Nieuws

Acht restaurants door Michelin toegevoegd aan gids

Na de lancering van de 2025-gids afgelopen oktober én kort daarna de toevoeging van drie eetgelegenheden aan de selectie, voegt Michelin daar deze maand nog eens acht restaurants aan toe. Of ze (ook) een Bib Gourmand of een ster krijgen, daarop is het nog even wachten.

Acht restaurants maken vlak voor het verstrijken van de maand januari hun intrede in de Nederlandse Michelingids.

‘We gaan langs bij chefs met een MICHELIN Ster die nieuwe restaurants openden, smullen van dimsum in Rotterdam, ontdekken een creatieve aanpak van de Texelse terroir, krijgen een extra reden waarom productieliefhebbers naar Maastricht moeten, … noem maar’, aldus de culinaire gids.

Alma Bistro Breda

Eerste nieuwkomer is de vorig jaar zomer geopende Alma Bistro in Breda. Eigendom van chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars, die in Oisterwijk al twee zaken exploiteren onder de Alma-naam: Alma Fine Dining (in het bezit van een Michelinster) en Alma Bodega (Bib Gourmand).

‘Een monumentaal pand, hartje Breda, is de thuisbasis van deze luxe bistro met allure’, schrijft Michelin. ‘De keuken op de etage springt in het oog, zodra u binnenloopt.

Een advies van de rode gids: ‘Check zeker de verleidelijke wijnkaart!’

Bar Bù Rotterdam

Winnaar van de vakprijs Entree Award, winnaar van de recensierubriek De Gouden Pollepel van het AD én nu nieuwkomer in de Nederlandse gids van Michelin. Het kan slechter…

Michelin: ‘Wanneer u dit herenhuis aan de jachthaven binnenloopt, moet u meteen kiezen: de trap links naar de loungebar of de trap naar het restaurant.’

Hoewel de rode gids de cocktailkaart ‘zeker de moeite waard’ noemt, adviseert het toch om je laten onderdompelen in de smaakvolle Aziatische vibe van het restaurant. ‘Frans en oosters wordt er met gevoel vermengd. De dimsums zijn geweldig.’

Met een kleine waarschuwing voor jou als gast: ‘Kiezen uit de ruime kaart is een uitdaging.’

Oudeland De Koog (Texel)

Nederlandse grootste Waddeneiland heeft er een in de Michelingids opgenomen restaurant bij. De rode gids noemt Oudeland zowel warm als urban.

‘Een zaak met schwung, dankzij het gepassioneerde team. Dat merkt u aan de manier waarop ze hun knappe selectie natuurwijnen voorstellen en hun innige band met Texel onder woorden brengen.’

Wat ze niet uit eigen tuin halen, verzamelen ze bij bevriende leveranciers op het eiland, zo schrijft Michelin. ‘Ze gaan creatief om met hun terroir en verrassen elke maand met een nieuw menu.’

Restobar Vista Rotterdam

Ondernemer Henri van der Heijden is een bekende van Michelin. Zijn Vista Willemstad is in het bezit van een ster en nu is ook zijn tweede zaak opgenomen in de culinaire gids. Met Restobar Vista kwam voor Henri een droom uit: ondernemen in zijn eigen stad.

De locatie is waanzinnig: Rotterdamser kan het uitzicht niet zijn. De skyline van de stad, de Nieuwe Maas en de Erasmusbrug zie je vanuit het restaurant. ‘Wat een uitzicht!’, schrijft Michelin dan ook. ‘U zit hier op de begane grond van gebouw De Rotterdam, omringd door een smaakvol modern decor in zachte kleuren.’

En verder: ‘De chefs mijden complexiteit en plezieren met ongedwongen gerechten. De ruime kaart is een waar plezier, net als de mooie prijs-kwaliteitverhouding.’

Lees ook: Henrie van der Heijden: Meesterkok en sterrenchef

Reua Thai Nuth

Chef-kok Pattama Simons kiest voor Thaise smaken, maar voegt daar volgens Michelin een zekere finesse aan toe. ‘Ze werkt vaak met producten uit eigen tuin of lokale leveranciers en neemt de tijd om diepgang te creëren.’

Volgens de culinaire gids voelt Reua Thai ietwat bruut aan en zorgen houten ornamenten voor eigenheid. Het keuzemenu is een aanrader om ten volle te genieten van dit geparfumeerde verhaal.’

Tannay Amsterdam

Michelin meldt dat de naam Tannay verwijst naar de geboortegrond van chef Thomas Demuth. ‘Zijn ouders hebben er trouwens nog steeds een wijngaard, waarvan enkele flessen op de kaart staan.’

De Franse chef opereert onder de vleugels van Alain Caron en brengt volgens de culinaire gids vertrouwde gerechten, die een kennis van de klassieke Franse keuken verraden. Inclusief pittoresk terras aan het water en romantisch decor.

’t Spiehuis Soest

Deze gevestigde naam onder leiding van – nu – Sidney Heinze draait al een flink aantal jaren mee in culinair Nederland. En vanaf vandaag kan het restaurant daar trots bij vermelden dat het door Michelin is opgenomen in de gids.

‘’t Spiehuis bevindt zich in een sierlijk huis, dat authenticiteit en nostalgie ademt, zonder oubollig te zijn’, aldus de rode gids. ‘Het is al jarenlang een gevestigde waarde vanwege zijn traditionele ziel en Sidney is de geknipte chef om daar met veel respect een hoofdstuk aan toe te voegen. Hij heeft zijn klassiekers stevig in de vingers zitten en laat rijke smaken voor zichzelf spreken.’

Typerend voor dit huis, aldus Michelin: ‘Geen onnodige liflafjes, maar herkenbaarheid en het genot van klassieke intensiteit.’

WY Maastricht

Restaurant van Wouter (W) Vroonen en Ylja (Y) Berends in de hoofdstad van Limburg. Michelin: ‘Wouter en Ylja hebben troeven te over om u te overtuigen. De locatie van hun intieme fine dining-restaurant in hartje Jekerkwartier bijvoorbeeld, in een pittoresk straatje met klinkers.’

De rode gids noemt de deskundige en bij momenten verrassende wijnpairings een must. ‘Maar dé troef is de aantrekkelijke keuze aan verfijnde gerechten. Deze chef weet hoe je gasten inneemt met intensiteit en een fijn zuurtje. Daarom moet u hier een tafeltje boeken.’

Meer lezen over de nieuwkomers? Bezoek dan de website van Michelin Benelux.

Lees ook:
Bij Michelin-recordhouder kun je nu ook slapen en ontbijten
Michelin voegt drie restaurants toe aan Nederlandse gids
Michelin 2025: dit zijn de nieuwe Nederlandse groene sterren

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Albert Kooy: ‘Supermarkten maken onze eetcultuur kapot’

Volgend artikel

Jelle van Ravenstein nieuwe sommelier bij Restaurant Wolfslaar

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.