Expertblog

Wijn versus Bier?

Expertblog – Regelmatig komt het onderwerp wijn of bier aan bod. Onderzoek wijst uit dat er steeds meer kleine bierbrouwerijen komen. Bovendien groeit de bierconsumptie in ons land harder dan de wijnconsumptie. De wijnconsumptie is zelfs gedaald in 2016.

Wanneer ik voor de keuze sta: een glas matige huiswijn van 3,75 euro of een goed getapt (speciaal) biertje voor dezelfde prijs… Ik betrap me zelf erop dat ik vaker een frisse pint bestel dan een huiswijn.

Wijnkennis van de consument geroeid
Er is waarschijnlijk een aantal reden aan te wijzen waarom bier een groeispurt doormaakt ten koste van wijn. De wijnkennis van de consument is in de laatste jaren immers enorm geroeid. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het lagere alcoholpercentage bij de meeste bieren.

Is bier dan gezonder dan wijn… ?
Van wijn zou je langer leven, terwijl bier vaak met een dikke buik wordt geassocieerd. Onderzoekers zijn het niet helemaal met elkaar over eens, dat het ene drankje gezonder of ongezonder is dan het andere.

Regelmatig teleurgesteld
De echte reden voor de groei van bier ten opzichte van wijn is de kwaliteit van de huiswijnen en productkennis van de medewerker. De kwaliteit van huiswijnen neemt weliswaar langzaam toe, maar de Nederlandse horecabezoeker wordt nog steeds regelmatig teleurgesteld.

Grootschalig onderzoek onder zowel horecabezoekers als horecaondernemers, laat zien dat de kwaliteit van geschonken huiswijn en de productkennis in Nederlandse cafés en bars te wensen overlaat.

Slechts 2,8 procent van de ondervraagden geeft aan de kwaliteit van huiswijn in de Nederlandse horeca ‘goed’ te vinden. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat de gast goed glaswerk, duidelijkheid over de wijn, getraind personeel en uiteraard een goede prijskwaliteitverhouding op prijs stelt.

Deskundig personeel
Doordat steeds meer consumenten meer willen leren over wijnen, stijgt ook de noodzaak voor deskundig personeel. Je werkt immers ook niet in een computerzaak zonder kennis van computers. Ik raad daarom professionals aan om meer prioriteit te leggen bij training, zodat je beter kunt voldoen aan de verfijnde smaak van de goed geschoolde gasten.

Bron: Hiergoedehuiswijn

Wil je meer kennis van wijn? Download dan onze GRATIS videocursus.

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.

www.winetraining-online.com/nl/pudvd | info@wijntraining-online.nl 

Vorig artikel

Goed slapen in eigen land in deze toffe themakamers

Volgend artikel

Richard van Oostenbrugge kookt met Duitse driesterrenchef

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.