Als je er toch bent

Wind Festival Texel, en wat nog meer…

Op het brede strand bij De Koog vindt in het eerste weekend van oktober het Wind Festival Texel plaats. Dit tweedaagse evenement, waarbij de wind een centrale rol speelt, is het Walhalla voor vliegerliefhebbers.

In de rubriek ‘Als je er toch bent’ kijken we wat er nog meer te doen is op het Waddeneiland in het weekend van het Wind Festival Texel. Duidelijk is dat de niet-vliegerliefhebber zeker ook aan zijn of haar trekken komt.

Denken we aan Texel, dan denken we aan lamsvlees. Het Texelse schaap is een van de oudste schapenrassen in Nederland. De schapen grazen in de zeewind, op natuurgebied, op zilte weiden of droge duingronden. Dit zorgt voor specifieke smaak, zeker bij de wat oudere lammeren.

Schapenbedrijf De Waddel in Den Burg is dan ook een van de adressen die we aanraden. Op het bedrijf van Jan-Willem Bakker worden ruim 500 schapen van het Texelse ras gehouden en op de boerderij is een kaaswinkel om te bezoeken.

Culinair uit je dak
Wil je culinair flink uit je dak gaan op Texel, dan is een bezoek aan restaurant Bij Jef een must. In het sterrestaurant onder leiding van Jef en Nadine wordt no-nonsense en eigenzinnig gekookt.

Chef-kok Jef Schuur werkt graag met lokale producten zoals Texels lam, Texelse kazen en schaal- en schelpdieren. Op de kaart zien we onder andere Waddenzeegarnalen met oester, augurk en overjarig Texelse kaas.

En heb je na een ‘zoveel-gangenmenu’ geen zin meer om naar huis te gaan? Je kunt bij Jef en Nadine blijven slapen. In de voormalige pastorie in het centrum van Den Hoorn zijn acht designsuites die zich direct boven het restaurant bevinden. De kamers hebben riant uitzicht op de Texelse weilanden of op de dorpsstraatjes van Den Hoorn.

Texelse Bierbrouwerij
In Oudeschild is de enige bruikbare haven van het eiland. Net buiten het nog geen 1.500 inwoners tellende eilanddorp is de Texelse Bierbrouwerij gevestigd.

In deze brouwerij worden de bieren Skuumkoppe, Eyerlander, Stormbock, Noorderwiend en Springtij gebrouwen. Met name het Texels bockbier valt de laatste jaren regelmatig in de prijzen.

Wellness
Net buiten de drukte van het uitgaansdorp De Koog, ligt in de duinen Grand Hotel Opduin. Het uit 1934 daterende logiesbedrijf beschikt vandaag de dag over tal van faciliteiten voor een heerlijk verblijf.

Zo is er in het hotel een uitgebreide wellness-afdeling met zwembad, solarium, massagestoel, Finse sauna, en Turks stoombad. En wie op pad gaat voor een wandeling door de duinen of over het strand, kan een bolderkar en Swarovski-verrekijkers meekrijgen.

Streekproducten
Het meest noordelijk gelegen dorp van het eiland is De Cockdorp. Hier vind je Topido, een restaurant met echte Texelse streekproducten op de kaart.

Je kunt hier genieten van Texels lamsvlees, Waddenzeegarnalen en paling uit het Roggesloot, een natuurreservaat gelegen net achter De Cocksdorp. Het restaurant is sinds 1968 gevestigd in het hart van De Cocksdorp en heeft een goede reputatie.

Het Proeflokaal van Texel
Voor een goed biertje moet je naar Het Proeflokaal van Texel in De Koog. In het centrum van deze badplaats ligt dit gezellige café waar meer dan honderd (!) verschillende bieren worden geschonken. Trappisten bier, Speciaalbieren, Abdij bieren. Alle soorten en smaken zijn aanwezig in deze eilandkroeg.

Het Proeflokaal van Texel is gevestigd in de Dorpsstraat 18 en omschrijft zichzelf als een modern café met de ouderwetse gezelligheid van een bruine kroeg.

Kleinschalig overnachten
Wie voor een kleinschalige overnachting gaat, kan op Texel terecht bij gasthuis Bij het Strand. Guesthouse Bij het Strand is gelegen in De Koog en heeft kamers in huis op de tweede etage, een ruime kamer op de begane grond en twee ruime bungalows. Alle kamers zijn voorzien van eigen sanitair, tv en koffie- en theefaciliteiten.

Het Kompas
Liefhebbers van whisky kunnen het beste koers zetten richting Het Kompas in Den Hoorn, op slechts een paar kilometer van de bootaankomst vanaf Den Helder.

In deze bar zijn meer dan 150 soorten single malt whisky’s te proeven. Verder zijn er bieren te verkrijgen en heeft Het Kompas een restaurantfunctie.

Heb jij nog tips om te bezoeken op Texel? Laat dan een reactie achter onder dit artikel op deze site.

Vorig artikel

Élevé Restaurantweek: driegangendiner voor 35 euro

Volgend artikel

Wijnproeverij met lunch bij Fitzgerald, La Rive en De Lindenhof

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.