Blog

8 basisprincipes voor leren in online training

Ruim tien jaar geleden begonnen wij Wijntraining Online. Een vooruitstrevend inzicht, kun je anno 2021 wel stellen. Met bijna negen maanden lockdown achter de rug, zijn de online wijncursussen en proeverijen via Zoom niet aan te slepen.

Bij de start in 2010 was het doel te bezien of er in Nederland een plek voor een online wijnopleiding zou zijn. Ruim tien jaar geleden waren er geen recente cijfers om online je kennis op te doen. We kregen ook flinke weerstand vanuit de conservatieve wijnbranche.

Waarom is online leren zo interessant? 
Er zijn steeds meer mensen die van wijn weten, maar is het wel zo belangrijk om al die kennis van druivenrassen en wijngebieden uit je hoofd te leren? Het belang van het bezit van parate kennis is verschoven naar de vaardigheid, het snel te kunnen opzoeken. Wijn-apps die je hierin kunnen helpen zijn onder andere Vivino en Winestein.

Blended learning
Toch is parate kennis wel makkelijk en bovenal nuttig. Je wilt als wijnliefhebber immers toch weten wat je lekker vindt, en wat niet. Hoe meer je van wijn weet, hoe beter je kunt uitleggen wat je nu zo lekker vindt en juist niet lekker vindt. Onderzoeken wijzen uit dat we bij de combinatie van zien, horen en interactie, maar liefst 90 procent van de aangeboden informatie onthouden. Bij lezen is dit slechts 10 procent.

Een goed E-Learning programma of een interactieve webinar speelt in op het gegeven, dat de motivatie om iets te leren sterk wordt bevorderd wanneer leren wordt gecombineerd met ‘fun’.

Ook live trainingen zijn vaak gestoeld op deze principes, maar online kan iedereen ze benutten. Zoals onbeperkte herhaling en bijvoorbeeld het voorkomen van stress. Een combinatie van online en klassikaal is eigenlijk ideaal, het zogenaamde blendend learning.

Gerenommeerde docenten en moderne hulpmiddelen
In mei 2015 zijn we daarom onze WTOL Academy gestart. Volledig volgens de SVH geldende normen van basisniveau tot en met Vinoloog/sommelier. Reden voor een nieuwe wijnopleiding ligt in de behoefte van de student en ondernemer, om flexibiliteit en kwaliteit te koppelen aan een aansprekende titel. SVH Vinoloog/sommelier of SVH Gastronomie. Praktijktraining met gerenommeerde docenten in combinatie met de modernste hulpmiddelen.

Onderstaand de 8 basisprincipes voor leren in online training: 

1 De kracht van herhaling
Blijvende hersenverbindingen zijn al gemaakt in zes weken. Dat gebeurt door neuronen samen te laten werken tijdens herhalende oefeningen. In online training worden verschillende werkvormen gebruikt, die herhaling en regelmatige oefening stimuleren.

2. Gebruik meerdere zintuigen
Als we met meer zintuigen leren, wordt het geleerde beter opgeslagen in de hersenen. Online leren moet dus beeld en geluid bevatten. Wijntraining Online hanteert het uitgangspunt: leren door kennis, inzicht en toepassing in verschillende werkvormen in zowel beeld als geluid.

3. Bouw voort op bestaande kennis
Nieuwe kennis die in de hersenen verbonden kan worden aan bestaande kennis, valt in een zeer vruchtbaar leerbedje. Wijntraining Online sluit daarom haar trainingen nauw aan op de theoretische kennis en dagelijkse praktijk van de deelnemer.

4. Samen leren gaat sneller
30.000 neuronen verliezen we dagelijks. Maar niet getreurd, we kunnen honderdduizend nieuwe synaptische connecties leggen. Spiegelneuronen zorgen ervoor dat wanneer we iemand een handeling zien doen, dezelfde neuronen worden geactiveerd als wanneer we het zelf zouden doen. Wijntraining Online laat daarom dus voorbeelden zien en er wordt feedback op maat geven.

5. Bewegende korte oefeningen
Wel eens geprobeerd een boek te lezen voor de tv? Dat gaat een stuk minder snel, doordat je brein zich focust op bewegende beelden. Na tien minuten dwaalt het brein ook weer af. Informatie wordt in ons brein in kleine stukjes gecodeerd en daardoor beter onthouden. Wijntraining Online traint dus in compacte hoofdstukken en maakt veelvuldig gebruik van bewegende beelden.

6. Benut het onbewuste
99 procent van je hersenprocessen voltrekken zich onbewust. Tijdens je slaap worden nieuwe geleerde vaardigheden zo snel mogelijk omgezet in vaste routines zodat het onbewuste ze verder kan verrichten. Veel oefening betekent dat een vaardigheid snel routine wordt.

7. Voorkom stress en hulpeloosheid
Hersenen kunnen omgaan met stressmomenten tot 30 seconden en daardoor zelfs beter presteren, maar aanhoudende stress is fataal voor de ontwikkeling en motivatie. Het ontstaat als men niet op zijn gemak is, of geen controle voelt over werk en handelen. Online trainen kan gelukkig waar en wanneer de deelnemer maar wil.

8. Zelf doen en uitvogelen
Zelf uitvinden, toepassingen zoeken, verbanden leggen en betekenis geven aan wat je doet, draagt sterk bij aan het leren en de aanmaak van dopamine. Wij moedigen de  deelnemer aan om zoveel mogelijk te oefenen, zowel in een veilige online omgeving als in de praktijk.

Meer weten over wijn en benieuwd naar de opleidingsmogelijkheden? Je vindt alle informatie op de website van de WTOL Academy. Als ‘vriend van…’ is deze bijdrage het resultaat van een samenwerking tussen ChefsFriends en WTOL Academy. Ook ‘vriend van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Kaas als probaat middel tegen het teveel aan decemberkilo’s

Volgend artikel

Sterchef Martijn Kajuiter aan de slag bij boetiekhotel WSHS in Gouda

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.