Blog

Zo oefen je voor het NK Blindproeven

Jij kunt meedoen aan het NK Blindproeven van wijn, en je kunt daarbij een fraaie wijnreis winnen. Dat betekent dus flink oefenen. Maar hoe proef je eigenlijk wijn en waar let je op? We zetten de stappen van wijnproeven voor je op een rij.

Voor de beginnende wijnliefhebber is het proeven beperkt tot ‘of je de wijn lekker vindt of niet’. Meningen over smaak zullen altijd verschillend zijn. Het is een hele kunst om de eigenschappen van de wijn te omschrijven in woorden. Jouw smaak hangt nauw samen met jouw persoonlijke ervaring, je smaakgeheugen. Om objectief te kunnen proeven en dezelfde “taal” te spreken als je tafelgenoten is enige training gewenst.

Stap 1 Kijk naar de wijn.
De kleur zegt iets over de leeftijd van de wijn. Denk maar eens aan een appel. Snij deze in tweeën en laat de appel een weekje liggen. Inderdaad deze wordt dan bruin. Jonge witte wijnen zijn meestal lichter van kleur, terwijl oudere witte wijnen wat bruinachtiger van kleur worden. Dit heeft met oxidatie te maken.

Stap 2 Ruiken
Laat de wijn in het glas ronddraaien en snuffel eens goed boven het glas. Herken je wellicht een geur is deze fris fruitig of juist rijp fruitig? Heeft de wijn veel geur of juist weinig geur? Wist je trouwens dat je maar met één neusgat tegelijk ruikt… test maar eens door om en om een neusgat dicht te knijpen.

Stap 3 Proef de wijn
Neem een klein slokje van de wijn uit het glas en laat deze minimaal 10 seconden door de mond gaan. Door wat lucht door de spleten van je tanden te slurpen, zal de invloed van zuurstof de smaak van de wijn vergroten. Je zult merken, dat de wijn een aantal aroma’s prijsgeeft, die je anders niet had geproefd.

Stap 4 Afdronk / conclusie
Concentreer je op de smaken die in de mond zijn achtergebleven. Heeft de wijn veel smaak of juist weinig, is de wijn in de mond samentrekkend (denk aan citroen of tannine) of juist filmend? (denk aan boter of room). Tja hoe dit allemaal samen mooi aansluit bij het gerecht, leg ik je graag uit tijdens een van onze trainingen.

Ook meedoen aan het NK Blindproeven? De voorrondes beginnen binnenkort en iedereen kan meedoen. Naast de titel kun je ook nog een onvergetelijke wijnreis naar Champagnehuis Nicolas Feuillatte winnen. Iedereen kan meedoen!
>> KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN <<

Meer weten over wijn en benieuwd naar de opleidingsmogelijkheden? Je vindt alle informatie op de website van de WTOL Academy. Als ‘vriend van…’ is deze bijdrage het resultaat van een samenwerking tussen ChefsFriends en WTOL Academy. Ook ‘vriend van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Proef de Brabantse Wal: foodtour langs restaurants en wijngaard

Volgend artikel

Video: Marko Karelse over gastronomie na corona

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.