Expertblog

Puurzaam: graan dat bier werd en brood mocht zijn

Expertblog – Brood en bier hebben een lang en mooi verleden met elkaar. Er zijn veel overeenkomsten tussen bakker en brouwer. Beiden gaan voor vakmanschap, authenticiteit en kwaliteit en zijn innovatief, maar wel met oog voor traditie. Dit is het verhaal over graan, dat bier werd en brood mocht zijn.

In de zestiende eeuw is het voor bakkers heel gewoon om bierbostel te gebruiken in hun desem. Het maakt het brood namelijk lekker mals en vezelrijk. Bierbostel is wat overblijft na het brouwen van bier.

Dat het ook het cholesterolgehalte verlaagt, weten ze dan nog niet, maar dat vinden wij in onze tijd een leuk bijkomend voordeel. Bierbostel bevat ook heel veel eiwit; de koolhydraten zijn eraan onttrokken tijdens het brouwproces.

Bierbostel Bakkerij Carl Siegert
Gulpener-bier met brood van bostel.

Ondernemerschap
Dit feit brengt Frank van Eerd van De Bisschopsmolen op het idee het verbond tussen brouwer en bakker in ere te herstellen. Het spreekt Jan Paul Rutten van de Gulpener Bierbrouwerij en Carl Siegert meteen aan.

Frank van Eerd, Jean Paul Rutten en Carl Siegert delen dezelfde ambitie als het gaat om hun ondernemerschap. Er zijn vele parallellen te vinden. Ze staan voor vakmanschap, authenticiteit en kwaliteit en ze zijn alle drie innovatief met oog voor traditie.

Zuurdesem
De bisschopsmolen en de familiebedrijven Gulpener (sinds 1825) en Bakkerij Carl Siegert (sinds 1891) zijn voorlopers als het gaat om verantwoord ondernemen.

Ze zoeken voortdurend naar verbetering van hun producten en de vervaardiging ervan. Bovendien hebben ze een voorliefde voor grondstoffen uit de regio.

Bierbostel Bakkerij Carl Siegert
Brood van bierbostel, (v.l.n.r.) Frank van Eerd, Carl Siegert en Jan Paul Rutten.

Samenwerking
Deze vernieuwende ondernemers delen hun kennis graag met elkaar, de samenwerking is daar een heel logisch gevolg van.

Het drietal slaat aan het experimenteren met als resultaat een unieke zuurdesembol. De Puurzaam1891Bol. Biologisch zuurdesembrood voor de échte broodliefhebber!

Toevoegen van karakter
Bierbostel is wat overblijft na het bereiden van bier. Het biologische bierbostel van de Gulpener Brouwerij wordt toegevoegd aan het deeg.

De Puurzaam1891Bol is zuurdesem brood met een lichte desemsmaak en krijgt door het toevoegen van bierbostel een karakteristieke smaak. De bakkers hebben de bol luchtig van structuur gehouden voor een aangename bite.

Bakkerij Carl Siegert

Lunch, borrel of diner
De Puurzaam1891Bol is verkrijgbaar in een witte en bruine variant, en eenvoudig in acht stukken te breken. Daardoor is het zeer geschikt als tafelbrood bij het diner of de borrel, of op een terrasje. Er is een ook een 100 grams-bol en die is heerlijk voor de lunch of als basis voor een stoere hamburger.

Meer weten? Neem een kijkje op de nieuwe website van Bakkerij Carl Siegert en ontdek de vele mogelijkheden. We vertellen je graag meer.
www.carlsiegert.com

Profiel Carl Siegert

Bakkerij Carl Siegert is een geschiedenis van zes generaties bakkers en molenaars. Carl Siegert groeit op in de dorpsbakkerij van zijn ouders. Na het behalen van zijn bakkersdiploma, ontdekt hij de wereld. In Zwitserland leert hij experimenteren met desem en ziet hij hoe regionale producten in ere worden gehouden. Na zijn omzwervingen besluit hij het anders te doen dan zijn ouders. Hij wil de stap maken van de belevenis- naar de betekeniseconomie. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen spelen daarbij een belangrijke rol. Traditie en vakmanschap gaan samen met de modernste techniek in de Harmelense Bakkerij.

Vorig artikel

Belgische sterrenchef gast Joris Bijdendijk in keuken Rijks

Volgend artikel

Hotel De L’Europe Amsterdam presenteert nieuwe culinaire team

De auteur

Carl Siegert

Carl Siegert