Advertorial

Zeven redenen om te gaan koken met een tajine

Advertorial – Hoewel de tajine eenvoudig is in gebruik, roept deze bij veel hobbykoks nog weerstand op. De smaaksensatie uit de Marokkaanse keuken ziet er niet alleen fantastisch uit, maar is het gerei voor het stoven van vlees, vis en groenten. Zeven reden om er snel één aan te schaffen.

Gezond
Door de kegelvormige deksel op de tajine heb je tijdens het bereiden van gerechten nauwelijks olie of andere vetten nodig. Deze deksel zorgt voor condensatie, wat betekent dat de condens terugloopt in de schaal. De ingrediënten worden dus in hun eigen kookvocht gestoofd.

Je proeft alle smaken
Nog een voordeel van die deksel: deze zorgt ervoor dat geen smaken ‘ontsnappen’. Omdat de tajine afgesloten is, verdampen de sappen niet. De deksel heeft dus feitelijk een stoomfunctie, waardoor alle smaken behouden blijven en perfect met elkaar mengen.

Lekker lang warm
Als je de tajine van de warmtebron haalt, dan blijft deze lang(er) warm vanwege de isolerende werking van de klei. Zeer geschikt dus voor wie zin heeft in een lekkere uitgebreide avond tafelen.

Werkt ook op inductie
Van oorsprong worden stoofpotten gemaakt op het gasfornuis of op de barbecue. Anno 2021 zijn er echter ook volop tajines die geschikt zijn voor gebruik op inductie. Deze blijven ook nog eens langer warm dan de traditionele variant.

Slow cooking
Tajines zijn gemaakt van gebakken klei en juist die klei zorgt voor een langzame en gelijkmatige verdeling van de warmte en – dus – bereiding. Heerlijke slow cooking.

Culinaire wereldreis
De naam tajine is afgeleid van het Arabische woord voor aarde. Omdat het uitermate geschikt is voor het bereiden van oosterse gerechten, kun jij jouw gasten een culinaire wereldreis voorschotelen.

Het oog wil ook wat
Natuurlijk gaat om de functie van de tajine. Dat deze er prachtig uitziet, is echter een extra argument. De Marokkaanse kookpot is een absolute eyecatcher in iedere keuken. Verkrijgbaar is verschillende maten, vormen en kleuren.

Benieuwd? Neem eens een kijkje op de website van Cookinglife.

Vorig artikel

Thomas Groot en Richard van Oostenbrugge van start met De Juwelier

Volgend artikel

Bar Senang van Thérèse en Jonnie Boer opent de deuren

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.