Blog

Uit de TexMex-keuken: nacho’s met een Mexican mix

Gek op Mexicaans eten? Dan ken je ongetwijfeld de Tex-Mex keuken. Het beste van Mexico met een vleugje Texas in Amerika. Vandaar de naam. Een van de bekendste gerechten zijn nacho’s: gekruide en al dan niet met gesmolten kaas bedekte tortillachips’. Extra smakelijk te maken met een ‘Mexican mix’.

De Tex-Mex keuken dankt haar bestaan aan de Amerikaanse invloeden op de Mexicaanse keuken. En dan met name vanuit Texas, waaraan het (deels) de naam dankt: Tex(as)Mex(ico). Typische ingrediënten zijn bloem, gehakt, gele kaas, zwarte bonen en komijn.

Tortillachips
Ook op en top Tex-Mex: nacho’s. In een schotel met kaas en chili con carne met gehakt bijvoorbeeld. Maar uiteraard ook heerlijk stand alone. Gekruide en al dan niet met gesmolten kaas bedekte tortillachips. Vroeger vergezeld van een bakje met tomatensalsa, tegenwoordig begeleid door een keur aan toppings.

Kaas(saus)
Ontstaan, zo gaat althans het verhaal, in de jaren veertig in een Mexicaans restaurant aan de grens met de Verenigde Staten. Een groep Amerikanen zou er na sluitingstijd hebben aangeklopt en zijn binnengelaten, ondanks dat de kok van dienst al naar huis was. Eigenaar Ignacio, wiens bijnaam Nacho was, zou zijn gasten daarom totopos (tortillachips) met jalapeños hebben voorgeschoteld.

Dat zou zo’n succes zijn geweest dat de groep er aan de andere kant van de grens een TexMex-versie van zou hebben gemaakt. De kaas werd vervangen door kaassaus, omdat het daardoor langer houdbaar werd en om die reden niet meer in een oven bereid hoefde te worden.

Vanaf de jaren zeventig wint het aan populariteit als het op het menu komt tijdens Amerikaanse sportwedstrijden.

Maismeel
In Nederland is het inmiddels ook gemeengoed. Een van de in dit segment actieve spelers is Willy Nacho uit Westerhoven. Dit bedrijf maakt nacho’s van cooked corn, honderd procent zuiver maismeel dus.

Voor een topping op de nacho’s zochten ze contact met Kesbeke Fijne Tafelzuren in Amsterdam. Het resultaat is een ‘Mexican mix’. ‘Komkommer, jalapeño, mais en paprika met een zoetzure opgiet’, vertelt Camiel Kesbeke over het resultaat. ‘Iets zoeter dan de opgiet van onze andere producten, maar ook met een lekker pittigheid. Wel één die voor iedereen geschikt is.’

Kesbeke Mexican Mix

Salade en loaded fries
Volgens Camiel is de Mexican mix een verrijking voor je portie nacho’s. ‘Zure room erbij, eventueel wat gehakt toevoegen en smullen maar. Maar hij is ook heerlijk in een salade of in combinatie met patat als loaded fries.

Het product staat in de schappen van 650 Nederlandse supermarkten van Jumbo en is verkrijgbaar via de webshop van Kesbeke Fijne Tafelzuren.

Vitaminen en mineralen
Er zijn echter meer goede reden om te kiezen voor gerechten uit de TexMex-keuken. De gerechten zijn rijk aan proteïnen, vitaminen en mineralen. Mais speelt een belangrijke rol. Als groente, maar ook om tortilla’s en taco’s van te maken. Bovendien zijn de gerechten toegankelijk en kleurrijk, en heel gemakkelijk vegetarisch te serveren.

Guacamole
Uiteraard zorg je ervoor dat verse guacamole op tafel staat. Dat hebben we te danken aan de Azteken, één van de grondleggers van de Mexicaanse keuken. Zij noemden het ‘ahuaca-mulli’, dat letterlijk vertaald betekent: avocadosaus.

Zo maak je het: 2 grote avocado’s geschild en geprakt; 1 eetlepel fijngehakte ui, 2 tomaten ontveld, ontpit en in stukjes gehakt, chilipoeder naar smaak, 1 teen knoflook fijngehakt, 1 eetlepel verse koriander en citroensap, zout, peper en suiker naar smaak. Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze goed door elkaar.

Eet smakelijk!

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Kesbeke Fijne Tafelzuren, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de Mexican Mix, kun je terecht op de website van het bedrijf. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Overnachten op het water bij Strandhotel Cadzand-Bad

Volgend artikel

Dormio Wijnhotel Valkenburg hippe attractie in charmant Valkenburg

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.