Blog

Vijf onbekende kaaslanden met verrassende kazen

Nederland, Frankrijk, Griekenland en Zwitserland, kaaslanden bij uitstek. Maar over de hele wereld worden smakelijke kazen gemaakt. Wij selecteerden vijf landen die jij wellicht niet direct associeert met dit zuivelproduct, inclusief hun opvallendste kaas.

We hebben allemaal wel een lijstje met favoriete kaaslanden. Natuurlijk staat Nederland daarop. Toch?! En verder waarschijnlijk ook in ieder geval Zwitserland en Frankrijk.

Bijzondere kazen
Er zijn echter ook landen die we niet of minder goed kennen en waar heerlijke of bijzondere kaas wordt gemaakt.

In nauwe samenwerking met René Koelman van Bourgondisch Lifestyle hebben we er vijf geselecteerd.

Middellandse Zee
‘In de landen rondom de Middellandse Zee heerst een echte tafelcultuur. Families nemen plaats aan lange tafels en geniet uitgebreid van een lunch of diner. Met op het menu onder andere vele variaties aan kazen.’

Berggebieden
Een andere element is volgens René het klimaat. ‘In berggebieden heb je veel diversiteit. Op warme plekken zie je vaak dagverse kazen of juist de gerijpte drogere kazen die de warmte kunnen weerstaan.’

Genieten
‘Eten heeft in de zuidelijke regionen altijd veel meer te maken gehad met genieten. In het noorden was het lange tijd vooral functioneel. Eten, omdat we eten moeten. Gelukkig volgen we tegenwoordig steeds meer het voorbeeld van de landen uit het zuiden.’

Marokko
Voorbeeld van zo’n dagverse kaas is de Marokkaanse Jben. Afkomstig uit het rifgebergte in het noorden van het land. Populair als broodbeleg bij het ontbijt of de theetijd.

De smaak varieert afhankelijk van de verkoper: stevig of kruimelig, gezouten of ongezouten en vochtig of droog. En al dan niet met kruiden.

Litouwen
Eten is het mooist als het een verhaal heeft. Dat verhaal heeft Dziugas, de bekendste kaas van Litouwen. Genoemd naar een krijger met dezelfde naam, waarover het verhaal gaat dat hij zijn kracht onder meer te danken had aan het eten van kaas en het land daardoor kon behoeden voor vele gevaren.

Er zijn vier soorten, die helaas beperkt beschikbaar zijn: mild, piquant, delicate en gourmet (oplopend in het aantal maanden veroudering).

Lekker in combinatie met honing, smakelijk bij de pasta of op een carpaccio of op jouw kaasplank. Voor de echte addict schijnen er ook ijsjes te zijn die smaken naar deze kaas.

Polen
Het heeft meer weg van kinderspeelgoed dan van kaas, maar de oscypek is een traditioneel Poolse schapenkaas.

Volgens de overlevering al gemaakt sinds 1748, in het Tartragebergte. Vervaardigd van gezouten schapenmelk, met toevoeging van een beetje koemelk.

De kaas wordt rauw – en is dan nog zacht – in een houten vorm met versieringen geperst en gaat in een vat met pekel. Voor gebruik worden ze vervolgens nog twee weken een hete rook gerookt en uitgehard. Daardoor niet echt geschikt voor bij een glas witte wijn. Wel lekker met een borrel…. wodka bijvoorbeeld.

Servië
Als we het in Servië hebben over kaas, dan gaat het over Kajmak. Ongerijpte kaas, die wordt gebruikt ‘op eigenlijk alles dat eetbaar is’. Als smeersel op je brood, op vlees, over salada, tussen je pitabroodje, bij je gehaktbal en ga zo maar door. Ook geschikt als kookroom. In het oosten met melk van waterbuffels, in het westen van koeien.

Je maakt het door melk langzaam aan de kook te brengen, deze daarna op laag vuur twee uur laten doorkoken. Als het vuur is uitgezet, haal je de bovenste laag eraf (de room) en laat je deze rusten.

India
Paneer uit India wordt veel gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken en in Indiase gerechten (rauw of meegebakken). Het is een super jonge, verse kaas, die wordt gemaakt van melk met azijn of citroensap (en is dus vegetarisch).

Dat zuur wordt toegevoegd aan de melk, waardoor de vaste deeltjes zich gaan scheiden van het water. De kaas wordt gemaakt van die deeltjes en vervolgens in dobbelsteentjes gesneden.

De naam is afgeleid van het Perzische woord ‘panir’, dat kaas betekent. De smaak heeft wat weg van hüttenkäse en voor sommigen is het een alternatief voor tofu (mocht je dat niet lekker vinden).

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Zomermenu Carstens met horsmakreel en kersen uit de Betuwe

Volgend artikel

Céline in Nieuwegein vol ambities en een tikkeltje eigenwijs

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.