Blog

Blog: vakantie herbeleven met het apéritif dinatoire

Het einde van de maand augustus nadert en ik heb genoten van een paar heel mooie zomermaanden. Maanden waarin het tempo net iets lager ligt en we genieten van relaxed dineren of aangeklede borrels. Inderdaad, het apéritif dinatoire. Een mooie omschrijving voor een tafel vol lekkere kwaliteitskazen en -delicatessen.

Op die tafel allemaal herinneringen aan de mooie vakantie die we hebben gehad. Neem Noord-Italië, een walhalla op het gebied van bijzondere kazen, wijnen en delicatessen. Doet mij terugdenken aan de vele momenten die ik bij Matteo en familie heb doorgebracht in Albergo Ascheri en hun Osteria.

Noord-Italië
Een tafel vol vrienden, voornamelijk uit de kaaswereld, en heel veel simpel en puur lekkers. Salcicia de Bra, Risotto met verse truffel en Parmigiano Reggiano van Giorgio Cravero, de mooiste kaasselectie van m’n goede vriend Giolito, een heerlijke frisse witte wijn Langhe Arneis en daarna – niet omdat het moet, maar omdat het kan – een heerlijke Barolo, en dan het liefst een magnum.

Half september ben ik er weer om veel producenten en vrienden te ontmoeten tijdens het cheese festival in Bra! Daar zullen wij weer de fijnste selectie maken van de mooiste kazen uit Europa, zodat jij er de komende winter uitgebreid van kunt genieten!

Kaasplateau
Mooie voorbeelden van kazen uit de regio zijn de Robiola’s, van geiten-, koeien- en geiten- en/of schapenmelk, En tegenwoordig zelfs ook van buffelmelk. Een heerlijk vers kaasje, dat een uniek begin is van je kaasplateau. Lekker romig, met tonen van honing en kruiden. Ook geschikt om een lekkere najaarssalade mee te maken. Waarom niet met pompoen!

En de Capra gedroogd dan, ook heerlijk. Iets pittiger, maar rijk van smaak. Als je hem langer laat drogen, uitermate geschikt om over de pasta heen te raspen.

Eveneens een ideale kaas als basis voor ‘onze’ Formaggio Rosa, de Robiola tre latte, welke we wassen in rozenwater en inleggen in rozenblaadjes. Een tongstrelende combinatie en een schoonheid voor het oog, dat ook wat wil!

Harde kaas
Wat te denken van de Braciuck. Een half harde kaas die wordt gerijpt in de Barolomost van Matteo. Bra staat voor de Bra duro, de harde kaas uit de regio die is gemaakt van voornamelijk koemelk en is verrijkt met geiten- en schapenmelk.

Ciuck staat voor dronken man in het Piemontese dialect! De kaas wordt beschonken van de gistingen in de druivenresten. Een fruitige verrassing op het kaasplateau!

Herinneringen
Ook als je andere mooie herinneringen hebt uit andere delen van Europa, met heerlijke kazen, wijnen, delicatessen en vleeswaren, helpen wij je graag om die herinnering sterk te houden. Tot snel in onze winkel in Beverwijk of Amsterdam. Onze winkel in Haarlem is per 1 juli 2017 verder gegaan onder een eigen naam en met eigen inkoop.

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle. Vanuit zijn vestigingen in Beverwijk en Amsterdam levert hij de mooiste kazen aan particulier en horeca. René schrijft maandelijks over het product kaas.

Vorig artikel

Sterchef Marcel van der Kleijn kookt op strand van Scheveningen

Volgend artikel

Sterrestaurant Wolfslaar in Breda houdt eigen restaurantweek

De auteur

René Koelman

René Koelman

René Koelman is eigenaar van Bourgondisch Lifestyle. Vanuit de winkels in Beverwijk (in de toekomst vanuit Fort Zuidwijkermeer) en Amsterdam leveren ze de mooiste kazen aan particulier en horeca.