Blog

Witte truffel en Barolo-wijnen bij Roberto’s Restaurant Amsterdam

Roberto’s Restaurant in het Amsterdamse Hilton-hotel is een van de deelnemers aan de tweede editie van de Week van de Italiaanse Gastronomie (20 t/m 26 november). In het menu draait het om de regio Piemonte, befaamd om haar exclusieve witte truffel en Barolo-wijnen. ChefsFriends mag donderdag 9 november voorproeven.

In 2018 viert Roberto’s Restaurant het 25-jarig bestaan. De eetgelegenheid voert de klassieke Italiaanse keuken en huisvest in het Hilton Amsterdam aan de Apollolaan.

Hilton Amsterdam
General manager is de geboren Italiaan Alessio Colavecchio. Hij neemt die taak in 2016 over van landgenoot Roberto Payer, die dan aan de slag gaat als cluster general manager en ook de verantwoordelijkheid krijgt over het Waldorf Astoria Amsterdam. Leuk detail is dat Alessio’s eerste baan in Nederland die van kelner is in het Hilton Amsterdam.

Italië
Voor de tweede editie van de Week van de Italiaanse Gastronomie, van maandag 20 tot en met zondag 26 november, kun je in Roberto’s Restaurant (genoemd naar Roberto Payer) terecht voor een speciaal samengesteld menu van drie of vier gangen.

Piemonte
In dat menu gerechten die zijn geïnspireerd op regionale gebruiken en zijn bereid met uitsluitend Italiaanse herfstgerechten.

Bij Hilton hebben ze gekozen voor de regio Piemonte, en dat betekent witte truffel, in dit geval afkomstig uit Alba. De gerechten worden desgewenst begeleid door wijnen uit de regio, befaamd om de Nebbiolo-druivensoort.

Witte truffel
Op uitnodiging mag ChefsFriends het menu en de wijnen voorproeven. Een menu dat met zorg is samengesteld. Souschef Dario Spiga (Italiaan) bezoekt sterrenchef Pasquale Laera in Serralunga d’Alba om in nauwe samenwerking de gerechten te creëren.

Met, zoals gezegd, enkel producten uit de streek. De belangrijkste en meest bijzondere: de Tartufo Bianco, oftewel witte truffel.

Verkrijgbaar van oktober tot in de loop van december, maar dit jaar vanwege de lange, hete en droge zomer beperkt verkrijgbaar. De oogst is de slechtste in de afgelopen dertig jaar en dat betekent dat de truffel tijdens de Week van de Italiaanse Gastronomie tegen dagprijs wordt aangeboden.

Barolo-wijnen
Maar ook zonder truffel heeft de regio meer dan voldoende streekproducten te bieden. En wat te denken van de wijnen. Die komen van het gelauwerde wijnhuis Batasiolo S.P.A. Naar keuze is een arrangement met Barolo-wijnen beschikbaar (wijnen en prijzen moeten nog worden bepaald).

Menu
Wij starten deze middag met ‘Le verdure e la fonduta’. Een crème van aardappel en prei, een kwartelei, Fontina-kaas en herfstgroenten. De witte truffel wordt aan tafel geschaafd door de chefs. De begeleidende wijn is een Barbaresco DOC uit 2014. Een prachtige start en de Italiaanse keuken in optima forma.

Ravioli
Zeer smakelijke ravioli speelt de hoofdrol in het tweede gerecht van Dario en Pasquale. ‘Alla polenta tostata’. Voor de niet-Italianen: ravioli van polenta gevuld met ‘salsiccia’ (Italiaanse worst) en cantharellen en artisjokcrème. Wow!

We krijgen twee wijnen geserveerd. Een Barolo Bussia 2008 en een Barolo Cerequio 2008. Gemaakt van dezelfde druiven, maar van wijngaarden op verschillende hoogten (en grond). Voor mij wint de Cerequio op punten.

Ribeye
Gang drie telt zelfs drie begeleidende wijnen: een Barolo Boscareto uit 1996, een Barolo Boscareto uit 2006 en een Barolo Briccolina uit 2009. Die uit 1996 is de meest exclusieve én de lekkerste.

Op het bord ‘ribeye, melk gearomatiseerd met gekonfijte knoflook, demi-glace (heldere fond op basis van verse kalfsbotten, met een aroma van verse kruiden) en in zout gepofte aardpeer.

Dessert
Het menu wordt afgesloten met een dessert dat op het oog wel wat weg heeft van een gebakken ei. Dario en Pasquale serveren ‘kaki, witte chocoladeschuim en hazelnoot’. Met truffel. Ja, we weten het, we genieten van een dessert met witte truffel. En lekker dat het is…. De erbij geserveerde wijn is een Moscato d’Asti Bosc DLA REI uit 2016. We eindigen met een Italiaanse espresso.

Week van de Italiaanse Gastronomie
Aan de tweede editie van de Week van de Italiaanse Gastronomie doen negentien Nederlandse restaurants mee. Bij Roberto’s Restaurant staat van maandag 20 tot en met zondag 26 november het driegangenmenu op de kaart voor 49 euro en betaal je voor vier gangen 59 euro.

Wijnarrangement
De witte truffel kan tegen dagprijs aan de gerechten worden toegevoegd en aan de samenstelling van het bijpassende wijnarrangement wordt nog gewerkt.

Maar wees niet bevreesd: we hebben enkel topwijnen geproefd. Reserveren kan via telefoonnummer (020) 710 60 25. Buon appetito!

Vorig artikel

Foto’s opening FG Okonomiyaki Bar van François Geurds

Volgend artikel

De favoriete restaurants in Groningen van Jeroen Sportel

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.