Nieuws

Zeeuws restaurant Morille: ‘Nog meer plantaardig, en lokaal inkopen’

Restaurant Morille in Koudekerke zet nog meer in op plantaardig koken en lokaal inkopen. Vanaf vandaag zijn de gerechten van chef-kok en eigenaar Dennis Willems (40) grotendeels botanisch en komen de wijnen uit Nederland of België. ‘Dit wilde ik al vanaf de start.’

Met ingang van september zijn de gerechten grotendeels botanisch en wordt slechts een enkel gerecht aangevuld met een lokaal een eerlijk stukje vlees. Wijnen en andere dranken komen alleen nog maar uit Nederland en België.

Positieve reacties gasten
‘Sinds dit jaar ben ik steeds meer plantaardig en duurzaam gaan koken en zijn de gerechten nog meer verfijnd geworden’, aldus Dennis. ‘Dat wilde ik al vanaf de start van Morille in februari 2019, maar ik kon toen niet goed inschatten of er markt voor was. Gezien de positieve reacties van de gasten dit jaar, heb ik besloten de stap alsnog te maken.’

Eigen moestuin
De gerechten worden gemaakt met producten uit de eigen moestuin, uit het wild en van kwekers en telers vlakbij. ‘Een enkel gerecht, zoals het hoofdgerecht, wordt aangevuld met een lokaal een eerlijk stukje vis, vlees of wild.’

Dennis streven is alleen producten te gebruiken afkomstig binnen een straal van vijftien kilometer. ‘Smaakmakers als azijn en kombucha maken we zelf of komen van dichtbij. Overigens blijf ik wel dierlijke producten als zuivel, eieren en honing gebruiken, dus mijn keuken is niet veganistisch.’

Restaurant Morille Koudekerke
Cakeje van paddenstoelen en veldbloem

Creaties uit de natuur
Nog meer dan voorheen bepaalt het aanbod van moestuin, veld, zee, bos en duin het menu. ‘Om de verscheidenheid van de rijke natuur te laten proeven, serveer ik een Tastingmenu van veertien verfijnde creaties uit de natuur.’

Nederland en België
Ook de herkomst van de dranken geeft de filosofie van Morille weer, al wordt daarbij opgemerkt dat een afstand van vijftien kilometer op dit vlak minder goed haalbaar is.

Maître-sommelier Luc Dehaene daarover: ‘Op de wijnkaart staan wijnen uit Nederland en België. Dranken als sappen, ciders en bieren maken we zelf of komen uit Nederland of België. De thee komt van theeplanten die in Brabant worden geteeld en daarnaast serveren we tisanes (kruidenthee) van onze eigen wildpluk, voor digestieven gebruiken we Nederlandse producten en fermentatiespecialist Christian Weij maakt voor ons een Nederlandse tonic op basis van waterkefir.’

Restyling restaurant
Behalve deze culinaire keuzes heeft het restaurant een restyling ondergaan. ‘Het aantal stoelen is teruggebracht naar 24, we hebben ronde tafels ingedekt met linnen geïntroduceerd, de toiletgroep is vernieuwd en de buitenzijde van het pand is in een nieuwe kleurstelling geschilderd.’

Morille is gevestigd aan de Biggekerksestraat 3 in Koudekerke en van dinsdag tot en met zaterdag geopend voor diner.

Lees ook:
De Dyck in Woubrugge: moestuin van halve hectare als kloppend hart
Na negentien jaar komt restaurant Katseveer* in andere handen
Video: meer streekproducten in restaurants en hotels

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrint, WTOL-Academy, Zeeuwsche Zoute, Schmidt Zeevis en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Pillows Hotels opent vijfsterrenhotel in Amsterdam

Volgend artikel

Restaurant De Leuf 2.0 is open en zo ziet het eruit

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.