Blog

Wandelen in Woold: over klompenpad van en naar de Brömmels

Camping & Geitenkaasboerderij de Brömmels in het buitengebied van Winterswijk is niet alleen een goed adres voor lekkere kaas, het is ook het vertrek- en eindpunt van het klompenpad Achterwooldepad. Richard trok de stoute wandelschoenen aan en ging op naar buurtschap Woold.

Laten we het eerst eens hebben over het fenomeen klompenpaden. Ze duiken steeds vaker op en winnen aan populariteit, niet in de laatste plaats vanwege de unieke eigenschappen van deze wandeltochten.

Een klompenpad is een wandelroute over en langs boerenland waarbij rust, kleinschaligheid, cultuur en natuur de kenmerken zijn. De klompenpaden liggen hoofdzakelijk in de provincies Utrecht en Gelderland, en gaan veelal over onverharde paden. De lengtes variëren van 3 kilometer tot wel 27 kilometer, en de paden zijn voorzien van goede bewegwijzering in de vorm van bordjes met klompen.

Routeverlenger
Wij hebben enige klompenpadervaring in onder andere Loenen en Angerlo, maar kiezen vandaag voor het Achterwooldsepad in het verre buitengebied van Winterswijk. En dan voor de routeverlenger aan de noordzijde van startpunt de Brömmels. Voor de goede orde: de hele route is 18 kilometer. Wij kiezen alleen voor de routeverlenger van bijna 9 kilometer, omdat deze route veel kronkelende en afwisselende paden kent.

Woold is een buurtschap ten zuiden van Winterswijk, niet ver van de Duitse grens. Dieper in de Achterhoek kun je niet komen. De laatste meters snelweg liggen ruim 20 kilometer terug in Varsseveld, en de laatste wegen naar Camping & Geitenkaasboerderij de Brömmels is al een feest op zicht. De navigatie stuurt mijn auto over oude stenenstraten en stoffige zandpaden richting het startpunt van onze wandeling.

Coulissenlandschap
Het Achterwooldsepad brengt ons over zandpaden en boerenerven langs een uniek coulissenlandschap met glooiende maïsvelden, houtwallen en boerenhuizen. Wie hier loopt voelt zich ver verwijderd van oprukkende nieuwbouw en voorbijrazend verkeer, en waant zich in een soort van openluchtmuseum met opvallend veel groen.

We zijn nog geen 3 kilometer onderweg of op nog geen honderd meter voor ons steekt een reekalf relaxt grondsnuffelend over en verdwijnt met langzame stapjes in een maïsveld. Iets verderop worden we gewaarschuwd voor broeiende buizerds. Die kunnen namelijk mensen aanvallen. Spannend!

De natuur is deze maand op zijn groenst en tussen het afwisselende landschap duiken eeuwenoude boerenerven op. Vaak prachtig in de verf en soms voorzien van kunstelementen. Zo word ik uitgenodigd om de witte pijlen te volgen om de grootste ezel van Nederland te bekijken. Ik volg de pijlen, open het houtenluikje aan de boerenschuur en kan mijn glimlach niet onderdrukken. Ook is er een Mondriaan met oude boerderij.

Alle mensen die we sporadisch tegenkomen, groeten ons. De ontspannen en vriendelijke sfeer symboliseert de regio. Dit buitengebied tegen de grens van Duitsland is op en top relax en vriendelijk. Dat merken we ook bij ons eindpunt, de geitenboerderij en camping van Ellen en Bert Kots. Boer Bert leidt een groep bezoekers rond over zijn boerderij, terwijl de campingkinderen voorbij skelteren langs het boerenterras en de geitenstal.

Eten, drinken en slapen

Een bezoek aan Woold kun je goed combineren met goed eten, goed drinken en goed slapen. Hieronder een aantal tips.

Om de hoek ligt Het Keunenhuis van kop-tot-kont-chef Nel Schellekens. Niet zo maar een restaurant, maar een culinaire proeftuin in een oude boerderij. Smidse Culinair is een kleinschalig huiskamerrestaurant in het nabijgelegen Aalten. Ook ten zuiden van Winterswijk op enkele kilometers van Woold vind je LEV. By Mike, een restaurant van topchef Mike Vrijdag.

Wie wil overnachten kan denken aan Hotel Restaurant Stad Munster in hartje Winterswijk, aan Fletcher Hotel-Restaurant Frerikshof aan de noordzijde van Winterswijk, of aan boutique hotel en brasserie De Heerlyckheid in boekenstadje Bredevoort.

Lees ook:
Wandelen bij de Oostvaardersplassen: waar natuur het won van industrie
Wandelen op Schokland: ooit in gevecht met de Zuiderzee

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Vakantie in eigen land: citytrips met kaas in de hoofdrol

Volgend artikel

Doe mee aan NK Blindproeven en maak kans op fantastische wijnreis

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.