Nieuws

Restaurant Zheng opent binnenkort zijn deuren

In juli opent Zheng officieel zijn deuren. Het nieuwe restaurant is gevestigd in het Haagse Hofkwartier, op de plek waar negen jaar lang het Chinees-Franse fusion-restaurant HanTing Cuisine zat. Bij Zheng draait alles om eeuwenoude Chinese rituelen, kunst, cultuur en gezondheid.

Eind vorig jaar kondigde eigenaar-chef Xiao Han Ji al aan dat HanTing Cuisine verder zou gaan met een nieuw concept en nieuwe naam. Het succesvolle restaurant sloot in mei en heeft afgelopen weken heeft het restaurant in de Prinsestraat een grote metamorfose ondergaan.

Resultaat is een stijlvol interieur met keizerlijk gele en blauwe tonen en decoraties die verwijzen naar Qianlong, de zesde keizer van de Qing-dynastie. Xiao Han Ji: ‘Wij vinden dit goed passen bij een stad waar de regering zetelt en die de residentie is van het koninklijk huis.’ Ook de keuken is totaal anders dan HanTing Cuisine: de in China opgegroeide chef keert terug naar zijn roots.

Keizerlijk banket
Xiao Han Ji: ‘Zheng neemt je mee naar het keizerrijk China, waar ooit, daags na Nieuwjaar, de belangrijkste ambtenaren werden uitgenodigd voor een uitgebreid Zheng-banket. Hier is ook de naam van het restaurant aan ontleend. Dit keizerlijk buffet was een indrukwekkend spektakel, waarbij de tafel werd volgezet met luxe spijzen en dranken, die werden geserveerd volgens oude ceremonies’.

Han Ji vervolgt: ‘Tijdens dit banket werden maar liefst 120 gerechten geserveerd. Dit is voor een restaurantdiner wat veel, dus we hebben dit aantal gehalveerd. Gasten gaan tegenwoordig niet alleen meer naar een restaurant voor het eten, maar ook voor de hele beleving. De Chinese cultuur is zo rijk, dat we deze als inspiratiebron van ons nieuwe restaurant gebruiken. Afgelopen maanden heb ik door China gereisd om me hier meer in te verdiepen.’

12 chapters
Zheng is een diepe buiging naar de Chinese (eet)cultuur en de eeuwenoude tradities en rituele handelingen. Gedurende de avond worden de vier belangrijkste Chinese keukens gepresenteerd. Er wordt  een ceremonieel menu geserveerd dat bestaat uit 12 chapters.

In elk hoofdstuk draait om een andere Chinese kooktechniek, zoals bijvoorbeeld ‘stomen’ of Chinees fondue en Chinese barbecue. Daarnaast staan in elk chapter een kunstobject, cultuur en gezondheid centraal.

Zheng opent officieel in juli. Vanaf de tweede week van juni kan er gereserveerd worden.

Vorig artikel

Gijs Verbeek nieuwe chef-kok Hotels van Oranje Noordwijk

Volgend artikel

Lenteweken met aantrekkelijke menu’s bij De Bokkedoorns

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.