Advertorial

Amsterdam en bier: van Piet Hein tot bier van regenwater

Advertorial – Amsterdam en bier zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Piet Hein had er zijn stamkroeg, brouwers maakten er van regenwater bier en de wereldwijd bekende brouwer Heineken zag er het levenslicht.

Met maar liefst 45 actieve brouwerijen en een cafécultuur die teruggaat tot de 17e eeuw, kom je als liefhebber van het gerstenat volop aan je trekken. Zeker vanaf 10 juli. Dan opent in het Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers’.

Biersteden
In lijstjes van biersteden in Europa staat Amsterdam steevast in de top 5. Het oudste café van de stad is 141 jaar oud, veel burgemeesters waren brouwers en Heineken zag er het levenslicht. Meer dan voldoende stof dus voor een toffe tentoonstelling.

Brouwerijen
Wie ‘Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers’ bezoekt, ontdekt dat met brak stadswater prima bier te maken is. Sterker: heel bijzondere bieren zelfs. Zoals bij Brouwerij Prael, waar ze er een maken met regenwater!

Nog een goed ingrediënt voor een smakelijke ‘gele rakker’: geredde aardappelen. Brouwerij Troost brouwt er pieperbier van.

Tentoonstelling Amsterdam en bier
Amsterdamse bieren in fles.

Bier en spijs
Bier en spijs is inmiddels ook een liefhebbende combinatie in de (betere) restaurants van de stad. Bij tweesterrenrestaurant Ciel Bleu werken ze bijvoorbeeld samen met de brouwers van ’t IJ.

Ze ontwikkelden samen een India Pale Ale, met als bepalende smaak kaffir-limoen. Gevolgd door een Ciel Bleu Imperial Stout met chocolade en Thaise gemberwortel, waarbij ook de Chocolatemakers betrokken zijn.

Cafés
Voor een lekker glas van de tap zijn er eveneens volop mogelijkheden in een van de vele kroegen. De Druif op het Rapenburgerplein schijnt het oudste café van de stad te zijn.

Het verhaal gaat dat Piet Hein het beschouwde als zijn stamkroeg. Mooie plek voor een goed glas, zo lijkt ons.

Cultuur
In de tentoonstelling Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers komen alle facetten van het bier aan bod. Van het brouwproces, de geschiedenis van bier, de kritische kant van bier tot aan de cafécultuur.

Tickets
De tentoonstelling in Amsterdam Museum is te bezoeken van 10 juli tot en met 1 november. Tickets moeten vooraf worden gereserveerd via de website van Amsterdam Museum.

Mensen die in het bezit zijn van een Museumkaart of een Stadspas, of lid zijn van de Bankgiroloterij hebben gratis toegang. Wel moeten ook zij vooraf een ticket reserveren.

Vorig artikel

Deze restaurants doen aan afhalen en/of bezorgen

Volgend artikel

Erik de Mönnink over gastronomie na corona

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.