Nieuws

84-jarige Aard Oegema bakt wekelijks brood bij De Groene Lantaarn

Restaurant De Groene Lantaarn in Staphorst heeft een bijzondere medewerker ‘in dienst’. Aard Oegema bakt er wekelijks op vrijdag het brood. Oegema is 84 jaar jong en ‘lekker kritisch’.

Elke vrijdag komt Oegema vanuit zijn woonplaats Dedemsvaart naar Staphorst om het brood van tweesterrenrestaurant De Groene Lantaarn te bakken. Hij bakt 5 tot 6 soorten klassieke broodjes, die als begeleider op tafel komen bij de menu’s in het restaurant.

‘Meneer Oegema is een unieke bakker. Ik ken hem al van jongs af aan. Hij had een bakkerij in mijn geboortedorp Dedemsvaart, en op vrije dagen werkte ik daar. Daar heb ik voor het eerst zijn passie voor broodbakken gezien. Hij is een kwaliteitsbakker’, aldus Jarno Eggen.

Aard Oegema

Oegema bezoekt elke vrijdag De Groene Lantaarn om brood te bakken. Jarno: ‘Hij begint meestal rond een uur of negen in zijn eigen broodbakhoek in mijn keuken en is dan tot een uur of vijf bezig. Meneer Oegema bakt broodjes in ouderwetse vormen. Hij is superfit en doet dit uit liefde voor het vak. Hij werkt met meel van onze eigen molen.’

Maar bakker Oegema kan ook kritisch zijn, heeft de tweesterrenchef zelf ondervonden. ‘Tijdens corona bakten we zelf brood om te verkopen. Hij keek naar ons bakresultaat en zei: “als ik dit zou bakken, zou ik het direct weggooien”. Hij is lekker kritisch en de enige in de keuken die mij corrigeert’, zegt Jarno lachend.

Aard Oegema is de vierde generatie broodbakker in Dedemsvaart. Hij werkte in het verleden onder andere voor het befaamde Vossius, het Amsterdamse restaurant van Robert Kranenborg. Naast restaurant De Groene Lantaarn aan de rand van Staphorst staat korenmolen De Leijen, waar het gemalen meel voor het brood van Oegema vandaan komt.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De Echoput haalt Peter Paul van den Breemen terug

Volgend artikel

Genieten van Zeeuwsche Zoute de hele dag door

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.