Blog

Verfijnd LEV Foodbar maakt verschil in centrum Doetinchem

LEV Foodbar is een culinaire baken in een overwegend vlak gastronomisch landschap van het Doetinchemse kernwinkelgebied. Wat bescheiden gelegen bij een bakker en kunst en antiekzaak, stijgt dit horecabedrijf met verfijnde gerechten stevig uit boven het gemiddelde.

Ik ken Doetinchem een beetje en weet dat de stad de laatste 25 jaar zeker voor Achterhoekse begrippen fors is gegroeid. Met nieuwe wijken als De Huet en Dichteren is de zelfbenoemde hoofdstad van de Achterhoek gegroeid tot een kleine 60.000 inwoners.

Achterhoek
Nog veel belangrijker: de stad vervult steeds meer een regionale functie voor een plattelandsgebied waar overwegend over krimp wordt gesproken. Zeker in omliggende dorpen, waar bakkers, scholen en cafés uit straatbeelden verwijden, is de krimp pijnlijk voelbaar.

Waar de jeugd vroeger – ik ben inmiddels een ruime veertiger – haar zuur verdiende centen kapot sloeg in grote discotheken op het Achterhoekse platteland in dorpen als Varsseveld, Hengelo en Dinxperlo, trekken jongeren tegenwoordig eerder naar de stad. Omdat ze daar kunnen ‘hoppen’ tussen verschillende horecagelegenheden en het daarmee eenvoudigweg gevarieerder is geworden. Op naar Doetinchem dus, lijkt het motto. Ik geef toe dat het voor een Randstedeling lastig te begrijpen is als we het hebben over een bruisende horeca in een stad met nog geen 60.000 inwoners.

Door de groei van de lokale horeca de laatste twintig jaar, is er tussen de terrassen en pilshoreca ruimte voor onderscheidende concepten. LEV Foodbar is er zo een, een zaak die zich onderscheidt op culinair vlak. Gelegen in een straat met bakker, kunst en antiekwinkel en sportzaak is het gevestigd in het kernwinkelgebied, op nog geen 50 meter afstand van de vele terrassen op het Simonsplein bij de kerk.

Aandacht, Achterhoek, Ambacht
Het is een warme zomeravond, dus alle gasten bij LEV Foodbar zitten buiten. De menukaart is veelzijdig en verrassend en werkt met het principe ‘triple A’: Aandacht, Achterhoek, Ambacht. We kiezen voor oesters met frisse granite en salty fingers, en voor crispy chicken met gemberdip. In het glas een witte Spaanse wijn van de Verdejo-druif. Zomer op het bord en in het glas!

LEV Foodbar is het broertje van Hotel Villa Ruimzicht, iets verderop gelegen net buiten het kernwinkelgebied. Het riante Ruimzicht staat culinair onder leiding van de talentvolle kok Bjorn Massop die inmiddels mede-eigenaar is, en is mede-eigendom van Kees Hensen. Dezelfde Hensen is ook eigenaar van sterrestaurant Strandlodge in Winterswijk, waar Mike Vrijdag de keuken leidt. Vrijdag bepaalt dan ook de kaart van LEV Foodbar. Een prima smaakbewaker dus. De vrolijke Marlon Natrop is het gezicht van LEV Foodbar en manoeuvreert subtiel tussen de tafels door vragend of alles naar wens is.

Alle gerechten op de kaart van LEV Foodbar zijn tussengerechten en gemaakt om te delen. Dus regelmatig schuiven bordjes over de tafels of wordt er links en rechts van elkaars borden geprikt. Zo ook bij ons.

Bib Gourmand in Michelingids
Ik geniet van steak tartaar met soja-mayonaise en cornichons. Mijn tafelgenoot van ham van speenvarken, asperge en een verbluffende jus van ras el hanout. De gerechten zijn verfijnd en tonen de kwaliteit en zuiverheid van de keuken aan. Michelin heeft de zaak niet voor niets opgenomen in haar befaamde rode gids met daarbij de vermelding ‘Bib Gourmand’, een teken dat de prijs-kwaliteitverhouding top is.

Waar 50 meter verderop de terrastafels vol staan met glazen pils, komt in ons glas een zijdezachte Amerikaanse Merlot van het wijnhuis Columbia Crest Grand Estates Merlot. We kiezen beiden voor lamsstoof met raapstelen, waterkers en luchtige knoflookschuim. Daarbij als side dishes een puntzak met dikke frieten en groene salade met delicate stukjes zwarte olijf. En natuurlijk eten we de friet met onze vingers. Het mag!

Het Simonsplein en de Grutstraat mogen dan het bruisende horecacentrum van de binnenstad zijn, de Waterstraat herbergt met LEV Foodbar het lekkerste adresje van het kernwinkelgebied. Zeker niets ten nadele van de zalm, saté en hamburgers die er in de gezellige en levendige Grutstraat te verkrijgen zijn, hier bij LEV Foodbar is het allemaal een stuk verfijnder en hoogwaardiger.

Voordat we de avond eindigen op een van de plezierige pilsterrassen op het Simonsplein, sluiten we LEV Foodbar af met een Achterhoekse kaasplank en voor mijn tafelgenoot een witte chocolade cheesecake. De kaasplank bestaat louter uit kazen uit de Achterhoek, geleverd door een kaasboer uit Lievelde. Op de plank onder andere een zachte kaas met daarin Doesburgse mosterd verwerkt. Voor mij als inwoner van Doesburg betekent dat een extra glimlach op mijn gezicht. Verder een heerlijk brie, flinterdunne plaatjes vijgenbrood, een zoete truffeljam en mirakels krokante macadamia-noten.

Verfijnd
LEV Foodbar
is volgens eigen zeggen eigenzinnig, stoer, vriendelijk, gul, sophisticated, uitgesproken, gaat voor kwaliteit, houdt van de Achterhoek, heeft lef en viert het leven. Een mond vol, maar zeker niet gelogen. LEV Foodbar is het antwoord waar de bruisende horeca van Doetinchem op zat te wachten. Een bar met ballen vanwege de durf om een verfijnd concept neer te zetten in een overwegend Bourgondische omgeving met eenvoudige keukens.

De eetgelegenheid is gevestigd op de Waterstraat 28 en is van woensdag tot en met zondag van 11.00 uur tot middernacht geopend. Parkeren kan op de parkeerplaats ‘Varkensweide’ op twee minuten loopafstand, of op Parking Kapoeniestraat om de hoek. Reserveren kan door te bellen met (0314) 21 00 05.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts Import en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

‘Maarten van der Weijden-menu’ bij ’t Havenmantsje Harlingen

Volgend artikel

Zomerarrangement bij Het Roode Koper in Leuvenum

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.