Blog

Onze selectie voor jouw winterse kaasplank

Nachten worden langer en kouder en we blijven – noodgedwongen – binnen om in eigen huis te genieten van het najaar. De winter is de tijd van het jaar voor stamppot. We eten echter niet alleen meer hutspot en boerenkool, maar ook meer kaas. Onze selectie voor de donkere maanden.

In de winter hebben we meer brandstof nodig dan in de andere jaargetijden. In de zomer genieten we van mildere gerechten, in de periode vanaf november kiezen we voor uitsprekende stamppotten. Hutspot, boerenkool, andijvie, zuurkool… heerlijk bij de brandende haard of een thermostaat op minimaal 20 graden.

Maar ook kaas helpt ons de winter door. In samenwerking met specialist René Koelman van onze ‘vriend van…’ Bourgondisch Lifestyle hebben we een selectie gemaakt voor jouw kaasplank.

Vacherin Mont d'Or
Vacherin Mont d’Or

Vacherin Mont d’Or
Uit het Massif du Mont d’Or (Jura) op de grens van Zwitserland en Frankrijk. De kaas is omwikkeld met een band van sparrenhout en dat merk je aan de smaak en het aroma. Alleen verkrijgbaar in de wintermaanden, want de koeien produceren dan te weinig melk voor de productie van de Comtékaas, die ook uit deze regio komt. Zeer geschikt voor je plateau en als fondue in de eigen verpakking. Een van de weinige kazen die zich uitstekend laat combineren met champagne. Sinds half oktober is ook de Vacherin Fermier beschikbaar. Deze is nog intenser van smaak.

Reblochon
Reblochon Fermier AOC

Reblochon Fermier AOC
Een kleine boer maakt deze typische Savoiekaas die zeer fris en zacht is. ‘Reblocher’ betekent het opnieuw aanraken van de uier en daar is de naam van deze kaas dan ook uit voortgekomen. De melk komt van de tweede melking. Vroeger was de eerste melking voor aangifte van de belasting en de tweede melking zwart. Fris en romig, en met een fluwele geel-roze korst. De paté is smeuïg en heeft een lichte nootachtige smaak. Speciaal geselecteerd in het assortiment van Bourgondisch Lifestyle.

Vacherin aux Truffe
Vacherin aux Truffe

Raclette
Het nationale gerecht van de Zwitsers. Lekker vol en romig van smaak, en zeer geschikt om te smelten. In de winter worden ook smakelijke kazen met truffel gemaakt. Denk aan de Coullomier aux Truffes en de Vacherin aux Truffes.

Delice de Noisette
Delice de Noisette

Delice de Noisette
Al een aantal jaren een kaas die onlosmakelijk is verbonden met de feestdagen. Een frisse en romige kaas met karamel en hazelnoot. Een zoete en zilte verleiding, die feitelijk dienst kan doen als dessert. Gemaakt van de Brillat Savarin, een rauwe tripple crèmekaas uit de Champagnestreek. Bij Bourgondisch Lifestyle snijden we ‘m doormidden en smeren we er een laagje Franse hazelnootpasta op. Vervolgens maken we het af met stukjes hazelnoot. Een heerlijke combinatie van frisse zuren, zoetigheid en een crèmeachtige structuur maken van deze kaas een echte smaaksensatie.

Etivaz
Etivaz Alpage

Etivaz Alpage
Gemaakt door Nicolette Hamers-Ziörjen en zoon Florian. Jaren geleden verruilde moeder het Noord-Hollandse Castricum voor de Zwitserse Alpen. Daar maakt zij in de zomer op een hoogte van 1500 meter deze prachtige kaas van rauwe melk. Een zeer intense en zware klus, maar wel een die zijn vruchten afwerpt. Traditie, eenvoud en passie zijn de woorden die worden gebruikt om de totstandkoming van deze kaas te omschrijven. Zeer intens van smaak. Een geweldige combinatie van bloemen en kruiden, en een smaak die doet denken aan gebrande hazelnoten.

Vanelly
Een zes jaar oude brokkelkaas uit de omgeving van Barneveld. Natuurgerijpt in de ondergrondse kaaskelder en iedere week liefdevol verzorgd en omgekeerd. Aan het uiterlijk kun je de jaren aflezen: donker gekleurd en vele seizoenen doorgebracht op een houten plank. De kaas is het lekkerst als je deze in kleine stukjes, in plakken of in schilfers eet. Er zit veel karakter in en op die manieren komt de smaak het beste tot zijn recht.

Door de coronalockdown zijn ze allemaal rechtstreeks te bestellen bij Bourgondisch Lifestyle. Heerlijk voor de naderende decembermaand en de feestdagen, en gewoon tot aan de voordeur geleverd. Ons advies: doen!

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Bourgondisch Lifestyle, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de genoemde kazen kun je terecht in één van de winkels of op de website van de kaasspecialist. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

‘12X Wijn Weekendje Weg’ is nieuw boek met wijnparels van eigen bodem

Volgend artikel

Black Friday: #biefstukfriday met heerlijke aanbiedingen bij Nice to Meat

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.