Blog

Ook sterrenchefs gek op prijswinnende babyvoeding van Jasmine

Jasmine van der Weele maakt babyvoeding, waarvoor zelfs sterrenchefs smaken willen leveren. In september 2021 gaat ze van start met onlineverkoop en acht maanden later wint ze een award. De productie is in handen van familiebedrijf Kesbeke, dat als geen ander weet hoe je producten houdbaar maakt zonder kunstmatige toevoegingen.

Eerst die prijs: die is toegekend door de organisatie van de Baby Innovation Awards. Jasmine maakt onder de naam Babe Baby Foods babyvoeding die zeer voedzaam is op basis van de schijf van 5 en liefst twaalf maanden houdbaar is buiten de koeling, zonder dat daarvoor E-nummers zijn toegevoegd.

Ontbijt, lunch en diner
Haar product is tot winnaar uitgeroepen in de categorie ‘Feeding’. De jury spreekt van een ‘bijzondere combinatie van smaken die proeven als een smoothie’ en noemt het een groot voordeel dat je de voeding niet hoeft te koelen bij transport, in de winkel of thuis. Verder schrijft ze: ‘Leuk dat ook is aangegeven of het geschikt is voor ochtend, lunch of diner.’

Natuurlijke voedingswaarden
De producten ondergaan een milde hittebehandeling door pasteurisatie bij 75-80 graden Celsius, waardoor de verse eigenschappen en natuurlijke voedingswaarden maximaal intact blijven. Vitamines worden niet of nauwelijks afgebroken en er vindt geen verbranding plaats van bijvoorbeeld eiwitten, wat allergische reacties kan veroorzaken.

Louter natuurlijke producten
Kesbeke Fijne Tafelzuren in Amsterdam verzorgt de productie van alle smaken van Babe Baby Foods. ‘Omdat het als geen ander weet hoe je producten lang houdbaar kunt maken zonder dat je daarvoor E-nummers moet toevoegen’, legt Jasmine uit.

‘Ik werk met louter natuurlijke producten, waarin een optimale balans is tussen people, profit en planet zodat we werken aan een goede toekomst voor de volgende generaties.’

Babe Baby Foods award

Hoogwaardige kwaliteit
Jasmine heeft een juridische achtergrond, maar verdiept zich steeds meer in (baby)voeding als ze zwanger is van haar eerste kind. ‘Ik ben van Perzische komaf en in die cultuur staat eten symbool voor genieten en verbinding. Maar ook voor producten van hoogwaardige kwaliteit.’

De Librije
Ze vindt het bestaande aanbod kwalitatief onvoldoende en besluit om thuis zelf gerechten te maken voor haar (twee) kinderen. Niet veel later kiest ze voor een carrièreswitch. ‘Ik heb een jaar bij De Librije gekookt om kennis op te doen, boeken gelezen waarvan de oudste zelfs teruggaat tot het jaar 1600 en heel veel potjes onderzocht en geproefd.’

Babe Baby Foods
Uiteindelijk leidt dat in september tot de start van Babe Baby Foods. ‘Mijn algemene conclusie was dat de inhoud van de potjes te weinig voedingsstoffen bevatten, maar ook dat ze te vaak niet lekker zijn. De combinatie babyvoeding en lekker is in mijn ogen geen geslaagde, en dat is wat ik ook veel terugkreeg van jonge moeders.’

Jonnie Boer
Om de lekkerste smaken te realiseren, krijgt ze zelfs hulp van twee sterrenchefs. ‘Jonnie, die ik dus al kende van mijn tijd bij De Librije, heeft er een ontwikkeld met een combinatie van pompoen, mango en kiwi, aangevuld met vezelrijke havermout en banaan. Dit gerecht is goed te gebruiken als ontbijt of tussendoortje.’

Babe Baby Foods

Sidney Schutte
Tweesterrenchef Sidney Schutte van Spectrum in Amsterdam heeft een diner- of lunchgerecht gecreëerd met rode biet, frisse appel, kokosmelk, verse kruiden en specerijen.

‘Ik heb Sidney leren kennen via Oos Kesbeke van Kesbeke Fijne Tafelzuren. Sidney heeft twee jonge kinderen en wilde graag een bijdrage leveren.’

Ingrediënten en smaken
Wat volgens Jasmine een smaak geschikt maakt voor baby’s? ‘Ik heb gekeken naar ingrediënten die bij elkaar passen, ook kooktechnisch. Dat heb ik gedaan met een voedingstechnoloog. Daarnaast is van belang wat baby’s nodig hebben om te groeien en zich te ontwikkelen. Vanaf acht maanden bijvoorbeeld hebben de darmen en de maag vezels nodig. Verder wil ik iedere jonge moeder adviseren vroeg te beginnen met het toevoegen van kruiden en specerijen, zodat kinderen smaken gaan ontwikkelen.’

Bewuste levensstijl
Haar idee sluit aan op de ontwikkelingen in de voedselmarkt. ‘Mensen zijn in steeds grotere mate bewust bezig met voeding en levensstijl. Die omslag is sinds twee tot drie jaar duidelijk zichtbaar. Daardoor is de doelgroep die ik bedien, ook heel divers. Daar komt bij dat ik ook geen plastic gebruik, omdat dit niet past bij mijn ideeën. De potjes zijn gemaakt van het hardste glas dat er is en ze zijn duurzaam en recyclebaar.’

Maaltijdpotjes 2.0, aldus Jasmine. Je vindt Babe Baby Foods in de winkels van Spar en kunt ze online bestellen via BOL.com, Gorillas en Amazon. ‘Ik heb boxjes voor ontbijt, lunch en diner, maar ook die je zelf kunt samenstellen. Op die manier proef je snel de verschillende smaken. Ik hoop dat de andere supermarkten snel volgen.’

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Kesbeke Fijne Tafelzuren, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de tafelzurenspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Ronald Opten naar restaurant Olivijn van Menno Post

Volgend artikel

Hotel Nassau in Bergen maakt plaats voor ‘prachtig strandhotel’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.