Blog

4 lekkerste roséplekken volgens Cuno

Het zomert. Tijd voor rosé dus. Waar drinken we de lekkerste rosé in eigen land? Cuno van ’t Hoff geeft het antwoord.

Rosé. Du moment dat die koperen ploert aan de hemel prijkt, dringt zich een ontembare dorst naar het gekoelde zalmroze sap op. Een goed gevuld terras. Flesje(s) in het ijs binnen grijpbereik en de grote kelken constant gevuld. Met zijdezachte, elegante rosé. Fruitig mag. Maar zuurstokkenwater is verboden. Evenals zoet. Rosé, het zou van 1 maart tot 1 oktober verplichte kost moeten zijn. Een greep uit mijn favorieten in hun natuurlijke habitat, het terras.

Château d’Esclans Whispering Angel – Provence Frankrijk
WijnbarRon, Delft
Sacha Lichine meldde mij jaren geleden dat hij de mooiste rosé ter wereld ging maken. Ik lachte. Hij deed het. Met de Garrus, die redelijk bovenbudgettair is. Whispering Angel is zijn kleinere fluisterzusje. Verschrikkelijk lekker. Zoals Provence rosé hoort te zijn. Zijdezacht en subtiel in z’n fruit. Zo waan je je als God in Delft, daar op het heerlijke terras bij lieve Ron en Nathalie.

Winterling – Pfalz Duitsland
The Lobby, Amsterdam
Verstopt achter de toeristenval die de Amsterdamse Dam is, schuilt een pareltje. The Lobby op de Nes. Daar levert Mark van de Wijn zijn (uitsluitend) Duitse schatjes. En dat doet hij op de fiets. Lekker duurzaam. Wat niet duurzaam is, is zijn Winterling rosé. Zo verschrikkelijk fijn dat het verbruik naar oneigenlijke hoogte stijgt.

Château d’Esclans Garrus – Provence Frankrijk
Beachclub O, Noordwijk
Daar is ie dus. Dit boterzachte, niet te versmaden monstertje. Wereldwijd wordt hij omarmd en wint hij prijs op prijs. Niet gek, want blind geproefd doet hij denken aan de mooiste witte Bourgogne wijnen. En toch is het echt rosé. Gemaakt van Grenache en Rolle druiven, die groeien aan stokken van soms 80 jaar oud. Sluit je ogen, proef, drink en vergeet heel even de limiet van je creditkaart.

Ollieux Romanis Rosé “Cuvée Classique” – Corbières Frankrijk
Restaurant Lute, Ouderkerk aan de Amstel
Peter Lute, de rasondernemer van Ouderkerk. Een waanzinnig restaurant, met een beestachtig goed terras. Daar laaf je je aan Ollieux Romanis. Geen bling-bling, maar klassiek en oerdegelijk. Tikje wild zelfs. Heerlijk floraal, vol cassis en rode grapefruit.

Cuno van ‘t Hoff is wijnschrijver die ver buiten de gebaande paden gaat. Onder meer bekend van zijn wijngidsen (Wijnalmanak 2011 en 2012, de Cuno 2009 en 2010), diverse bladen en kranten (Het Financieele Dagblad, en meer). Zolang het over wijn, en over eten gaat, dan schrijft Cuno er over. Cuno is te volgen op Twitter, Facebook, Instagram en natuurlijk op www.cunovanthoff.nl.

Vorig artikel

ArtDeli Amsterdam start met gastchefs: Onno Kokmeijer begint

Volgend artikel

Bloeiende cruisebranche en 100e aankomst MS Rotterdam

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.