Blog

Schotse wijn: small, medium or large?

In een periode dat reizen nog gewoon is, bezoek ik het Europa gezinde Schotland. Nee, niet voor de wijnen, en nee, ook niet voor de whisky. Ik ga voor inspiratie, natuur, vergezichten en landschappen. Oké, ik moet iets bekennen… er is toch iets met wijn… een klein beetje dan.

Gegarandeerde regen, dat is wat we thuis met elkaar hebben besproken. En dus laten we het snikhete Mallorca achter ons en kiezen we voor het regenachtige Edinburgh. Een prachtige plek om te genieten van het Schotse landschap, zo ontdekken we al snel. Levendigheid, cultuur en historie in één stad.

Wijn als bier
De ‘old town’ is zelfs UNESCO Werelderfgoed en daar strijken we neer voor een hapje en een drankje. Een uitgebreide wijnkaart in een Schotse pub? Ik waag het erop. Graag een Spaanse rode, vraag ik beleefd.

‘You want a small, medium or large, sir?’, krijg ik tot mijn grote verbazing als antwoord. ‘No, a red wine, not a beer’, lach ik vriendelijk. ‘You are in Scotland man’, lacht hij vriendelijk terug. ‘Hier serveren we wijn óók in verschillende inhoudsmaten!’, is de strekking van zijn antwoord.

Wijngaarden
We raken in gesprek over wijnen en wijngaarden in Schotland. Jazeker, die zijn er. Charly Trotter, eigenaar van wijngaard Château Largo Vineyard Upper Largo in Fie, een uurtje boven Edinburgh, start in 2011 met een ambitieus project.

Hij wordt ertoe geïnspireerd als een bevriende boer suggereert dat de opwarming van de aarde tot gevolg kan hebben dat Schotland in 2030 wel eens het klimaat van de Loire-vallei kan hebben. En je kunt er dan maar beter vroeg bij zijn…

Fles op tafel
Zoals gezegd zijn we hier echter niet voor de wijn, maar voor inspiratie, natuur, vergezichten en landschappen. Na een korte nacht vertrekken we naar Rosslyn Chapel, net ten zuiden van Edinburgh.

Eigenlijk is de vraag small, medium of large heel logisch, zo bedenk ik me achteraf. Bij bier, koffie en vele andere producten is dit immers ook heel gebruikelijk.

Terug op Mallorca vertel ik mijn verhaal in ‘ons’ restaurantje. De eigenaar lacht en zet de fles op tafel, zoals dat overal in Spanje gebeurt…

Meer weten over wijn en benieuwd naar de opleidingsmogelijkheden? Je vindt alle informatie op de website van de WTOL Academy. Als ‘vriend van…’ is deze bijdrage het resultaat van een samenwerking tussen ChefsFriends en WTOL Academy. Ook ‘vriend van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Oer-Neêrlandsche zuurkool in nieuw jasje bij De Draak

Volgend artikel

Vijf nieuwe leden voor Alliance Gastronomique

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.