Blog

Past wijn in een gezonde levensstijl?

Een hele maand geen druppel alcohol drinken. Duizenden Nederlanders starten 1 januari weer met het initiatief ‘Dry January’. Daar heeft onze wijnblogger Ruud Weterings van Winetraining Online een mening over.

“Door geen alcohol te drinken slaap je beter, val je af, benut je je dagen efficiënter en zal je je veel fitter voelen. Ik heb goed nieuws van het wijnfront! Uit een meerjarige studie van Harvard University onder circa 20.000 vrouwen, blijkt dat vrouwen die dagelijks twee glazen wijn drinken 70% minder kans hebben om dik te worden. Bovendien slapen ze beter dan niet-drinkers. Gezien deze onderzoekresultaten lijkt het mij dus niet heel verstandig om mijn wijntje voor een maand te laten staan… Waarom zou ik dat doen?

Bloedlichaampjes
“De vraag is natuurlijk: ‘Past wijn in een gezonde levensstijl’ Het is niet enkel voor mij steeds terugkerende vraag. Deze vraag komt ook regelmatig aan bod tijdens mijn trainingen, workshops en presentaties. ‘Is wijn nu wel of niet gezond?’ en ‘hoeveel glazen mag ik drinken om er een gezonde levensstijl er op na te houden?’.

“Laat ik voorop stellen dat overmatig alcoholgebruik verslaving in de hand werkt en bovendien zeer schadelijk is voor de gezondheid. Het verkort de levensduur en vergroot het risico op blijvende schade aan vitale organen zoals lever, darmen, maag, hersenen, zenuwstelsel, bloedlichaampjes en het hart.

HDL
“Maar ja… ik lees toch regelmatig artikelen dat matige alcoholconsumptie juist een gezonde levensstijl stimuleert en dat matig alcohol gebruik, met name rode wijn, juist de levensduur verlengd. Gemakshalve ga ik in er vanuit dat matig gebruik van alcohol in z’n algemeenheid een positieve weerslag heeft op onze gezondheid. Dit komt doordat de hoeveelheid HDL (gezonde cholesterol) in onze bloedbaan toeneemt. Dat alcohol de gezondheid van ons lichaam bevordert vermoeden we al heel lang, maar waarom is nu juist dat vergiste druivensap zo goed voor ons?

“Hippocrates was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. De vader van de geneeskunde, gaf vaak zijn patiënten de raad zich elke dag een goed glas wijn te schenken.

“In wijn zitten stoffen die de weerstand van het lichaam ondersteunen, die in andere alcoholische dranken vaak niet aanwezig zijn. Hierdoor zal je weerbaarder worden tegen bijvoorbeeld griep en verkoudheid. Vooral rode wijn, waarin de stof tannine uit de schillen en pitten van nature aanwezig is, heeft hierin een belangrijke functie.

Polyfenolen
“Het bestanddeel dat rode wijn zo gezond maakt is resveratrol, een bestanddeel dat ook in fruit en vele planten is terug te vinden. Het remt je verouderingsproces, en heeft een gunstige invloed op ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en zelfs kanker. Rode wijn is bovendien rijk aan antioxidanten.

“Over de positieve effecten van polyfenolen – en met name resveratrol – zijn inmiddels honderden publicaties verschenen. In de afgelopen jaren is er is een ware rage ontstaan. Polyfenolen zijn nagenoeg niet in bier aanwezig, maar wel in wijn. De onderzoeken zijn vooral op dieren gedaan, waarbij de stoffen in zeer hoge concentratie werden toegediend.

“Tot op de dag van vandaag zijn er geen experimentele onderzoeken beschikbaar waarbij de mens dient als proefkonijn. De positieve effecten zijn dus vooral voor dieren meetbaar, maar bij de mens blijkt het positieve effect vooralsnog niet meetbaar. Bovendien komt resveratrol uit wijn in zeer kleine hoeveelheden (milligrammen) bij ons binnen. Het grootse deel daarvan verlaat het lichaam via de urine en zweet klieren. De hoeveelheid die achterblijft in het lichaam is zo klein dat de wonderlijke effecten die bij dieren gevonden zijn niet optreden. Tja daar is inderdaad wat voor te zeggen. Dan toch maar eens een maand zonder alcohol proberen. Ik start wel in januari 2020, of zal ik me als proefkonijn opgeven? Fijne kerstdagen!

>> Download gratis e-book ‘365 dagen wijn’. <<

Meer weten over wijn? Dan kun je terecht bij WTOL Academy, één van de vrienden van ChefsFriends. Bekijk de mogelijkheden op de website https://wtol-academy.nl. Als ‘Vrienden van…’ is deze bijdrage geschreven in samenwerking met WTOL Academy. Ook ‘Vrienden van….’ Worden? Stuut een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De Rozario naar andere plek in Helmond

Volgend artikel

Chefs staan stil bij overlijden Lucas Rive

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.