Nieuws

Twee restaurants als ‘hoogste nieuwkomer’ in gids Gault&Millau

De 2023-editie van Gault&Millau is maandag 13 februari gepresenteerd in Tivoli in Utrecht. Op het podium werden achttien awards uitgereikt en was aandacht voor de hoogste nieuwkomer in de gids. In dit geval nieuwkomers, want twee restaurants werden naar voren geroepen.

Met 14,5 van het maximale aantal van 20 punten zijn dat de restaurants SAAM in Amstelveen in YANO in Rotterdam.

YANO Rotterdam
YANO is het restaurant van Britta en Yuri Wattimena. De eetgelegenheid is gevestigd aan de Straatweg in Rotterdam-Hillegersberg en opende de deuren eind vorig jaar. De ondernemers willen zich onderscheiden met een eigenwijze en wereldse kookstijl, waarin internationale smaken worden gecombineerd met de Franse keuken.

De eigenaren hebben de Rotterdamse zaken FG Restaurant, Food Labs, Amarone en The Millèn op hun cv’s staan. Britt werkte bovendien een half jaar bij kaasspeciaalzaak De Kaashoeve om zich te bekwamen in de wereld van kaas.

Onderscheidende stijl
Gault&Millau verwijst in haar schrijven ook naar Britt en Yuri’s achtergrond in toprestaurants. ‘De zorg voor een gedetailleerde onderscheidende stijl markeren hun eerste eigen restaurant.’

‘De rijk smakende keuken met invloeden uit Zuid-Amerika en Indonesië imponeert en daarom bekronen we YANO met 14,5 van 20 punten, met twee koksmutsen én met de award Hoogste Nieuwkomner van het Jaar 2023.’

SAAM Amstelveen
SAAM opende vorig najaar en is het resultaat van een samenwerking tussen een team van sommeliers uit Zuid-Afrika en Nederland. Gezamenlijk zetten zij een restaurantproject op in Amstelveen.

De naam is een samentrekking van SA en AM, de afkortingen van South Africa en Amsterdam. Het woord ‘saam’ betekent ook ‘samen’ in het Afrikaans.

Koen van der Plas
De keuken van het restaurant wordt – op afstand – aangestuurd door Margo Jansen, de Nederlandse chef die in Zuid-Afrika woont en daar jaren kookte in The Tasting Room at Le Quartier Français in Franschhoek.

Andere bekende teamleden zijn Koen van der Plas, jarenlang actief als sommelier van Inter Scaldes in Kruiningen, en Jasper Hermans, die de leiding heeft in de keuken. Jasper was voorheen chef bij Aan de Poel in Amstelveen.

Restaurant met een missie
‘SAAM is een restaurant met een missie’, aldus Gault&Millau. ‘Die aanpak vertaalt zich in een Europees geïnspireerde keuken op basis van Nederlandse producten en Zuid-Afrikaanse kruiden, specerijen en smaakmakers. Meteen goed voor 14,5 van 20 punten met twee koksmutsen en de award voor Hoogte Nieuwkomer van het Jaar.

Gids 2023
Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse restaurantgids, die een historie heeft die teruggaat tot de jaren 70 van de vorige eeuw. In de gedrukte 2023-gids staan 74 Nederlandse restaurant, beoordeeld met 16+-punten van de maximale 20 punten. Daarnaast is online een selectie te vinden van meer dan 850 restaurants.

Lees ook:
Achttien horecazaken ontvangen award van Gault&Millau
Rotterdam is met YANO een culinaire hotspot rijker
Foto’s van restaurant YANO in Rotterdam

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Achttien horecazaken ontvangen award van Gault&Millau

Volgend artikel

Dewi van der Plaats: ‘Maggi in kuiltje van pit en lepelen maar’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.