Expertblog

Proost op de kerstborrel, mét of zonder alcohol

Expertblog – Wijnen zonder alcohol mogen niet ontbreken tijdens de feestelijke momenten. Alcoholvrije sparkling is dan de meest passende keuze. Zeer geschikt voor zowel de jaarwisseling als het aperitief voor het kerstdiner.

De voorbereidingen voor kerstdagen zijn in volle gang. Nederlanders houden van tradities en vaak staat eenzelfde soort gerecht op het menu.

Passende wijnen en bubbels zijn even zo belangrijk. Niets is zo vervelend als de wijn tegenvalt bij een gerecht. Dat heeft een grote impact op de gehele beleving van de avond.

Voorkeuren
Met alcoholhoudende wijnen heb je waarschijnlijk een duidelijke voorkeur welke je heerlijk en minder lekker vindt. Bij wijnen zonder alcohol is sprake onbekender gebied.

Hier geldt echter hetzelfde: smaken verschillen en er zijn lekkere en minder lekkere wijnen. Kerst is het moment dat iedereen mag genieten. Ook de alcoholvrije of alcoholarme drinker kun je heel eenvoudig en heel goed verwennen.

Tips voor de feestdagen
Of het nu is voor een borrel of een kerstdiner, geef iedereen de gelegenheid om tijdens de feestdagen mee te proosten. Daar wordt elke gast blij van! Drinken uit een wijn- of champagneglas is extra genieten.

Een voordeel is dat alcoholvrije wijn makkelijker drinkt dan een glas spa rood of jus d’orange. Dat betekent dat gasten zich graag laten bijschenken gedurende de avond en als gasten daarna nog naar huis moeten rijden, is dat geen probleem.

Een feestelijke kerstborrel
Veel kerstborrels worden op de werkplek georganiseerd. Werknemers zijn vaak genoodzaakt daarna nog met de auto naar huis te rijden. Hoe maak je een alcoholvrij welkomstdrankje of aperitief nu feestelijk?

Erg lekker is om een alcoholvrije bubbel te serveren van Lussory of Eisberg. De Sparklings van Eisberg zijn puur erg smaakvol, maar kunnen ook als feestelijke variatie worden geserveerd.

Sparkling blanc cocktail La SourceIngrediënten
20 ml gembersap van Pimento
25 ml Eisberg alcoholvrije mousserende witte wijn
10 ml citroensap
10 ml meloensap

Garneer met: 2 kleine meloenballetjes op een prikker met chilidraden

 

Ingrediënten
15ml citroensap
125ml Eisberg alcoholvrije Sparkling Rosé wijn
10ml Strawberry Daiquiri/aardbei of San Francisco/kersen (van La Celebración)

Garneer met: verse kersen aan een prikker

 

Juiste alcoholvrije wijn bij het kerstdiner
Bij een uitgebreid kerstdiner hoort een smakelijke voorafje. Serveer bij een salade geitenkaas met honingdressing, de Sauvignon Blanc van Eisberg.

Bereid je een winterse soep, dan smaakt daar de kruidige Verdejo van Aldea goed bij. Bij een klassieke carpaccio is Lussory van de Macabeo- en Airen-druif heerlijk fris.

Gourmetten is nog steeds een populaire bezigheid tijdens de kerstdagen. Mijn alcoholvrije suggestie bij de kaasvariant is de Lussory Chardonnay, en bij de vleesvariant de Lussory Merlot of Tempranillo. Voor de gevulde kalkoen raad ik de Tempranillo van Aldea aan.

La Source Eisberg SparklingsHet dessert met iets van ijs met fruit of een ‘tarte tatin’ is de bijzondere witte glühwein van Glögg met appel en kaneel een verrassende combinatie. Bij een fris dessert met een zuurtje past de feestelijke Magnum sparkling appelcider van Herrljunga goed.

La Source heeft alle wijnen en dranken die je kunt bedenken in alcoholvrije vorm. Meer informatie over bovengenoemde producten kun je vinden op de website.

Wil je weten welke alcoholvrije wijn voor welke gelegenheid het beste tot zijn recht komt, dan kun je me altijd om advies vragen. Heel fijne feestdagen en proost op het nieuwe jaar!
www.la-source.nl

Profiel Wiljan Dorrepaal

Wiljan Dorrepaal is opgeleid als gastheer en sommelier en sinds zes jaar eigenaar van La Source, importeur van een kwalitatief assortiment aan alcoholvrije wijnen en dranken. Hij levert aan slijters en horeca. Wiljan weet het zeker: een lunch of diner is smaakvoller met een glas alcoholvrije wijn en proost ook nog eens gezelliger dan een glas appelsap of water. La Source Levert aan diverse restaurants: De Goede Gooier (Blaricum), Kaatje bij de Sluis, (Blokzijl), In den Rustwat (Rotterdam) Wijnbar Zies (Utrecht), De Tos (Weert), Wollerich (Sint Oedenrode) en De Leuf (Ubachsberg). La Source Nederland, wiljan@la-source.nl.

Vorig artikel

Merlet in Schoorl geeft cadeautje weg bij speciaal arrangement

Volgend artikel

Restaurant Lt. Cornelis Amsterdam scoort met Hollandse Meesters

De auteur

Wiljan Dorrepaal

Wiljan Dorrepaal