Nieuws

Team De Librije wint Nederlandse Copa Jerez 2020

Restaurant De Librije in Zwolle is winnaar geworden van de prestigieuze Copa Jerez 2020. Dit is een kookwedstrijd waarbij sherry een hoofdrol speelt.

Op maandag 23 november namen restaurant Spectrum, Mei Wah, Oonivoo, Noble Kitchen en De Librije het tegen elkaar op tijdens de Nederlandse finale van de prestigieuze Copa Jerez. Na het koken en toelichten van hun drie wijn-spijscombinaties, werd het team van De Librije tot winnaar uitgeroepen.

De 5 teams met koks en sommeliers kookten vanwege de coronamaatregelen op gepaste afstand. Ze wisten de jury te verrassen met uiteenlopende en uitdagende combinaties met sherry in de hoofdrol.

Liefde voor sherry
De Copa Jerez is twintig jaar geleden ontstaan als een unieke kans voor chefs en sommeliers om op een gerenommeerd wereldpodium hun gezamenlijke vaardigheden en liefde voor sherry tentoon te spreiden. De Librije zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Internationale Finale van de Copa Jerez 2021, die wordt gehouden in het centrum van de sherry wijnen: Jerez de la Frontera in Spanje. Daar zal het team het opnemen tegen de finalisten van zeven andere landen. 

Ambassadeur van Spanje mevrouw María J. Alonso reikte de prijs uit. Zij prees het winnende team met hun innovatieve combinaties en het niveau van kennis van het product sherry. Of zoals César Saldaña de voorzitter van de Consejo Regulador het verwoordde: ‘Juist in een uitdagend jaar als dit wordt maar weer benadrukt hoe serieus de Nederlandse gastronomische sector aan het ontwikkelen is.’

Het winnende team van De Librije bestaat uit sommelier Sem Beks en kok Lars Aukema. Sommelier Sem Beks is al jaren fan van sherry: ‘De reis naar Jerez van twee jaar terug heeft echt wat gedaan. We hebben vervolgens voor deze wedstrijd gewoon keihard gewerkt. Zo vet dat het dan landt.’

Vegetarisch hoofdgerecht
Zijn teamgenoot en chef Lars Aukema bereidt zich nu al voor op de volgende uitdaging: ‘Ik kan niet wachten om volgend jaar oktober naar Jerez af te reizen en dit menu te meten met de vakgenoten uit al die andere landen. En dan gewoon keihard met een vegetarisch hoofdgerecht, dat is toch uniek?’.

De winnaars van de Copa Jerez NL sinds 2000:

2000 –Restaurant De Engel (Rotterdam)

2001 –De Stenen Tafel Restaurant (Borculo)

2002 –Restaurant Chateâux Sint-Gerlach (Valkenburg aan de Geul)

2003 – La Rive Restaurant (Amsterdam)

2004 – Seinpost Restaurant (Scheveningen)

2006 –Chris Naylor, Moshik Roth, Pascal Jalhaij (3 winnaars)

2007- Lindenhof Restaurant (Giethoorn), winnaar van 2008 Copa Jerez International Final

2009- La Rive Restaurant (Amsterdam)

2010- Restaurant ‘t Brouwerskolkje (Overveen)

2012 -Restaurant Inter Scaldes (Kruiningen)

2014 – Restaurant Zarzo (Eindhoven)

2016- Podium onder de Dom (Utrecht), winnaar van de 2017 Copa Jerez International Final

2018- Cheval Blanc (Heemstede)

2020- De Librije (Zwolle)

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma Seafood en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Ondernemen in coronatijd: Sico de Moel van l’Invité

Volgend artikel

‘12X Wijn Weekendje Weg’ is nieuw boek met wijnparels van eigen bodem

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.