Winelovers

Ramon Verseveldt van The Wine List over wijntrends 2023

Wat worden de wijntrends? Welke landen gaan hard? En welke proeverijen mag je absoluut niet missen dit jaar? ChefsFriends vraagt het aan toonaangevende wijnwebshops en publiceert de komende weken hun verhalen in de rubriek winelovers. Vandaag aan het woord Ramon Verseveldt van The Wine List.

Welke wijntrends verwacht je in 2023?

  1. Bubbels all day

‘De trend van betere kwaliteit zet zich voort en de vraag naar mousserende wijn groeit. Deze feestelijke flessen worden niet alleen op een speciaal moment ontpopt, maar steeds vaker genieten we van een glas Champagne, Cava of Prosecco tijdens de lunch of als aperitief. Daarnaast zijn mousserende wijnen vaak lager in alcohol als witte of rode wijn, waardoor deze bubbelwijn ook beter past in de trend voor mensen die minder alcohol willen nuttigen.’

  • De online wijnwinkel

‘Door de pandemie van de afgelopen jaren hebben wijnliefhebbers de online wijnwinkel ontdekt. Onverwachts zitten er veel voordelen aan een online wijnwinkel; vaak een voordeligere prijs dan in de winkel, geen gesjouw met flessen, en steeds vaker, is het advies net zo persoonlijk als in uw plaatselijke wijnwinkel. In het licht van de inflatie en de stijgende kosten, zoeken mensen meer waar voor hun geld, waardoor de wijn vaker online wordt gekocht.’

  • Duurzame biologische wijnbouw als de norm

‘Steeds meer consumenten, maar ook wijnboeren zien duurzame biologische wijnbouw als de norm en neigen zelfs meer naar biodynamische wijnbouw. Veel consumenten zijn tegenwoordig erg bewust van wat ze consumeren en daar hoort wijn ook toe. Vanuit het perspectief van de wijnboer zien steeds meer wijnboeren in dat biologisch werken de enige manier is om hun bedrijf lang staande te houden en continuïteit te waarborgen. Dit is niet alleen gedreven door vraag vanuit de consument, maar ook uit praktisch oogpunt. De wijngaarden zullen langer blijven produceren met een betere kwaliteit, en dit maakt het de ultieme win-win.’

  • Rosé all the way

‘Rosé is in de afgelopen jaren enorm populair, en de groei lijkt aan te houden. Rosé is niet meer een wijn die men slechts in de zomer drinkt. Steeds vaker zien we een rosé verschijnen tijdens een kerstdiner of in het wijnarrangement van een luxe diner. In combinatie met de vorige trends is dan ook de verwachting dat mousserende rosé wijnen meer in de smaak zullen vallen en dat de wijnliefhebber bereid is een paar euro’s meer uit te geven aan een heerlijke rosé.’

Welke druif is hot, en welke not?
‘Het is afhankelijk van de locatie en persoonlijke voorkeur welke druivenrassen momenteel populair zijn en welke niet. Klassieke druivenrassen, zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay en Sauvignon Blanc blijven echter een populaire en vertrouwde keuze onder consumenten, gezien de bekende smaak en kwaliteit van de desbetreffende wijnen. Een opkomende trend is het experimenteren met lokale druivenrassen, zoals de Pecorino uit de Marken, Grillo uit Sicilië, Arneis uit Piemonte, Tintilla de Rota uit Spanje en vele andere unieke inheemse druivenrassen uit Portugal.’

Welke landen gaan het doen in 2023, en welke slaan we vaker over?
‘De wijnwereld wordt gedomineerd door Frankrijk, waar Bourgogne en Bordeaux nog steeds als toonaangevend worden beschouwd. Hoewel deze regio’s bekend staan om hun uitzonderlijke kwaliteit, zijn de wijnen hierdoor ook zeer kostbaar. Italië blijft ook populair onder consumenten, mede vanwege de bekende klassiekers zoals Barolo, Brunello di Montalcino en Amarone. Door beperkte beschikbaarheid van deze wijnen raden wij aan de nieuwe wereld in de gaten te houden. Waaronder Chili en de Verenigde Staten.’

‘De Chileense Clos Apalta van wijnhuis Lapostolle is hier een goed voorbeeld van. Een uitzonderlijke wijn, die zich in een zeer korte periode kan meten met de top van de wereld, in de afgelopen vijf jaar heeft de wijn enkel scores boven de 95 punten gekregen. Het negatieve beeld van wijnen uit de nieuwe wereld is zo goed als verdwenen en steeds meer consumenten ontdekken de geweldige wijnen en steeds meer producenten richten zich op het produceren van wijnen van uitzonderlijke kwaliteit. Wijnen van toonaangevende producenten zoals Buccella en Stag’s Leap Wine Cellars zijn een aanrader voor iedereen die op zoek is naar wijnen van uitzonderlijke kwaliteit.’

‘Het is uitdagend om specifiek land aan te geven die we zullen overslaan. De nadruk ligt niet zozeer op het land, maar op specifieke gebieden waar kwaliteit niet het belangrijkste criterium is bij de wijnproductie. Tegenwoordig wordt er steeds minder alcohol gedronken, en als er toch gekozen wordt voor een drankje, wordt er vaker voor hogere kwaliteit gegaan. Hierdoor zullen regio’s die gericht zijn op het produceren van goedkope wijnen waarschijnlijk worden overgeslagen door consumenten.’

Welke proeverij of festival mogen we in 2023 absoluut niet missen?
‘Als online wijnwinkel organiseren wij regelmatig proeverijen voor onze klanten. Zo kunt u op een ontspannen manier ons assortiment ontdekken. Deze proeverijen hebben meestal een specifiek thema en worden meestal bijgewoond door vertegenwoordigers van de wijnhuizen. Wilt u ook graag deelnemen aan één van onze proeverijen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze evenementen, nieuwe wijnhuizen en interessante aanbiedingen.’

Wat is jouw geheimtip voor 2023 en waar kunnen we die online bestellen?
‘Als The Wine List zijn we constant op zoek naar vernieuwing in ons assortiment. Unieke wijnen, nieuwe wijnhuizen en onontdekte wijnregio’s trekken altijd onze aandacht. Vele bezoeken aan verschillende wijnbeurzen en wijntrips zijn ook dit jaar gemaakt om wijnen te vinden die perfect in ons assortiment passen.’

‘Het afgelopen jaar hebben we dan met trots een aantal prachtige wijnhuizen kunnen toevoegen aan ons assortiment zoals onder andere Domaine Faiveley uit de Bourgogne en Buccella uit Napa Valley Californië. Ook dit jaar zijn we erg trots om u kennis te mogen laten maken met de wijnhuizen: Château Clarke van Baron Edmondt de Rothschild uit de Bordeaux, Bodega Son Mayol uit Mallorca waar gerespecteerde wijnmaker Patrick Léon (van onder andere Château Mouton Rothschild en Domaine Faiveley) verantwoordelijk is voor de wijnen en ook het bekende Stag’s Leap Wine Cellars uit Californië.

Over The Wine List
Met persoonlijk advies en de service van onze wijnexperts helpt The Wine List je nog meer te genieten van de mooiste wijnen van de wereld. Door de nauwe contacten met ’s werelds beste wijnhuizen en wijnproducenten beschikt The Wine List over een collectie van meer dan 500 wijnen. Alle wijnen komen rechtstreeks van de bron en worden onder de optimale condities op voorraad gehouden om snel te kunnen leveren.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

WTOL Academy over food and wine pairings

Volgend artikel

Tom van Aken: ‘In een vorig leven was ik een Japanner’

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.