Advertorial

Alles over wijnland Argentinië

Advertorial – Argentinië is een wijnland bij uitstek. In de afgelopen tien jaar heeft Argentinië zich ontwikkeld van een land dat niet erg bekend is in de mondiale wijnwereld, tot een van de snelst groeiende exporteurs van wijn in de zogenaamde Nieuwe Wereld.

De woestijnen op grote hoogte in het oostelijke gedeelte van het Andesgebergte hebben geleid tot een wijnindustrie van hoge kwaliteit. De omstandigheden zijn hier zeer geschikt voor de grote trots van Argentinië: Malbec. Oorspronkelijk afkomstig uit Bordeaux is deze druif nu verantwoordelijk voor enkele van Argentinië ’s meest beroemde wijnen.

Wijnbouwgebieden in Argentinië
De meeste wijnbouw in Argentinië vindt plaats in de uitlopers van de Anders. Het meest bekende gebied is Mendoza Valley, waar woestijnlandschappen en grote hoogtes samen de aanleiding zijn voor aromatische, intens smakende rode wijnen. De vele uren zon per dag en de grote dagelijkse temperatuurschommelingen zorgen er voor dat de druiven een langzame rijpingsperiode hebben met als gevolg een prachtig evenwicht tussen suikers en zuren in de druiven.

Na Mendoza Valley is San Juan de tweede wijnregio in Argentinië. San Juan staat vooral bekend om de rode wijnen die er worden gemaakt van Syrah en Cabernet Sauvignon en de witte wijnen van Sauvignon Blanc.

Bekendste wijnen uit Argentinië
Zoals we eerder al noemden is Malbec de favoriet van Argentinië. Deze stevige druif is verantwoordelijk voor enkele van de mooiste Argentijnse wijnen vol rijp zwart fruit en met veel power. Hoewel de regio waar de druif groeit van grote invloed is op de uiteindelijke wijn zijn het over het algemeen soepele, ronde en karaktervolle wijnen met aardig wat tannines. Dit laatste zorgt ervoor dat het wijnen zijn die goed kunnen ouderen. Wil je rode wijn bewaren? Zorg er dan altijd voor dat je de flessen op hun kant op een liefst donkere plek bewaard.  

Naast de bekende Malbec gooit ook de van oorsprong Italiaanse druif Bonarda grote ogen. Waar in Italië nog maar een handjevol wijngaarden vol Bonarda te vinden is, is het in Argentinië op Malbec na de meest aangeplante druif. Niet gek ook als je kijkt naar de verrukkelijke Argentijnse wijn die er van de druif wordt gemaakt.

Vorig artikel

Eet thuis mee tijdens virtuele diner van Chaîne des Rôtisseurs

Volgend artikel

Spareribs: om je vingers bij af te likken, letterlijk en figuurlijk

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.