Borrels & Bites

Presentatie gids 2016 Gault&Millau in RAI Amsterdam

Voor de tiende keer werd maandag 2 november de Gault&Millau-gids voor Nederland gepresenteerd. ’s Middags was er een bijzondere lunch en aan het begin van de avond werden awards uitgereikt. ChefsFriends was aanwezig voor een verslag en foto’s in onze rubriek Borrels & Bites.

De presentatie van de nieuwe culinaire gids Gault&Millau voor Nederland wordt volgens vast format gecombineerd met een bijzondere lunch (voor genodigden) en een proeverij met de naam Fine Food Professional.

Lunch
Gault&Millau verschijnt in twaalf landen, in ons land wordt dat gedaan door The Wine and Food Association. Zij had RAI Amsterdam gekozen voor de lancering van de gids voor 2016.

De dag begon met de zogeheten ‘Top 100 lunch’, bedoeld voor sponsors, leveranciers en chefs.

Belofte van het Jaar
De zesgangenlunch werd bereid door de vijf chefs die dit jaar waren genomineerd voor de award Belofte van het Jaar én patissier Hidde den Brabander van Dreams of Magnolia.

Maarten Koelink van restaurant Vlaar in ’s-Graveland zorgde voor de ‘friandise’. Bij de koffie serveerde hij de ‘Herve de Vieux Moulin’, het vierkante kaasje uit Wallonië.

De wijnen werden uitgeserveerd door de kandidaten die later die avond kans maakten op de titel Talentvol Sommelier van het Jaar.

Olijfolie en kaviaar
Vanaf 11.00 vond de Fine Food Professional Plaats, de rode draad van het programma. Met uiteraard een keur aan wijnimporteurs, maar ook koffie, kaas, chocolade et cetera.

ChefsFriends proefde Cavariane, dat in Amsterdam de vuurdoop had. Spaanse olijfolie geserveerd in de vorm van kaviaar.

Op dit moment nog alleen verkrijgbaar in de foodservice, maar door de consument te bestellen via een speciale webshop.

Limoncello
Ook de stand van Bello Limoncello trok onze aandacht. Naar eigen zeggen ‘de macho onder de likeuren’. Met een iets hoger alcoholpercentage dan gemiddeld, maar zonder de suikers.

Onder andere verpakt in kleine glaasjes, waardoor je direct beschikt over de juiste hoeveelheid. En met mannenquotes op de bodem.

Volgens Yolande van der Ven heerlijk in combinatie met tonic en verse basilicum. Helaas was de limoncello voor ons ‘slechts’ puur beschikbaar.

Proeverij
Niels van der Berg werkte jaren in de keuken van sterrestaurant De Gieser Wildeman in Noordeloos, maar koos er nog niet zo heel lang geleden voor zijn loopbaan voort te zetten bij versspecialist Rungis in Barendrecht.

Hij gaf ChefsFriends een prachtige proeverij met daarin onder andere verse yuzu, diverse soorten wier uit de Oosterschelde en meerdere varianten radijs. Een prachtige explosie aan smaken.

Niels had bovendien goed nieuws. De producten van Rungis zijn tegenwoordig ook beschikbaar voor de consument. Recent is Directlyfrom.nl gelanceerd.

Awards
Tijdens het avondprogramma werden dertien awards uitgereikt aan bedrijven en personen. ChefsFriends feliciteert alle awardwinnaars met hun prijs.

Aansluitend werden op tv-schermen de restaurants en hun punten getoond en kon de gids voor 2016 worden aangeschaft. Vanaf vandaag voor 12,99 euro te bestellen via de website van Gault&Millau Nederland.

Gault&Millau was de tweede van de drie grote culinaire gidsen die de editie voor 2016 presenteerde.

Lekker en Michelin
Dinsdag 27 oktober was Lekker de eerste met de jaarlijkse gids met ‘de 500 beste restaurants van Nederland’. Maandag 7 december sluit Michelin de rij.

Vorig artikel

Eind november grootste indoor foodfestival in Amsterdam

Volgend artikel

Fooddock in Deventer opent op 13 november

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.