Nieuws

Yamazato haalt kunst in verschillende verschijningsvormen naar Amsterdam

In oktober staat Yamazato, het traditioneel Japanse restaurant van Hotel Okura Amsterdam dat is bekroond met een Michelinster, in het teken van kunst in meerdere verschijningsvormen. Ook is er een speciaal menu samengesteld.

Yamazato haalt de karakteristieke houtsnijkunst van de Hida Takayama regio naar Amsterdam met een tijdelijke expositie. Van woensdag 17 tot en met maandag 22 oktober vertoont houtsnijbewerker Mokujin zijn kunsten. Sakebrouwerij Funasaka, uit dezelfde streek, geeft ondertussen tekst en uitleg tijdens een kleine sakeproeverij.

Mokujin verruilt zijn werkplaats in de Hida Takayama streek, ten westen van Tokyo, voor Hotel Okura Amsterdam. De entree van Okura’s Japanse restaurant Yamazato wordt tijdelijk ingericht als expositieruimte van deze Japanse houtsnijkunstenaar, waar zijn snijkunsten en de meest prachtige hout- en lakwerken door gasten te bewonderen zijn voorafgaand aan hun diner in Yamazato.

Ook maakt hij op verzoek handgemaakt werk. Mokujin is gespecialiseerd in hida shunkei, lakwerk met een dieprode kleur, en ichii ittoh bori, een snijtechniek waarbij onbewerkt hout tot mythische figuren wordt omgetoverd.

De delicate kunst die schuilgaat achter Japans bekendste drank, sake ofwel rijstwijn, wordt ook belicht. Sakebrouwerij Funasaka laat gasten bij binnenkomst enkele van hun bijzondere sakes proeven en vertelt over de verschillende smaakpaletten die daarbij ervaren worden.

Ook is er een sake-arrangement samengesteld dat bij het speciale menu met ingrediënten uit de Hida Takayama streek past. Dit arrangement bestaat onder meer uit genshu sake die door het achterwege laten van de toevoeging van water een sterk aromatische smaak heeft en tobindori sake die door de tijdrovende productiemethode weinig wordt gemaakt.

Hida Takayama menu
Chef Masanori Tomikawa serveert een speciaal menu met ingrediënten uit de Hida Takayama streek. Dit achtgangenmenu is 125 euro per persoon. De speciaal geselecteerde en bijpassende sakes uit hetzelfde gebied worden geschonken voor 95 euro per persoon. Dit menu inclusief sake-arrangement is de gehele maand oktober te bestellen, ook als kunstenaar Mokujin en sakebrouwerij Funasaka niet aanwezig zijn. Reserveren kan door te bellen met 020-6787450.

Over Yamazato Restaurant
Yamazato Restaurant ontving in 2002 als eerste authentiek Japanse restaurant in Europa een Michelinster. Chef Tomikawa kwam in 1984 naar Amsterdam om, samen met de grondlegger van de Japanse keuken in Nederland, Akira Oshima, de Japanse haute cuisine te presenteren aan de Nederlanders. In 2002 ging hij terug naar Japan om zijn kennis te verdiepen en de culinaire ontwikkelingen in Japan te monitoren.

Sinds 2005 is hij terug in het Amsterdamse Yamazato, waar hij in 2010 de leiding kreeg over zowel het authentiek Japanse Yamazato Restaurant als Teppanyaki Restaurant Sazanka. In november 2014 werd ook Sazanka onderscheiden met een Michelinster.

Vorig artikel

Eerst Holterberg op dan lunchen bij De Swarte Ruijter

Volgend artikel

De favoriete delicatessenwinkels in Drenthe van Jarno Eggen

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.