Schmidts coquilles: van Isle of Man tot Dieppe
Coquilles Saint-Jacques, de elegante Sint Jacobsschelpen. Deze schelpdieren, met hun herkenbare waaiervormige schelpen, hebben wereldwijd enorm veel keukens bereikt. In deze blog onthullen we de geheimen en vertellen we met welke coquilles we werken bij Schmidt Zeevis Rotterdam.
Isle of Man-coquilles
Onze reis begint bij Isle of Man, een eiland dat eigendom is van het Verenigd Koninkrijk. De vissersboten die hier vandaan komen, meren af en toe aan bij de Belgische kust.
Bij Isle of Man worden enkele van de meest verfijnde coquilles Saint-Jacques gevangen. Deze delicatesse staat bekend om haar zoete, delicate smaak en boterzachte textuur. Wat deze coquilles zo bijzonder maakt, is de unieke combinatie van een rijke geschiedenis en het vissen met sleper kotters.
Noorse parels: hand geplukt en streng gereguleerd
Onze volgende halte brengt ons naar Noorwegen, waar coquilles Saint-Jacques met de hand worden opgedoken door duikers. Hier gelden strikte regels om het ecosysteem te beschermen en deze zijn dus moeilijker verkrijgbaar.
Er moeten altijd vier bemanningsleden aan boord zijn, waarvan twee duiken en twee op de boot blijven om te zorgen voor een veilige en verantwoorde oogst. Het resultaat is een erg mooie coquille.
Noorse coquilles staan bekend om hun hoogwaardige kwaliteit. Deze zeevruchten bieden een ongeëvenaarde culinaire ervaring en getuigen van een toewijding aan duurzaamheid en behoud van de natuur.
Dieppe in Frankrijk: culinaire schatkist
Als laatste kijken we naar de rijke wateren bij Dieppe in Frankrijk. De stad die de vangst van coquilles en haring viert, ligt aan de kust van Normandië. En staat bekend om haar uitzonderlijke coquilles, die voldoen aan de hoogste normen van kwaliteit. Hier worden de schelpen met de grootste zorg gevangen.
Het is geen verrassing dat Dieppe een symbool van de visserij is, en haar coquilles Saint-Jacques zijn daar een perfect voorbeeld van. De smaak en textuur van deze schelpen zijn ongeëvenaard en getuigen van de diepgewortelde Franse culinaire traditie.
Leuk feitje!
Waarom gebruikt Shell het logo van de coquilleschelp? Het Shell-logo, met zijn coquilleschelp, heeft zijn oorsprong in de late 19e eeuw. Marcus Samuel senior importeerde schelpen uit het Verre Oosten om kerosine te verpakken voor export naar Azië.
Toen zijn zonen, Marcus junior en Samuel, in 1897 een naam zochten voor hun import-exportbedrijf, kozen ze ‘Shell’ als eerbetoon aan hun maritieme wortels, wat leidde tot het iconische beeldmerk.
Of ze nu van de Isle of Man, Noorwegen of Dieppe komen, coquilles Saint-Jacques zijn een testament van traditie, kwaliteit en duurzaamheid.
Wil je zelf de zachte smaak van deze schelpdieren ervaren? Bestel ze via horeca@schmidtzeevis.nl. Bij Schmidt Zeevis Rotterdam proef je de rijke erfenis van deze onvergetelijke schelpdieren.
Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Schmidt Zeevis, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van coquilles Saint-Jacques, kun je terecht op de website van de visspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.