De Augurkenkoning: ‘Jullie zijn zoals we jullie op tv zagen’
Ook seizoen twee van De Augurkenkoning is een succes. Vele honderdduizenden volgden de afleveringen en op sociale media werd volop gesproken over familiebedrijf Kesbeke. ‘Wat ik als bijzonder heb ervaren? Dat mensen die dicht bij ons staan, ons zeiden: zoals we jullie op tv hebben gezien, zo zijn jullie ook.’
Haute cuisine in huis: Franse klassiekers
Advertorial – Bij het bereiden van chique gerechten denk je al snel aan professionele keukens en ervaren chef-koks. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Met de juiste ingrediënten, technieken en een beetje geduld kun je ook thuis gerechten op niveau creëren.
De Vrienden van ChefsFriends.nl
Ben jij producent of leverancier en ben je ook gek van goed eten, goed drinken, goed slapen en goed reizen? Word dan vriend van ChefsFriends en profiteer van extra aandacht op en via ons platform en onze kanalen.
Selfmade man Bart Leussink: ‘Ik ga lekker op The Church in Arnhem’
Bart Leussink weet op jonge leeftijd dat hij kok wil worden. Hij bewandelt zijn eigen weg, die hem via onder andere YouTube en Netflix in een kerk brengt. Met The Church in Arnhem runt hij op persoonlijke wijze de nieuwe hotspot van de Gelderse hoofdstad.
Zorgen om Zeeuwse mosselen: ‘Veel uitval’
In het nieuws: er dreigt een tekort aan Zeeuwse mosselen. In juli start het seizoen van deze – vinden wij – culinaire lekkernij. Tijd om de stand van zaken te checken bij Mart Scherp van restaurant Scherp in Middelburg. ‘Er zijn percelen met een uitval van 50 tot 70 procent.’
De Moerbei* in andere handen: ‘Stiekem kleine droom’
Het met een Michelinster bekroonde De Moerbei in Warmond krijgt nieuwe eigenaren. Na 28 jaar dragen Anjo en Hans de Bont hun restaurant over aan chef-kok Michael Corpel en gastheer Frank de Haas. Tijd voor een telefoontje: ‘Ik zei tegen Frank: het wordt tijd dat je naar Nederland komt.’
Foto’s ‘eerste echte Friese restaurant in Nederland’
Ode in Dokkum heeft de deuren geopend. Het is de vierde zaak van Geert-Jan Vaartjes, die het heeft over ‘het eerste echte Friese restaurant in Nederland’. De ondernemer en zijn chef-kok Liudger van der Meer willen gasten laten kennismaken met de Nieuwe Friese Keuken. Zo ziet het eruit!
Happen in (verse) haring: lekker en gezond
Bij Schmidt Zeevis wordt altijd uitgekeken naar het seizoen van verse haring. Haring staat niet alleen bekend om zijn rijke smaak en zachte textuur, maar is ook een belangrijke bron van omega 3-vetzuren, essentieel voor een gezonde voeding.
Michelin voegt twaalf restaurants toe aan gids
Opnieuw voegt Michelin een flink aantal restaurants toe aan de Nederlandse gids. In de maand juni zijn dat er liefst twaalf. Of ze (ook) een Bib Gourmand, een ster of een groene ster krijgen, wordt bekendgemaakt tijdens de lancering van de nieuwe gids, in oktober in Maastricht.
Zomerse cocktailbar op terras Serre Restaurant
Hotel Okura Amsterdam heeft het loungeterras van Serre Restaurant omgetoverd tot een tijdelijke cocktailbar. Bij Cocktails Pop-up kun je zeven dagen in de week terecht voor ‘ambachtelijke cocktails met een Japanse touch’.
Steven Klein Nijenhuis: ‘Per ongeluk chef geworden’
Steven Klein Nijenhuis is sinds 2013 in het bezit van een Michelinster. Puike prestatie van een chef die autodidactisch is, toevallig terechtkomt in de keuken en kiest voor een eigen zaak, omdat hij moeite heeft met autoriteit. ‘Elf maanden na mijn start kreeg ik tot mijn verbazing een ster.’
De Havixhorst uitgeroepen tot hotel van het jaar
Châteauhotel & restaurant De Havixhorst in De Schiphorst in Drenthe is door Quality Lodgings uitgeroepen tot ‘QL Hotel of the Year 2024’. Quality Lodgings biedt het overzicht van onafhankelijke kwaliteitshotels in Europa en spreekt over een ‘one of a kind hotel, dat eveneens beschikt over een zeer goed restaurant’.
Chefswissel bij Latour*: ‘Nu is het mijn beurt’
Latour krijgt een nieuwe chef. Na liefst 25 jaar neemt Marcel van Lier in juli afscheid van het door Michelin met een ster bekroonde restaurant van grand hotel Huis ter Duin en wordt hij opgevolgd door Kenny Friederichs, die al acht jaar in Noordwijk werkt. ‘Ik heb geen moment getwijfeld!’
Honderd chefs gaan koken en jij kunt erbij zijn
De line-up van de tweede editie van 100Chefs by Gault&Millau is bekend. Zaterdag 12 en zondag 13 oktober serveren liefst honderd chefs in het Miele Experience Center in Vianen signature dishes en presenteren 25 internationale wijnhuizen hun assortiment. Tickets zijn vanaf vandaag te bestellen.
Jurgen van der Zalm: in 6 maanden van 0 naar 2 sterren
Jurgen van der Zalm werkt veertien jaar aan de zijde van sterchef Dennis Kuipers als hij in oktober 2022 zijn functie overneemt. Zes maanden later wordt Vinkeles in Amsterdam bekroond met een tweede ster. ‘Ik zou na de presentatie eigenlijk gaan lunchen met mijn partner, maar dat liep even anders.’
Topnotering voor De Librije in mondiale ranglijst
Restaurant De Librije in Zwolle heeft een topnotering gerealiseerd in de jaarlijkse ranglijst van de Amerikaanse website Opinionated About Dining. De volgorde is gebaseerd op de resultaten van reviews van ruim 6.000 geregistreerde recensenten wereldwijd. De nummer 1 is Alchemist van Rasmus Monk in het Deense Kopenhagen.
Vijf redenen om in de buitenlucht te koken
Advertorial – Steeds meer Nederlanders hebben ontdekt hoe leuk het is om in de buitenlucht te koken. Dit komt doordat er allerlei handige voordelen zitten aan buiten koken. Weten welke dat zijn? Lees deze blog dan goed, want hier leer je precies wat je hebt aan koken in de buitenlucht!
Serre serveert favoriete comfort food van chefs Okura
Chefs van de restaurants van hotel Okura Amsterdam gaan in de zomermaanden op donderdagavond hun favoriete comfortfoodgerechten serveren in het met een Bib Gourmand bekroonde Serre. Tijdens Serre’s Thursdays wordt de keuken toevertrouwd aan Andrea Ranieri, Antonio Castiello, Arjan Speelman en Lodewijk Akito van Tilborgh.
Inter Scaldes: ‘Een droom die geen droom bleek’
Telefoontje van Doetinchemmer Vincent Gasseling. Hij heeft met zijn vrouw, zijn zoon en diens vriendin, en de schoonfamilie gegeten en geslapen bij Inter Scaldes in Kruiningen. Dat vond hij zo fantastisch dat het móet worden verteld. ‘Je droomt het en dan blijkt het in de praktijk echt zo te zijn.’
Win exclusieve rondleiding bij Zeeuwsche Zoute: stuur jouw recept in!
Bij Zeeuwsche Zoute staan smaak en kwaliteit centraal. Daarom houdt deze vriend van ChefsFriends een winactie! Heb jij een lekker gerecht met Zeeuwsche Zoute? Stuur je recept en foto in, en maak kans op een rondleiding door de nieuwe loods in Bruinisse.
Nieuwe chef voor Dutch Cuisine-restaurant Locals
Het Arnhemse restaurant Locals heeft een nieuwe chef. De keuken van de eetgelegenheid van hotel Haarhuis staat sinds deze maand onder leiding van Rafael Surie, die – met hulp van adviseur Niven Kunz – kookt volgens de filosofie van Dutch Cuisine en klaar is voor de volgende stap.
Chiel naar Boedapest voor mondiale finale kookwedstrijd
Chiel de Boer (22) heeft de Jeunes Chefs Competitie 20024 gewonnen. Deze jaarlijkse kookwedstrijd van Chaîne des Rôtisseurs is bedoeld als stimulans voor jonge talentvolle (sous)chefs. Als winnaar mag de souschef van restaurant Bij Chiel in Zutphen Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in september in Boedapest.