Nieuws

Richard van Oostenbrugge ontvouwt plannen eigen restaurant

Na de bekendmaking vorige week van eigen restaurantplannen, is er meer bekend over wat Richard van Oostenbrugge na zijn vertrek bij tweesterrenrestaurant Bord’Eau eind dit jaar gaat doen.

Na zeven jaar de keuken van Bord’Eau** in hotel De L’Europe bemand te hebben, verlaten Michelinchef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot hun vertrouwde keuken om een droom uit te laten komen: een eigen restaurant.

Begin 2018 opent het duo Amsterdams eerste no-table-restaurant in een intiem pand aan de Amstel. Reserveren kan vanaf november. Richard van Oostenbrugge: ‘Op topniveau eten moet leuk zijn.’

Hotel De l’Europe
Focus. Daar draait het om voor Van Oostenbrugge en Groot, die naast collega’s en business partners ook vrienden zijn. Waar het duo voorheen naast Bord’Eau ook verantwoordelijkheid droeg voor de banqueting van hotel De l’Europe, moet complete aandacht hun nieuwe zaak naar een nog hoger niveau brengen dan de chefs voorheen mogelijk konden maken. Een zaak die meer keuken dan restaurant zal zijn.

‘Je bezoekt een restaurant vaak voor de keuken en juist die is verborgen. Dat is eigenlijk gek. In ons nieuwe restaurant zal de keuken letterlijk centraal staan. Gasten zitten aan een omringende bar, maar schuiven eigenlijk direct aan het aanrechtblad aan. We kennen dit concept op hoog niveau al in steden als New York en Hamburg, maar nog niet in Nederland’, legt Groot uit. ‘We willen contact maken. Producten laten zien, vertellen hoe een gerecht in elkaar zit, een beleving creëren.’

Hoog niveau
Per avond schuiven 22 – 24 gasten aan bij de chefs, die zelf iedere dag in het restaurant te vinden zullen zijn. Waar Groot voorheen de functie van souschef bekleedde, stappen de heren voortaan als gelijken de keuken binnen.

Het culinaire signatuur waarin Franse tradities, vernuftige technieken en creativiteit de boventoon voeren, blijft behouden. Alle ‘gebruikelijke’ stijfheid van fine-dining verdwijnt.

Van Oostenbrugge: ‘We willen een zaak neerzetten waar we zelf naar toe zouden gaan. Met lekker eten op een heel hoog niveau, goede muziek en veel persoonlijkheid. Het moet leuk zijn om goed te eten. Thomas en ik werken nu tien jaar samen, waarvan zeven jaar bij Bord’Eau. Dit is hét moment om deze stap te zetten.’

Daphne Oudshoorn
Naast het chefsduo zal Daphne Oudshoorn verantwoordelijk zijn voor de wijnen. Van Oostenbrugge en Groot werken de komende maanden aan alle details van hun concept. Vanaf begin november is het mogelijk om te reserveren.

Over Richard van Oostenbrugge
Richard van Oostenbrugge leerde het vak in Zwitserland waar hij zich, onder verschillende topchefs, het koken op hoog niveau eigen maakte. Na gewerkt te hebben bij onder andere Envy, werd Van Oostenbrugge in 2010 Executive Chef van hotel De L’Europe waar hij de keukens van alle restaurants en bars overzag en restaurant Bord’Eau** twee Michelin-sterren bezorgde. In 2014 ontving hij de titel ‘Chef van het Jaar’ van Gault&Millau.

Van Oostenbrugge zette Bord’Eau internationaal op de kaart door deel te nemen aan het culinaire programma van KLM, waar hij een maand lang als World Business Class Chef de gerechten bereidde voor alle internationale vluchten vanaf Schiphol. In september 2015 nam hij deel aan het Europese programma van Hangar-7 in Salzburg. In 2017 vertrekt Van Oostenbrugge samen met Thomas Groot bij Bord’Eau om begin 2018 zijn eerste eigen restaurant te openen in Amsterdam.

Over Thomas Groot
Op jonge leeftijd was Thomas Groot al te vinden in de keukens van kleine, lokale restaurants. Na een achtjarige opleiding tot gespecialiseerd restaurantkok, startte de chef zijn carrière officieel bij Ciel Blue**. Na twee jaar vertrekt Groot naar Envy waar hij toekomstig compagnon Richard van Oostenbrugge ontmoet.

Groot gaat vervolgens in Parijs in de leer bij grote namen als Alain Passard. In 2010 maakt hij de overstap naar executive souschef van restaurant Bord’Eau** in hotel De L’Europe. Begin 2018 zal Groot samen met Van Oostenbrugge zijn eerste eigen restaurant openen in Amsterdam.

Vorig artikel

Wijnmakersdiner met Barolo-wijnen bij Wolfslaar in Breda

Volgend artikel

Blog Nice to Meat: Meat Streetfood

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.