Nieuws

Rotterdam is met YANO een culinaire hotspot rijker

Britta en Yuri Wattimena hebben YANO geopend. Het restaurant is gevestigd aan de Straatweg in Rotterdam-Hillegersberg en wil zich onderscheiden door een eigenwijze en wereldse kookstijl, waarin internationale smaken worden gecombineerd met de Franse keuken. De naam is een samenvoeging van Yara en Noah, de kinderen van de ondernemers.

YANO is de eerste onderneming van Britta en Yuri, die beiden ruime ervaring hebben bij Rotterdamse restaurants in het topsegment. Op hun cv’s staan FG Restaurant, Food Labs, Amarone en The Millèn. Britt werkte bovendien een half jaar bij kaasspeciaalzaak De Kaashoeve om zich te bekwamen in de wereld van kaas.

Menukaart
Met YANO zien ze hun droom in vervulling gaan. Het restaurant biedt plaats aan veertig gasten en kijkt aan de voorzijde uit over het water van de Bergse Plassen.

De menukaart bestaat uit een à-la-cartegedeelte, een (vegetarisch) lunchmenu van drie gangen, een uitgeschreven menu van vijf tot zeven gangen en een uitgeschreven vegetarisch menu van vijf tot zeven gangen.

Wereldse kookstijl
Het paar wil zich onderscheiden met een eigenwijze en wereldse kookstijl, die zijn basis heeft in de Franse keuken en wordt gecombineerd et internationale invloeden. Daarbij wil chef Yuri ook zijn Molukse afkomst laten spreken met de rijke smaken uit de Indische archipel.

Zuid-Amerika
‘Een voorbeeld hiervan is mijn dessert van cendol met kokos, gula djawa en pandan’, aldus Yuri. ‘In het vegetarische menu combineer ik Hollandse spitskool en bloemkool met tempé en laos. Ook Zuid-Amerika is een van mijn inspiratiebronnen. Ze geef ik langoustine een touch met pipián verde, jalapeño-peper en de zwarte muntsoort huacatay’.

Wijnkaart
De wijnkaart telt 250 wijnen, waarbij een groot deel is ingeruimd voor Europa. Britt daarover: ‘De prijzen beginnen bij 45 euro en onder de honderd euro is veel keuze, omdat we betaalbaarheid belangrijk vinden. Daarnaast is er veel aandacht voor klassieke wijnstreken als de Franse Bourgogne en het Italiaanse Toscane.’

Wijnen
YANO serveert geen wijnarrangement. ‘Wel zijn altijd minimaal tien open wijnen en champagne per glas beschikbaar’, legt Britta uit. ‘En voor wie geen of minder alcohol drinkt, zijn diverse alcoholvrije dranken voorhanden.’

Interieur
Het interieurontwerp is van de hand van Jeroen Smeele van SMEELE Design. Britt over het resultaat: ‘We hebben bewust gekozen voor een elegant maar ingetogen interieur, omdat alle aandacht uit moet gaan naar wat op het bord ligt en wat in het glas zit.’

De stijl is ‘Japandi’, dat een mix is van Japanse en Scandinavische invloeden. Eyecatcher is de muur met de houten panelen, die zijn bevestigd op een akoestische achtergrond gemaakt van vilt van gerecyclede petflessen.’

Restaurant YANO is gevestigd aan de Straatweg in de Rotterdamse wijk Hillegersberg en van woensdag tot en met zaterdag geopend voor lunch en diner.

Lees ook:
Dit zijn de restaurants in Rotterdam met een Bib Gourmand
Foto’s nieuwe Oranjerie restaurant In den Rustwat Rotterdam
Tiengemeten: natuurpracht onder de rook van Rotterdam

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Martijn Kajuiter naar hotel De Cantharel: ‘Direct een match’

Volgend artikel

Restaurant Fred naar nieuwe locatie en dit zijn de beelden

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.