Reportage

Roel Dusseldorp: al 15 jaar aan het roer bij Hotel New York

Als Roel Dusseldorp in de krant leest dat Hotel New York een general manager zoekt, moet hij solliciteren. Hoewel hij niet aan de gevraagde functie-eisen voldoet, en dat ook schrijft, maant hij de ontvanger tot verder lezen. Inmiddels geeft hij bijna vijftien jaar leiding aan het Rotterdamse icoon.

De functie van general manager bij Hotel New York in Rotterdam is geen vooropgezet plan geweest. En zeker niet voor een periode van nu al bijna vijftien jaar. ‘Vroeger dacht ik altijd dat ik ergens vijf jaar zou werken en dat het dan tijd zou zijn om bij een ander bedrijf ervaring op te gaan doen’, blikt Roel Dusseldorp terug.

‘Maar blijkbaar kun je ergens goed zitten en er dan blijven. Doordat steeds nieuwe uitdagingen op mijn pad kwamen, heb ik niet de behoefte gehad om elders te gaan kijken. Inmiddels durf ik wel te zeggen dat ik deze werkplek in principe niet meer ga verlaten voor een hotel elders in de stad.’

Holland-Amerika-Lijn

Een stad die volop in ontwikkeling is en in wiens geschiedenis Hotel New York een grote rol speelt. Het pand aan de Maas doet in het verleden namelijk lang dienst als hoofdkantoor van de Holland-Amerika-Lijn (HAL). Duizenden landverhuizers nemen er de boot op zoek naar een beter leven in Noord-Amerika.

Die nostalgie is binnen ook nog volop aanwezig. De smeedijzeren hoteltrap brengt je direct terug in het verleden en anders helpen de vele koffers en foto’s van landverhuizers of de voormalige directiekantoren je daar wel bij.

Verleden koesteren

Roel en het hotel koesteren dat verleden. Op zaterdag is er een portier die in kostuum aanwezig is om gasten de verhalen te vertellen. Hij merkt dat er mensen zijn die er special voor komen.

‘Toen ik hier vijftien jaar geleden begon, werd ik elke dag aangesproken door gasten die nog zelf herinneringen hadden aan de HAL. Vijf jaar later was dat twee keer per week en nu zijn het de enkele mensen die de verhalen kennen vanwege hun vader of opa. Sommige van de huidige bezoekers denken dat het pand is gebouwd als hotel. Het is dus belangrijk de geschiedenis te blijven vertellen.’

NY Basement Hotel New York
NY Basement

WestCord Hotels

Hotel New York mag gerust een icoon van de stad worden genoemd. Voor wie daarvoor wat argumenten nodig heeft: het is één van de KLM-huisjes, heeft een plek in Madurodam en de befaamde Rotterdamse watertaxi wordt in 1993 geïntroduceerd om het hotel beter bereikbaar te maken.’

En dat eigenaar WestCord Hotels de naam van het hotel niet aanpast na de overname, is eveneens een signaal. ‘We zijn een hotel met restaurant, maar eigenlijk is het andersom: een restaurant met kamers’, aldus de general manager. ‘Groot geworden door de Rotterdammers, die het in hun hart hebben gesloten.’

Die eetgelegenheid heeft meer dan vierhonderd zitplaatsen en een verwarmd en overdekt terras met uitzicht over het water. Op het aansluitende grasveld is ook nog eens gelegenheid om languit onderuit te liggen of te relaxen in een (strand)stoel.

NY Basement

Het hotel heeft verder zeven vergaderzalen, 72 kamers en een fine dining-restaurant in de kelder: NY Basement. Het is één van die door Roel genoemde uitdagingen. ‘NY Basement komt mede uit mijn koker en dat maakt dat ik er extra trots op ben, én dat ik grote partijen ook graag zelf afspreek en waar mogelijk zelf begeleid. Negen jaar geleden geopend en toen waren we een van de eerste bedrijven met cocktails in combinatie met fine dining. Nu is dat geen unique selling point meer.’

Corona – de tweede uitdaging die de general manager noemt – heeft het restaurant niet geholpen, is hij openhartig. ‘Daardoor hebben ook wij een nieuwe start moeten maken. Van oktober tot en met maart komt de locatie echt tot zijn recht, de maanden daaromheen moeten we wat meer overleven. Ook omdat we er geen eigen terras hebben. NY Basement gebruikt in de zomer een deel van het terras van het hotel. Gelukkig is het een prachtige plek voor exclusieve partijen en wordt de ruimte daarvoor ook vaak afgehuurd. Er kunnen voor een sit-down dinner ongeveer 100 tot 120 mensen in, maar voor een walking dinner, borrel of feest is de capaciteit maximaal 225 personen.’

Hotel New York Rotterdam kamer

Medewerkers de kracht

Het restaurant op de begane grond is sinds september klaar met de vernieuwing. Het is in delen aangepakt en omgetoverd tot een ‘gezellige, sfeervolle en knusse ruimte’. De eetgelegenheid heeft een brede à-la-cartekaart, waardoor je als gast zelf kiest of je uitgebreid of gemakkelijk eet. Met een grote variatie in prijzen en van vroeg in de ochtend tot ’s avonds laat.

Met meer dan vierhonderd zitplaatsen is de ruimte enorm, maar juist dat maakt Hotel New York tot Hotel New York, aldus Roel. ‘Wanneer er veel reuring is, is Hotel New York op zijn best. Er hoort hier ‘een beetje herrie’ te zijn. Dat vindt niet iedereen leuk, en dat begrijp ik, maar het betekent tegelijkertijd dat je hier nooit alleen zit.’

Opvallend element in het interieur met banken, ronde tafels en comfortabele stoelen, is het logo van Hotel New York op bepaalde tafels. Roel is er maar wat trots op. ‘Omdat dit logo qua stijl nu naar andere WestCord-hotels is doorgezet. Veel mensen herkennen het.’

Trots is hij ook op alle medewerkers. ‘Het is misschien een beetje een cliché, maar zij zijn echt de kracht van het hotel. Word je als gast onbeleefd geholpen, dan doet de kwaliteit van het hotel er niet meer toe. Daar zijn we met zijn allen heel erg alert op.’

Waar Roel zelf graag komt in Rotterdam

‘Als ik echt lekker wil eten, dan ga ik naar Zeezout. Het restaurant heeft een Michelinster, maar de eigenaren zijn daarna niet anders gaan doen. De ‘mouwen opstropen’-mentaliteit heerst er, en het is er niet stijf. Ik ben er nog nooit teleurgesteld naar buiten gegaan.’

‘Heb ik zin om te borrelen en te genieten van kleine hapjes, dan fiets ik naar de Meent in het centrum van de stad. Van Zanten, Pol, Bar Pepito, er is een enorme keuze aan gezellige zaken.’

‘Ik ben een liefhebber van sushi. Om de hoek van het hotel zit Ono en we komen graag bij restaurant Three in Hillegersberg.’

Kop van Zuid

Rotterdam is in ontwikkeling en het toerisme tiert er inmiddels welig. De general manager merkt echter dat dit (soms) ook een keerzijde heeft. ‘Tourbussen stoppen voor de deur om toeristen een rondje door het hotel te laten lopen en dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling.’

Het heeft ook te maken met de locatie. Op de Kop van Zuid, een bruisend deel van de stad. Voor wie uit het noorden komt, is de Erasmusbrug de toegangspoort. ‘Een unieke plek met de landtong’, meent Roel. ‘En die wordt alleen maar beter. Over een paar jaar is het hier echt the place to be. Inmiddels is er al een brugverbinding met Katendrecht en voegt de Fenix Food Factory veel levendigheid toe. Straks is het strandje in de Rijnhaven gerealiseerd en op iets langere termijn is er de komst van het Landverhuizersmuseum. En als je de grens iets breder trekt, dan heb je ook nog Hotel Pincoffs en het Entrepotgebouw.’

Hotel Chicago

Niet gek dus dat WestCord Hotels mogelijkheden ziet voor een tweede hotel. Pal voor Hotel New York, op de plek die voorheen parkeerplaatsen herbergt. Als alles loopt zoals het moet lopen, dan wordt Roel ook verantwoordelijk voor die locatie. ‘Het idee is beide hotels onder de verantwoordelijkheid te laten vallen van één general manager, met daaronder twee operationeel managers.’

Eind 2023 zijn de voorbereidingen gestart en in 2026 moet Hotel Chicago openen. Het krijgt 160 kamers.

Hotel New York Rotterdam

Holiday Inn Hotel

Roel rondt de middelbare hotelschool af, alvorens hij terechtkomt in de horeca. ‘Ik was niet de allerijverigste leerling. Ik was blij dat ik klaar was met mijn opleiding en zag het niet zitten om nog naar de hoge hotelschool te gaan.’

Hij gaat werken in een restaurant in Dordrecht, waar hij tijdens zijn studie ook al uren maakt, maar stapt al snel over naar het Holiday Inn Hotel (voorheen Rijnhotel) aan het Schouwburgplein in Rotterdam. Daar heeft hij dan al eens stagegelopen. Hij start als receptionist en eindigt als rooms division manager. ‘Een bijzondere en leerzame tijd’, blikt hij terug. ‘Het hotel ging op een gegeven moment sluiten om plaats te maken voor nieuwbouw (het huidige gebouw Calypso) en ik had de taak om het tot dat moment draaiende te houden.’

Nuchtere horecaman

Zijn volgende werkgever is Hotel ARA in Zwijndrecht aan de Oude Maas. Hij werkt er als manager, totdat hij in de krant een personeelsadvertentie leest. ‘Zo ging dat in die tijd nog. Hotel New York zocht een general manager. Ik voldeed volgens mij aan slechts twee van de tien functie-eisen en begon de brief ook doordat te vertellen, maar schreef ook dat ze absoluut verder moesten lezen.’

Hij krijgt de baan. ‘Waarom? Misschien omdat ik ben van het mouwen opstropen en aanpakken. Ik ben een nuchtere horecaman. Het liefst sta ik achter de bar om bier te tappen voor mijn gasten, maar inmiddels heb ik daar als general manager de tijd niet meer voor.’

Buurten van Rotterdam

Hoewel hij in Dordrecht is opgegroeid, voelt Roel zich inmiddels Rotterdammer. ‘Als ik een rondje door de stad fiets, dan word ik steeds weer verrast. Er is een hoop bijgekomen en er is veel opgeknapt. De buurtfuncties zijn nog heel sterk aanwezig. Ik heb in Hillegersberg en Kralingen gewoond, en woon nu in Crooswijk. Het zijn allemaal unieke plekken. Kom ik terug van vakantie en rijd ik de stad in, dan bezorgt me dat steeds opnieuw een fijn gevoel.’

Net zoals hij dat al zo’n vijftien jaar krijgt van hotel New York. ‘99 procent van de dagen dat ik naar het hotel fiets, heb ik er zin in.’

Lees ook:
Juliën van Loo treedt bij Parkheuvel in voetsporen vader Erik
Michael van der Kroft: ‘Creativiteit is iets ongrijpbaars’
Nico Klaver still going strong na 35 jaar: ‘Ik leef à la carte’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Joany Peters jongste hotelmanager Hilton Nederland

Volgend artikel

Klooster in Eindhoven wordt hotel: ‘Adembenemend pand’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.