Nieuws

Week lang culinaire documentaires bij publieke omroep

Wat een mooi initiatief van de Nederlandse Publieke Omroep. Vanaf zaterdag 6 juni worden een week lang culinaire documentaires uitgezonden. Onder andere ‘De Smaak van de Ziel’ met daarin tweesterrenchef Erik van Loo van Parkheuvel in Rotterdam en ‘Noorderlicht – Het truffelmysterie’.

‘Over eten zijn ontelbaar veel aanlokkelijke documentaires gemaakt en daarom brengt NPO Doc een week lang een ode aan onze passie voor smakelijke hapjes en aan eten waaraan een lust verhogende werking wordt toegedicht, zoals truffels en oesters’, zo wordt de culinaire themaweek aangekondigd op de website van het programma van de publieke omroep.

Wijn uit de Bourgogne
De aftrap wordt verricht door ‘A year in Burgundi’ (2013) van David Kennard, waarin zeven wijnmaker uit de Bourgognestreek een jaar worden gevolgd. De documentaire wordt zaterdag 6 juni om 20.30 uur uitgezonden.

Liefde gaat door de maag
Zondag 7 juni (22.10 uur) onderzoekt regisseur Heddy Honigmann in de documentaireserie ‘Liefde gaat door de maag’ de betekenis van dit spreekwoord. Waar het onder andere over gaat: lekker eten als voorspel.

Pierre Wind
Chef-kok Pierre Wind onderzoekt maandag 8 juni (21.40 uur) in ‘Grazend Nederland: eten & erotiek’ (2005) lustopwekkend eten: afrodisiaca. Met aansluitend ‘Noorderlicht – Het truffelmysterie’ (2000) van Remmelt Lukkien (22.05 uur).

Mossel
Dinsdag 9 juni om 21.30 wordt ‘L’Amour des Moules’ (2012) uitgezonden. In deze documentaire van Willemiek Kluijfhout wordt de mossel gevolgd vanaf de conceptie tot aan zijn sterven en vertellen mensen waarom de mossel een belangrijke rol speelt in hun leven.

Erik van Loo
In ‘De Smaak van de Ziel’ (2010) van Robbert So Kiem Hwat vertellen tweesterrenchef Erik van Loo van Parkheuvel in Rotterdam, Cees Helder en voormalig Michelin-hoofdinspecteur Paul van Craenenbroeck wat smaak volgens hen inhoudt. Uitzending: woensdag 10 juni om 21.20 uur.

Sushi
De week wordt afgesloten met een restaurant dat slechts tien zitplaatsen telt en waarvoor maanden van tevoren moet worden gereserveerd, maar dat door Michelin wel is bekroond met drie sterren. Jiro Ono, de beste sushi-chef van de wereld, speelt de hoofdrol in de documentaire ‘Jiri, Dreams of Sushi’ (2011) van David Geld. Uitzending donderdag 11 juni om 20.10 uur.

Vorig artikel

Wilfred Genee: ‘Volgend jaar ook sportkantines en misschien wel schoolkantines’

Volgend artikel

Stefan van Sprang krijgt culinaire leiding over De Kersentuin

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.