Blog

Acht restaurants aan de kust die je moet bezoeken

De Nederlandse kust is onverminderd populair, zo blijkt uit recent onderzoek van het NBTC. Goed om te weten dat er in onze kuststreken veel goede restaurants en hotels zijn te vinden. Een kleine selectie.

Vandaag bracht het Nederland Bureau voor Toerisme en Congressen, het NBTC, naar buiten dat onze kust grote aantrekkingskracht heeft op toeristen. Met name Belgen (420.000) en Duitsers (1.600.000) weten onze kust goed te vinden. Samen goed voor bijna 1,2 miljard euro omzet.

Met name de goede fiets- en wandelmogelijkheden, de goede bereikbaarheid, de vriendelijke bevolking en de prachtige uitzichten worden als pluspunt ervaren. Daar doen wij van ChefsFriends.nl nog een schepje bovenop, want wij vinden de kuststrook ook heel erg fijn vanwege de heerlijke hotels en restaurants die hier zijn gevestigd.

Uit het grote aanbod horecabedrijven lichten we er een paar uit, zonder andere bedrijven natuurlijk te kort te doen. Het gaat om bedrijven die speciaal zijn vanwege hun ligging en kwaliteit, en een genot zijn om te bezoeken.

Merlet – Schoorl
Vanuit Restaurant Hotel Merlet kijk je uit op de Schoorlse duinrand, de breedste duinrand van Nederland. Dit allround horecabedrijf beschikt over prachtige hotelkamers, ruime suites en ja ja zelfs over een ‘love under construction suite’. Er is een overdekt zwembad met beautysalon en vanuit het met een Michelinster bekroonde restaurant komen smaakvolle gerechten van chef-kok Jonathan Zandbergen.

Bij Jef – Texel
Misschien wel het beste Waddeneiland-eetadres van Nederland, Bij Jef op Texel. Gelegen in de Herenstraat in Den Hoorn, het eerste dorp vanaf de boot van Den Helder. Het is een beetje flauw om te zeggen dat je niet meer verder het eiland op hoeft, maar Bij Jef hoef je niet snel weg. Want je kunt er naast razend goed eten ook razend goed slapen in een van de fraai ingerichte suites.

Pure C – Cadzand
Sergio Herman begon in 2010 met Pure C in de duinen van Cadzand. Sinds het begin kookt Sergio’s steunpilaar Syrco Bakker er met zijn Zeeuwse hart de mooiste gerechten met veel, heel veel producten uit de directe omgeving zoals schaal- en schelpdieren. Zoals ze het zelf zeggen gaat het bij Pure C om beleven, delen en proeven. Pure C is een soort van culinaire ode aan Zeeland.

Huis ter Duin – Noordwijk aan Zee
Triomfantelijk op de top van een duin kijkt Grand Hotel Huis ter Duin uit over zee en achterland. Het hotel bestaat uit twee delen – Grand Hotel en Nouvel Hotel – en beschikt over een eigen strandhuis genaamd Breakers. Een goede vork prikken kan bij Restaurant Latour of Brasserie La Terrasse. Prima adressen voor een snelle tophap of een uitgebreid sterdiner.

De Kromme Watergang – Hoofdplaat
Zilte en aardse smaken gebaseerd op de directe omgeving van De Kromme Watergang in Hoofdplaat op 300 meter van de Westerschelde. Dat is De Kromme Watergang van Edwin en Blanche Vinke in een notendop. Hier eet je lichte, gemakkelijk verteerbare en creatieve gerechten die zijn geïnspireerd op het landschap. Vis, schaal- en schelpdieren worden dagelijks vers aangevoerd uit de directe omgeving en verschijnen uit de toverhanden van chef-kok Edwin fraai opgemaakt op de borden voor de gasten. Wie niet meer naar huis wil, en dat begrijpen we volkomen, kan blijven slapen in een van de luxe suites.

’t Havenmantsje – Harlingen
Wie de boot naar Vlieland of Terschelling neemt, kan in de haven van Harlingen niet om’t Havenmantsje heen. In het prachtige pand kookt Marco Poldervaart er fraaie gerechten waarbij aandacht voor de omgeving een voorwaarde lijkt. In het voorjaar en de zomer biedt het terras prachtig uitzicht op het Wad. Wie wil daar nou niet van die heerlijke kokkeltjes eten? Een mooier excuus om de boot naar het eiland te missen bestaat niet.

Inter Scaldes – Kruiningen
Nog zo’n Zeeuwse topper. Jannis Brevet – al jaren ‘tweesterrenplus’ – is ook zo’n jongen die weet wat je moet doen met Zeeuwse producten als kreeft, oesters, zeebaars, zuiglam of zeekraal. De menu’s bij Inter Scaldes worden altijd samengesteld door dagverse inkoop. Verser dan dit kan niet. Manoir Inter Scaldes dateert uit 1927 en telt 12 luxueuze kamers, elk met een persoonlijke touch. Dus tegen dat wijnarrangement bij zo’n uitgebreid menu zeggen we natuurlijk volmondig ‘ja’.

De Bokkedoorns – Overveen
Wie van Haarlem naar Bloemendaal aan Zee gaat, ziet verscholen in de Overveense duinen restaurant De Bokkedoorns liggen. Het restaurant kreeg in 1978 zijn eerste Michelinster en in 1991 zijn tweede. Nog altijd prijken fier twee Michelinsterren boven dit topbedrijf. De keuken staat onder leiding van Menno Post waar kreeft, kalfsnier of duif op moderne wijze worden bereid en gepresenteerd. Leuk weetje: de restaurantnaam is afgeleid van de duinplant boksdoorn die groeit in de directe omgeving.

 

Vorig artikel

Duitse sterrenchef kookt met Joris Bijdendijk in Rijks Amsterdam

Volgend artikel

Truffel in de hoofdrol bij proeverij en lunch in FG Restaurant

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.