in eigen land in deze hotelkamers

Volgend artikel

Zomer Menu bij restaurant ’t Ambachthuys in Rotterdam

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.