Blog

Varend het Spaarne over tijdens jubileumdiner Ratatouille Haarlem

Ratatouille Food & Wine in Haarlem bestaat vijf jaar. Jozua Jaring viert dat met een bijzonder diner. Tijdens een rondvaart over het Spaarne serveert de sterchef gasten op 2 september vijf van zijn favoriete gerechten uit de afgelopen jaren. Tot en met eind van de maand ook te reserveren in het restaurant.

Het verhaal over Ratatouille Food & Wine is een mooi verhaal. In 2013 start Jozua Jaring in de Lange Veerstraat in Haarlem in een klein pand met zijn restaurant. November een jaar later kent Michelin de eetgelegenheid een ster toe.

Michelin
‘Volledig onverwacht’, zo vertelt partner Marit Oudendijk mij aan tafel. ‘Jozua had er alles aan gedaan een Bib Gourmand te krijgen, maar die was niet toegekend. Omdat we waren uitgenodigd, gingen we in november wel naar de presentatie van nieuwe Michelingids, toen nog in Maastricht.’

Volgens Oudendijk zonder enige verwachting. ‘Al filosofeerden we in de auto natuurlijk wel over een ster. Het kwam echt voor iedereen onverwacht, we waren toch nog dat relatief onbekende restaurant.’

Spaarne
Mede door de toekenning van de ster, groeit Ratatouille Food & Wine in de Lange Veerstraat uit haar jasje. Ze verhuizen naar het Spaarne. Daar komt een prachtige locatie vrij als Imko Binnerts er stopt met zijn zaak.

Op de nieuwe locatie, een in 1612 gebouwd pakhuis, is een prachtig open keuken de blikvanger en is plek voor liefst negentig gasten. Meer dan een verdubbeling van het aantal stoelen. Bekijk hier onze video over deze nieuwe locatie.

Food & wine
De naam Ratatouille staat voor de diversiteit aan keukens, waarin Jozua werkzaam was voor hij dit avontuur in Haarlem start met Marit. Food en wine is waar het in het concept om draait.

Om food en wine draait het ook tijdens het bijzondere diner ter ere van het 5-jarig bestaan. ‘Ik had het in het restaurant kunnen serveren, maar ik wilde graag iets bijzonders doen. We zitten aan het Spaarne en daaruit is dit idee ontstaan.’

Wijnkoperij Okhuysen
Het lokale plaatje wordt compleet door de samenwerking met Wijnkoperij Okhuysen. De onderneming van Xavier Kat heeft Haarlemse roots en heeft voor deze bijzondere gelegenheid alles uit de (wijn)kast gehaald.

De wijnen die bij de gerechten worden geserveerd, zijn stuk voor stuk parels én hebben ook nog eens bijzondere verhalen.

Last but not least: een deel van de opbrengst wordt geschonken aan ‘Swim to Fight Cancer’, dat op zondag 16 september in Haarlem wordt gehouden.

Langoustine
We worden ontvangen op het bovendek, waar we genieten van een bruisend aperitief, smakelijke amuses en zonnestralen.

Voor het jubileumdiner nemen we binnen plaats aan tafel. De start is langoustine, met nagé, lente-ui, bospeen en lavas-olie. Een 2017 Bandal rosé van Château de Pibarnon is een heerlijke begeleider van de eerste gang.

Marit Oudendijk
Als ik Marit vraag naar haar favorieten, noemt ze de ratatouille en de coquille. Dat eerste gerecht mocht op de kaart niet ontbreken, vonden ze beiden, als dit de naam is van het restaurant. Jozua bedacht zijn eigen variant en als we Marit mogen geloven – en waarom niet – dan is deze goed gelukt.

Coquille
De coquille à la Fenegriek is onderdeel van het jubileummenu. Op het bord coquille, kroepoek, pistache en hangop van yuzu. Oei, oei, oei, wat is die prachtig geslaagd.

Dat laatste kunnen we ook zeggen van de erbij geserveerde wijn: 2015 Saint Peray ‘Les Pins’ van Domaine Bernard Gripa.

Tarbot
Voor de derde gang wordt het glas gevuld met een 2012 Pouilly-Vinzelles ‘Les Quarts’ van La Soufrandière. Op het bord tarbot met lamsoren, groene asperge en beurre blanc. De chef komt aan tafel voor de finishing touch: kaviaar.

Eend
De wijn die bij de Barbarie-eend wordt geserveerd, 2009 Vin de Pays de l’Herault rouge van Mas de Daumas Gassac, komt uit twee prachtige magnumflessen. Door Xavier bewaard voor een bijzonder moment, en dat moment heeft hij vandaag gevonden.

De gasten van deze avond hebben daar vanzelfsprekend geen enkel bezwaar tegen, want de smaak is fantastisch. Het gerecht voegt daar nog een stukje extra aan toe: eend, sinaasappel, rode biet, een tarte tatin van uien, zoetzure rode ui, gedroogde rode biet, confit van de bout en sinaasappeljus.

Dessert
Als we weer hebben aangemeerd, sluiten we het diner af op het dek met een ‘koala’s to the max’: passievrucht, mango, witte chocolade, koffie en Thaise basilicum.

De wijn-spijscombinatie wordt compleet gemaakt door een 2017 Cerdon rosé pétillant van Bugey-Domaine Alain Renardat-Fache.

Uitdaging
Jozua had dit diner inderdaad kunnen serveren in zijn restaurant, dat had niemand gek gevonden. Hij koos echter voor een rondvaart. Een uitdaging voor de witte en zwarte brigade.

Complimenten
Een uitdaging die ze met verve zijn aangegaan. Na afloop zijn er louter complimenten. Die complimenten zijn er ook voor Wijnkoperij Okhuysen, dat vanavond extra heeft uitgepakt, en voor Jozua en Marit.

Vijf jaar geleden een avontuur in Haarlem gestart en nu al onderdeel van de culinaire top in Nederland. ‘Ik werk elke dag met plezier, kan doen wat ik leuk vind en ervaar geen enkele stress.’

Ambities
Ambities zijn er daarentegen volop. Het is niet zomaar dat het team binnenkort wordt uitgebreid met Richard Eerhardt.

Hij komt over van The White Room in Amsterdam en gaat aan de slag als maître. Iemand die weet hoe het eraan toegaat op dit niveau en absoluut iets gaat toevoegen.

Of dat (ooit) gaat leiden tot een tweede ster, wacht ik met belangstelling af. Eigenlijk wordt dit dan de derde ster, want Marit en Jozua zijn recent de ouders geworden van Juliën. Van harte!

Reserveren
Tot en met eind september kun jij het menu met daarin vijf van Jozua’s favoriete gerechten uit de afgelopen vijf jaar reserveren. Ga daarvoor naar de website van Ratatouille Food & Wine. Mijn advies: doen!

Vorig artikel

Aantrekkelijk amusemenu bij De Fuik in Aalst

Volgend artikel

Wijnmakerslunch bij Restaurant 212 in Amsterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.