Zonnige zomerse kazen voor op jouw terras
Tropische temperaturen in Nederland, en dat betekent terrasweer. Bij jouw favoriete horecazaak en/of thuis. Waarmee jij jezelf en je bezoek dan verwend? Met een kaasplank, waarvan het zomerse gevoel afspat. Wij hebben de specialist gevraagd naar zonnige zomerse kazen en wat je daarbij dan drinkt.
Nu de zon overuren draait, is het terras een heerlijke plek om te verblijven. Kies je voor gezelligheid thuis, met of zonder gasten, denk dan eens aan een smakelijke kaasplank.
Kruiden en citrus
René Koelman van Bourgondisch Lifestyle helpt je op weg met zijn zonnige zomerse kaassuggesties.
Wat hij je ook vertelt, is wat je daarbij drinkt. ‘Serveer gerust water met kruiden en citrus. Je zult ontdekken dat dit leuke smaaksensaties geeft, en je blijft er ook nog eens heel helder van.’
Mozzarella
We trappen af in Zuid-Italië, waar het wemelt van de beroemde kazen. René gaat voor Mozzarella di Bufala en Burrata.
‘Gemaakt onder de warme zon van Puglia. Hoe verser, hoe lekkerder. Bij ons komen ze altijd binnen op dinsdag, zijn ze vrijdag gemaakt en gaan ze direct op transport.
De mozzarella heeft een heerlijk ‘taai’ huidje met daaronder een heel smaakvolle paté. Gemaakt van buffelmelk en – aldus René – ‘echt een smaaksensatie’.
Burrata
Dan de burrata, die is gemaakt van een vers bolletje mozzarella, waarvan een zakje wordt gekneed. ‘Dit zakje wordt gevuld met stracciatella, een mengeling van verse kaasslierten en boterroom. Gewoon goddelijk.’
Gepofte biet
De menutip van René: ‘Serveer het met enkele gepofte bieten, hazelnoten en een beetje olijfolie. Of grill wat groene asperges op de barbecue als begeleider van de burrata, een klein beetje zout en peper, en olijfolie. Ik weet zeker dat het bord helemaal schoon wordt.’
In het glas een lekker witte wijn, zoals bijvoorbeeld Gavi di Gavi of Langhe Arneis, en je dag kan niet meer stuk.
Geitenkaas
Zijn tweede tip: verse geitenkazen die misschien maar drie weken hebben gerijpt. Wat te denken van de Mothais à la feuille. Heerlijke romige geitenkaas die is bereid uit volle rauwe geitenmelk.
‘Deze wordt gerijpt op een plataanblad, hetgeen zorgt voor de juiste vochtregulering tijdens het rijpen. Een mooie doch smeuïge paté die smelt op de tong.’
Volgens René heerlijk met een glas sancerre, een stevige bladsla, wat noten, olijfolie en een beetje vinaigre de vin. Met een stukje brood en een beetje roomboter maak jij je maaltijd compleet.’
Feta
Derde suggestie: heerlijke boerenfeta gerijpt in een eikenhouten vat. ‘Niet zo stijf als de ordinaire, maar gewoon mooi smeuïg tot kruimelig en heel vol van smaak door de 100 procent pure schapenmelk. Bovendien fruitig en zilt, doordat de kaas wordt gerijpt in het zout. Serveer hierbij watermeloen, dat is echt een prachtige combinatie.’
Roodflora
Roodflora laten we in de zomermaanden vaak liggen, omdat deze als ‘te heftig’ wordt beschouwd.
‘Maar wat als je een mooie fruitige roodflora serveert? Zoals de Taleggio D.O.P. latte crudo, een prachtige Alpenkaas die ongeveer twee maanden oud is, en dus is gemaakt van heerlijke verse lentemelk, en gewassen is met pekel.’
Alpenweide
Echt een heel mooie en diepe frisse smaak, aldus René. ‘Je proeft de Alpenweide van Lombardije. Serveer er een lekker glas franciacorta of een prosecco bij, een paar crackers en hmmmm.’
Romero
De Romero mag in de ogen van René absoluut niet ontbreken in dit overzicht. ‘Een heel mooie kaas van de meest eigenwijze boer van Nederland. Zo’n twintig jaar geleden ontwikkeld door de heer Verweij uit IJsselstein, in samenwerking met een gepensioneerde dokter en geïnspireerd op de Spaanse variant van schapenmelk.’
Salade
De rauwmelkse boerenkaas van koemelk wordt tien tot twaalf maanden gerijpt in een korst van rozemarijn.
‘Snijd deze kaas flinterdun en serveer ‘m als aperitief of over een heerlijke salade. De kaas is niet vet en niet pittig, maar elegant en zuiver. Dank meneer en mevrouw Verweij voor deze prachtige kaas.’
Rosé
Proosten doe je met een heerlijk kruidig glas rosé. De Irresistible bijvoorbeeld. Gemaakt van 100 procent grenache. Een combinatie om nooit meer te vergeten en waarin noord en zuid elkaar ontmoeten.
Smaken
Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden. Vraag jouw specialist naar frisse zomerse kazen. Serveer niet al te heftige smaken, wat fruit of een salade erbij, een frisse begeleider in het glas en je hebt meer dan voldoende mogelijkheden.
Halloumi
O ja, René wil nog één tip kwijt. De halloumi. Grill deze goudbruin op de barbecue. Beetje salie erbij en je hebt een prachtige vleesvervanger.
Deze bijzondere kaas is een beetje een gestretchte kaas die is samengevouwen tot een pakketje. ‘Echt super lekker. Keer ‘m met regelmaat om, anders smelt de kaas door de grill heen. Eet smakelijk!’
Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.