Blog

Als een vis in het water bij Joris en Anjeta in restaurant Aan de Zweth

Anjeta en Joris Peters starten begin 2015 met Aan de Zweth. Ruim 2,5 jaar later is Joris sterchef en is de zaak volledig vernieuwd. ‘Zo’n restyling geeft energie, ook in de keuken.’ Het zijn woorden van Joris die wij volledig onderschrijven na een culinaire avond ‘aan de Zweth’.

Het zijn grote schoenen die Anjeta en Joris Peters aantrekken als ze in januari 2015 starten met Aan de Zweth. De jonge ondernemers gaan verder in het pand in Zweth/Schipluiden, dat tot dat moment De Zwethheul van Mario Ridder huisvest.

Leerschool
Mario verhuist het restaurant naar Rotterdam, waar hij op een prachtige plek aan de Coolsingel van start gaat met Joelia. In Zweth zet het ambitieuze duo de eerste stappen op het pad van het zelfstandig ondernemerschap. Eigenlijk is er vanaf de start geen enkele reden voor bezorgdheid. Joris heeft een leerschool waar je ‘u’ tegen zegt.

Hij draait al een tijd met in de keuken van Mario voordat hij de zaak overneemt en in de jaren daarvoor opereert hij onder de hoede van (eerst) Maarten Camps (één ster) en Jannis Brevet (twee sterren). Maar toch… 34 (Joris) en 32 (Anjeta) zijn ze dan.

Culinaire gidsen
Het bewijs is er zo’n 2,5 jaar later. Michelin heeft Joris bekroond met een ster, in de andere culinaire gidsen zijn er goede noteringen en Anjeta sleept in 2016 een nominatie in de wacht in de strijd om de titel ‘Gastvrouw van het Jaar’.

Het is – misschien wel – de verklaring voor het succes: Joris is top in de keuken en Anjeta heeft gastvrijheid door haar aderen stromen. Van ontvangst tot en met vertrek is ons bezoek aan Aan de Zweth een warme deken.

Complimenten ook voor sommelier Arnold Zwartkruis, die het gevoel van de eigenaren perfect vertaalt naar de wijnen. Zowel wat betreft de keuze als de toelichting. Maar ja, ook hij heeft Inter Scaldes als leerschool en durft het ‘avontuur’ aan.

Vernieuwing
Tijdens de zomersluiting dit jaar vernieuwen Anjeta en Joris hun restaurant en daardoor is het aan de voorkant nu ook echt hun restaurant. Videobeelden van het resultaat inclusief toelichting door de eigenaren vind je via deze link.

Een vernieuwde zaak geeft ook energie in de keuken. Aan de Zweth 2.0 noemt Joris het zelf (in de video) en ChefsFriends komt een avond proeven van de (nieuwe) kaart.

Delfts Blauw
We starten met een glas bubbels en zetten onze smaakpapillen aan het werk met enkele olijven en een heerlijke mousse op basis van Parmezaanse kaas, waarin we de erbij geserveerde stengels kunnen droppen.

Bij het geserveerde brood valt de boter op. Of beter gezegd: de Hollandse klomp in de boter. Mooi detail dat past bij de aandacht voor Delfts Blauw in de zaak.

Dat Nederlandse element komt ook terug in onze amuse met ‘haring, rode kool en geitenkaas’. Ik blijf het mooi en bijzonder vinden dat de haring een plek heeft (gekregen) in de topgastronomie.

Verrassingsmenu
Ons (verrassings)menu van zeven gangen trappen we af met een ‘tartaar van zeebaars en limoen, schuim van avocado, hazelnoot, krokante Goudse kaas en grapefruitparels in notenboter’. We zijn erg enthousiast over de grapefruit.

Het gerecht is een geslaagde combinatie met de Riesling Gold ‘Feinherb’ van Weingut Moselland uit Duitsland. Drink je liever een biertje, vraag dan naar het huisgebrouwen ‘Zwethbiertje’, dat tonen heeft van citroengras, sinaasappel en koriander.

Vis en schaal- en schelpdieren
Joris is fan van vis en schaal- en schelpdieren. Bij de herinrichting van Aan de Zweth is geprobeerd het water dat langs het restaurant loopt, naar binnen te halen.

Vandaar dat is gekozen voor blauwe vloerbedekking, gelegd met vierkante blokken die allemaal een ‘andere’ kleur blauw hebben omdat ze ‘gecentrifugeerd’ zijn.

Kabeljauw
Ons tweede gerecht komt (daarom) ook uit de zee: ‘gestoomde kabeljauw, krokante zwarte quinoa, mousseline van wortel en sinaasappel en saus van kokos en citroengras’. Opnieuw is de combinatie met de wijn helemaal af. Arnold kiest voor een Siciliaanse wijn. Grillo Rari, Fuedi San Marizano.

Scholfilet
De kabeljauw geeft de beurt door aan de scholfilet, die in de derde gang de hoofdrol speelt. De schol is gestoomd en wordt geserveerd met krokante zwarte quinoa, een mousseline van wortel en sinaasappel en een saus van kokos en citroengras.

Ik wil het kannetje met daarin de saus eigenlijk uitlikken, maar in een vol restaurant lijkt me dat niet echt een oplossing. Het kannetje blijft echter wel op tafel staan tijdens de gang, dus dat maakt een hoop goed. De begeleidende wijn komt uit Portugal: Dao, Branca, Casa de Santar.

Langoustine en griet
Grietfilet en langoustine vormen een goed huwelijk tijdens de volgende gang. De grietfilet is geroosterd, de langoustine gebakken.

Ze worden begeleid door een crème van topinamboer, een schuimige saus van morilles en – dit is de wijn – een Beauté du Sud, Chardonnay, Pays d’Oc, Frankrijk.

Noordzeekrab
Het is tijd voor de signature dish van Joris: Noordzeekrab, kalfstartaar, koriander en curry. Met een Veneto, Scaia, Tenuta Sant’Antonio uit Italië. Arnoud vertelt enthousiast over zijn zoektocht naar de perfect wijn voor bij het gerecht.

Proeven, proeven en proeven, en dan valt de keuze op de Zuid-Italiaanse. Waarom? Omdat de wijn de smaken in het gerecht perfect ondersteunt en accentueert. Na mijn eerste slok weet ik direct wat hij bedoelt. Opnieuw heeft hij ons verrast.

Ook nu een krokantje dat ‘verraadt’ wat we geserveerd krijgen. Lekker! En een compliment voor de presentatie.

Parelhoen
In gang zes speelt vlees voor het eerst de hoofdrol. Joris serveert een rouleau van parelhoen, een saus van Madeira en sjalot. Arnoud kiest voor een Corbières, Cuvée Classique, Domaine de la Cendrillon uit Frankrijk.

Dessert van de kermis
Met een dessert dat is geïnspireerd op de kermis sluiten we ons menu af. Het snoepgoed dat je daar kunt kopen, heeft geleid tot ‘een twister van champagne-kerrie, en framboos, een suikerspin en ijs van zure matten’. De begeleidende wijn komt uit het Italiaanse Piemonte, een Almonda, Fosso della Rosa.

De avond eindigt met een kop koffie en friandises. Speciale vermelding voor de huisgemaakte pepermunt. Kunnen we het maken om het potje helemaal leeg te eten? Laten we dat maar niet doen.

Menu’s
Restaurant Aan de Zweth is geopend van woensdag tot en met zaterdag voor zowel lunch als diner. Het menu van Joris is beschikbaar in vijf (75 euro), zes (85 euro) of zeven (89 euro) gangen. Een bijpassend wijnarrangement is beschikbaar vanaf 35 euro.

Vanwege de voorliefde van Anjeta en Joris voor Delfts Blauw kun je ook kiezen voor het menu Klassiek Royal Delft: vier klassiekers gepresenteerd op het servies van Delfts Blauw, inclusief een entreekaart voor een rondleiding bij Royal Delft.

Jubileummenu
Tot slot is er nog het jubileummenu met daarin het beste van 2,5 jaar Aan de Zweth onder leiding van Anjeta en Joris. Je geniet van zeven signatuurgerechten, een glas champagne, amuses, mineraalwater en koffie of thee met friandises.

De prijs bedraagt 125 euro per persoon. Met een optioneel wijnarrangement voor de jubileumprijs van 25 euro. Beschikbaar tot 30 november.

Vorig artikel

Nieuwe uitstraling restaurant Dorset in Borne

Volgend artikel

Jacob Jan Boerma aan de slag voor Parc Broekhuizen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.