Nieuws

13 restaurants krijgen Bib Gourmand van Michelin

Michelin heeft bekend gemaakt dat 13 restaurants zijn bekroond met een Bib Gourmand, een onderscheiding voor een vriendelijke prijskwaliteit-verhouding. Daaronder twee restaurant uit Amsterdam, Rotterdam én Blaricum.

De nieuwe restaurants met een Bib Gourmand zijn:

Fa. Pekelhaaring in Amsterdam
Welkom in de urban canteen van heel wat Amsterdammers. Een losse plek waar niets te ingewikkeld is, maar wel oprecht en genereus. De keuken heeft Italiaanse flair maar laat zich niet in één vak duwen. De chef voegt er namelijk graag variatie en eigen ingevingen aan toe, zoals een verrassend krokantje of een lokale touch. De ruime kaart is geweldig!

Umami by Han in Amsterdam
De gerenommeerde chef Han Ji heeft Umami uitgebouwd tot een succesformule. In deze lichte, contemporaine zaak pakt hij opnieuw uit met Aziatische fusion van de bovenste plank. Zoet en umami, krokant en smeuïg, geparfumeerd en kleurrijk, … De afwisseling van impressies en smaken is intens. Een exotische ervaring waar niemand aan weerstaat!

Bistrôt Chapeau in Blaricum
De charme van het kleurrijke bistrodecor, de rust van het terras en de zoete melodieën van de chansons die weerklinken … Deze zaak had evengoed in de bourgogne kunnen staan! Nicky Quarz tovert er Franse klassiekers uit zijn hoed die te vaak worden vergeten. Geen frivoliteiten maar echte smaken. Saus. Power. Een herontdekking van de Franse basis.

Rust Wat in Blaricum
Rust wat uit na een wandeling door de streek en neem plaats op het terras, waar de bosvijver iets weg heeft van een Monet schilderij. In deze gezellige herberg staat uw plezier centraal. De (genereuze) tussengerechten bieden een ruime keuze tussen klassiekers en jongere creaties. De chef heeft interessante ingevingen, kookt niet te ingewikkeld, maar vol op smaak.

Escobar in Breskens
Stap deze kleurrijke zaak binnen, snuif de opwindende Spaanse sfeer op en laat u verleiden door het enthousiasme van Escobar. Vakantiegevoel gegarandeerd! U smult hier van allerlei gekende gerechten en tapas die lichtjes zijn gepimpt. Dit is een geweldige plek om een Spaanse feestmaaltijd met vrienden te delen.

Citrus in ’s Hertogenbosch
Paul Hermes en Jill van Orsouw ontfermen zich als goede vrienden over u in hun intiem huiskamerrestaurant. De chef ziet u achteraan koken op zijn ‘podium’, en hij stelt zijn minutieuze bereidingen graag voor aan tafel. Hij kookt met aandacht voor afwisselende texturen en smaken, verrast graag met spannende ideeën, en pleziert met rijke gerechten.

Chef aan de Werf in Hilversum
Open uw appetijt met een lokaal biertje alvorens het internationale verhaal van Charly de Wijs te ontdekken. Hij geeft lokale, duurzame producten pit met fijne ingevingen. Harissa bij een moot vis, een intense jus van ossenstaart bij vlees? Het matcht geweldig. In deze industriële loods, vintage gedecoreerd en steeds bruisend, komt u ongetwijfeld terug.

Élevé in Leeuwarden
Leeuwarden ligt aan uw voeten – het uitzicht bovenaan hotel WTC is uniek! – en rondom u zorgt het trendy decor voor de nodige warmte. Élevé is toegankelijk maar ook weer exclusief. De keuken van chef Kalkman is modern en zelfs bewerkt, zonder ingewikkeld te zijn. Verwacht u aan herkenbare producten, hier en daar een hippe invloed en genereuze smaken.

Prix de Rome in Maastricht
Voor Maastrichtse smulpapen leiden alle wegen naar Prix de Rome. Het is namelijk een waar plezier om te tafelen in dit ruime restaurant. De kaart is er uitgebreid en het keuzemenu onweerstaanbaar. Chef Wouter wisselt bewerkte, originele gerechten af met bereidingen die vooral op het product focussen. Mooie saus erbij, lekkere groenten en gul. Applaus!

Bistrobar Berlin in Nijmegen
Deze bruisende bistrobar deelt de avant-gardistische spirit van Berlijn. Beneden staat de muziek wat luider, boven is er meer comfort; maar overal geniet u van de huiseigen creativiteit. De keuken is modern en gedurfd, de kaart internationaal en eclectisch. Mis zeker de Kreuzberg dumplings (met Frankfurter worst) niet!

Alma Bodega in Oisterwijk
Het toegankelijke broertje van Alma, op de benedenverdieping, is lekker ongedwongen. Design en chic marmer zorgen voor flair. Op de kaart staat allerlei lekkers. Kosmopolitisch, verleidelijk en genereus. De moderne aanpak van herkenbare bereidingen wekt meteen uw interesse op. En de wijnkaart? Die is echt de moeite. Vergeet niet te reserveren!

Vineum in Rotterdam
De naam verraadt het: wijn is koning in deze warme zaak, met achteraan een intieme stadstuin. Eigenaar David van Steenderen is een topsommelier die steeds nieuwe pareltjes vindt. Finesse typeert ook de keuken. Het bord oogt prachtig en smaakt uitbundig. De combinatie van klassieke cuissons, interessante ideeën en vakkennis vullen het glas mooi aan.

Gastrobar Ster in Rotterdam
Terry Priem is een man met 2 gezichten. Hij is een graffiti-artiest, aka Ster, die de eetzaal opfleurde met zijn spuitbus. En dan is er de chef, al even inventief en zwierig als de artiest. Zijn originele inspiraties geven gekende bereidingen extra nuance. Het is een fijne ontdekkingstocht, begeleid door frisse cocktails en mooie wijnen.

Werner Loens (Michelin)
‘Ik stel met ongelooflijk veel trots en blijdschap vast dat de chefs doorzetten,’ aldus Werner Loens, selectiedirecteur van de MICHELIN Gids Nederland over de huidige lastige tijd en de nieuwe erkenningen in de gids.

Loens: ‘Ze bieden take-away aan, zetten acties op om hun boeren te steunen en starten zelfs nieuwe bedrijven. Hun vechtersmentaliteit en positivisme overtuigt mij ervan dat we hier samen uitkomen. Als Michelingids vinden wij het daarom belangrijk om deze restaurants te bekronen en de buitengewone verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier te onderstrepen.’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Fever-Tree lanceert tonic water met frambozen en rabarber

Volgend artikel

Toch een beetje wintersport: recepten met vis uit de bergen

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.