Kwal op de kaart in Dokkum: ‘Ode aan de zee’
We komen ze allemaal tegen, maar niet op het bord: kwallen. Bij restaurant Ode in Dokkum zijn ze onderdeel van het gerecht ‘Ode aan de zee’. Dat vraagt om een uitleg en dus namen we contact op met eigenaar Geert-Jan Vaartjes. ‘De structuur is uniek, smaak moet je ’m geven.’
Het belang van een goed uitgeruste keuken voor een (hobby)kok
Advertorial – Een goed uitgeruste keuken is essentieel om te kunnen presteren. Ook voor een hobbykok. Er zijn items die simpelweg niet mogen ontbreken. Of je nu in een professionele keuken werkt of de chef in huis bent, deze gereedschappen zijn onmisbaar voor het bereiden van heerlijke gerechten.
Henrie van der Heijden: Meesterkok en sterrenchef
Henrie van der Heijden is SVH Meesterkok, sterrenchef en eigenaar van twee restaurants. Bij Vista Willemstad ga je een avond of middag uit, terwijl Restobar Vista in Rotterdam inspringt op een groeiende behoefte. ‘Uitgebreide wijnkaart, lekker eten en het zo gek maken als je zelf wilt.’
Tom Vinke krijgt leiding bij De Kromme Watergang: ‘Vader niet weg’
Tom Vinke neemt bij De Kromme Watergang in Hoofdplaat de dagelijkse leiding over van zijn vader Edwin. Per 1 september is de verandering officieel en staat junior aan het roer van het met twee Michelinsterren bekroonde restaurant. We belden met Tom, die ons ook nog vertelt over een grote verbouwing.
Zomerse biowijnen: fris, fruitig en perfect voor de BBQ
Zomerse dagen vragen om lichte, fruitige wijnen die perfect passen bij de barbecue. Eigenaar Eric Nederstigt van Grape ‘N’ Green, gespecialiseerd in biologische en natuurlijke wijnen, deelt vier van zijn favoriete wijnen en vertelt je ook met welke gerechten of ingrediënten ze perfect combineren.
Jeroen Boone executive chef hotel Pulitzer Amsterdam
Pulitzer Amsterdam heeft Jeroen Boone aangesteld als executive chef. In zijn rol is hij verantwoordelijk voor alle culinaire activiteiten in het hoofdstedelijke hotel. Dit najaar lanceert hij zijn menu in restaurant Jansz.
André Gerrits brengt biografisch kookboek uit: ‘Eerlijk en rauw’
De met een Michelinster bekroonde André Gerrits viert de vijftiende verjaardag van restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht met een biografisch kookboek. Hij heeft één van Nederlands bekendste schrijvers gestrikt voor de productie. Tijd om hem te bellen. ‘Het draait om mijn geluksgetal dertien.’
Klooster in Eindhoven wordt hotel: ‘Adembenemend pand’
Het Clarissenklooster in Eindhoven wordt een hotel in het luxe segment. Als alles volgens plan verloopt, start de verbouwing binnen een jaar en openen de deuren in 2026. Nicky van Westenbrugge-van Boldrik van exploitant Bee Hospitality geeft antwoord op onze vragen. ‘We voelden direct wat deze plek zou kunnen zijn.’
Roel Dusseldorp: al 15 jaar aan het roer bij Hotel New York
Als Roel Dusseldorp in de krant leest dat Hotel New York een general manager zoekt, moet hij solliciteren. Hoewel hij niet aan de gevraagde functie-eisen voldoet, en dat ook schrijft, maant hij de ontvanger tot verder lezen. Inmiddels geeft hij bijna vijftien jaar leiding aan het Rotterdamse icoon.
Joany Peters jongste hotelmanager Hilton Nederland
Joany Peters is vanaf 1 september de jongste general manager binnen de Nederlandse Hilton-groep. Op 26-jarige leeftijd krijgt ze de verantwoordelijkheid over het 90 kamers tellende hotel DoubleTree by Hilton Sittard. Tijd voor een telefoontje. ‘Dit is waar ik zeven jaar geleden alleen maar van heb kunnen dromen.’
Genieten van Zeeuwsche Zoute de hele dag door
Je dag beginnen met de smaak van Zeeland op je bord. Klinkt goed, toch? Vanuit het mooie Bruinisse tilt Zeeuwsche Zoute je gerecht naar een ander niveau. Omdat het leven al druk genoeg is, heeft deze vriend van ChefsFriends een dagmenu voor je samengesteld.
84-jarige Aard Oegema bakt wekelijks brood bij De Groene Lantaarn
Restaurant De Groene Lantaarn in Staphorst heeft een bijzondere medewerker ‘in dienst’. Aard Oegema bakt er wekelijks op vrijdag het brood. Oegema is 84 jaar jong en ‘lekker kritisch’.
De Echoput haalt Peter Paul van den Breemen terug
De Echoput in Hoog-Soeren wil culinaire stappen maken en hoopt die met Peter Paul van den Breemen als executive chef te realiseren. Voor de nieuwe eindverantwoordelijke betekent dit een terugkeer bij het familiebedrijf. Tijd voor een belletje. ‘De ambitie spreekt me aan: vandaag is goed, morgen beter.’
Nieuwe eigenaar Meijer’s Medemblik: Bas Varga opent Shun
Bas Varga is de nieuwe eigenaar van restaurant Meijer’s in Medemblik. De souschef van Merlet in Schoorl opent er in februari Shun, geïnspireerd op een Japanse culinaire filosofie die ‘juiste moment’ of ‘juiste seizoen’ betekent. Tijd voor een telefoontje. ‘Mijn broertje Nick, nu souschef bij ’t Nonnetje, wordt mijn rechterhand.’
Juliën van Loo treedt bij Parkheuvel in voetsporen vader Erik
Het onderwerp is niet eerder ter sprake gekomen als Juliën van Loo tijdens een etentje in Sydney aan vader Erik en moeder Anja vertelt dat hij en partner Anouk Parkheuvel willen overnemen. Nu werken ze in Rotterdam toe naar dat moment. ‘Hoelang ik nog actief ben? Zolang ik iets toevoeg!’
Caroline Berends over kinderen in sterzaken: ‘altijd welkom’
Drukke kinderen en jengelende peuters. Een Zeeuws restaurant keert ze de rug toe, lezen we in de krant. Maar het kan zo anders, vindt topgastvrouw Caroline Berends van sterrestaurant De Nederlanden in Vreeland. ‘Bij ons zijn kinderen altijd welkom. Het is juist belangrijk dat ze leren tafelen.’
Pasquale Carfora van Aroma in Vaassen wint internationale kookwedstrijd
Chef-kok Pasquale Carfora van Aroma Italian Fine Dining in Vaassen heeft de prestigieuze Primo dei Campi-kookwedstrijd in Italië gewonnen. Deze competitie daagt jonge talenten uit om klassieke Italiaanse recepten op een vernieuwende manier te interpreteren. Snel een belletje naar Pasquale.
Quintus te Duits nieuwe chef-kok van Restaurant Ovum in Grave
Restaurant Ovum in Grave verwelkomt Quintus te Duits als nieuwe chef-kok. De 26-jarige Quintus heeft in juli de scepter overgenomen van Sebastiaan Follong en introduceert een vernieuwde menukaart.
René Koelman van Bourgondisch Lifestyle over kaas met mocktails
Ontdek de perfecte combinatie tussen kaas en mocktails met kaaskenner René Koelman van Bourgondisch Lifestyle. In zijn maandelijkse inspiratievideo voor ChefsFriends.nl deelt René zijn expertise over welke alcoholvrije dranken het beste passen bij verschillende kazen.
Geert-Jan Heesterbeek van La Fève: zo proef je bonbons
Hoe proef je een luxe bonbon op de juiste manier? Laat bonbon-maker Geert-Jan Heesterbeek van La Fève in Maastricht je meenemen op een smaakvolle reis. In deze video leer je hoe je met één hap een verhaal van smaken, structuren en kleuren kunt beleven. Bekijk de video en laat je
Nieuwe eigenaren voor hotel Pincoffs in Rotterdam
Suite hotel Pincoffs in Rotterdam heeft nieuwe eigenaren. Dat betekent dat na zestien jaar een nieuwe wind waait door de horecagelegenheid, die in 2008 opende nadat het in veertien maanden was omgetoverd tot een kleinschalig luxehotel. De verbouwing was destijds zelfs te volgen op televisie.
Gerrit de Kiewit Trofee voor Chiel Dohmen van Restaurant By Chiel
Partnercontent – Chiel Dohmen, eigenaar van het gerenommeerde restaurant By Chiel in Zutphen, heeft de prestigieuze Gerrit de Kiewit Trofee ontvangen. De onderscheiding werd hem overhandigd door Siebe Stellingwerff Beintema, Bailli Délégué van de Chaîne des Rôtisseurs Nederland, als erkenning voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van jong culinair talent.