Nieuws

No-table-restaurant ‘212’ van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot geopend

Minder regeltjes en meer beleving. Dat is de belofte van het langverwachte restaurant ‘212’ dat vandaag opent op de hoek van de Amstel en de Herengracht in Amsterdam.

Het (twee-)een-tweetje tussen voormalig tweesterrenchef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot ontdoet de high-end cuisine van alle onnodige etiquette. Zowel tijdens lunch als diner.

Op 31 december telden Van Oostenbrugge en Groot niet alleen af naar het nieuwe jaar, maar gingen zij ook de laatste minuten van hun tijdperk Bord’Eau in. ‘De afgelopen maanden stond elke dag voor twee werkdagen. Zowel Bord’Eau als 212 dulden geen compromis. Het was zwaar, maar het was de enige manier om alles waardig af te ronden en direct goed te beginnen’, vertelt Van Oostenbrugge.

High-end eten
Met no-table-restaurant 212 ontdoen Van Oostenbrugge en Groot high-end eten van zijn etiquette om ruimte te maken voor interactieve gastronomie. Geen wijnarrangement, geen chef’s menu.

Groot: ‘Wie een wijn bij zijn gerecht wil, kan met onze sommelier Daphne Oudshoorn persoonlijk iets uitzoeken in de wijnkelder.’

Per avond zitten 24 gasten aan de bar die de keuken omringt. Ze schuiven direct aan het aanrechtblad aan. Groot en Van Oostenbrugge lieten zich hierbij inspireren door zaken als Brooklyn Fare, The Table en DiverXo.

Intiem
‘Gasten kunnen alles zien wat we doen. Het restaurant is intiem, met een keukenteam van tien man. Hierdoor ontstaat veel interactie met onze gasten. Zelfs het interieur – onze haard – wordt betrokken bij de bereiding van gerechten.’

Het culinaire signatuur van ’t duo blijft hetzelfde: vernuftige creativiteit vanuit klassieke Franse technieken. Maar met meer focus dan ooit. Deze keer verschijnt die creativiteit niet enkel in de internationale gerechten.

Design
De chefs en bediening zullen haast als gechoreografeerd een show voor alle zintuigen weggeven. Gasten hebben daarbij de keuze uit een 5- of 8-gangenkeuzemenu voor respectievelijk 108 en 138 euro. ‘De Michelinambities hebben we niet verloren, maar we willen vooral ten volste van de vrijheid gebruik maken om te creëren wat wij denken dat werkt’, aldus Van Oostenbrugge.

In het design van designbureau concrete amsterdam staat de keuken letterlijk centraal. En daarmee gelijktijdig de interactie met de gasten. Al het overige vervaagt in grijs. 212 is opgebouwd uit strakke materialen: roestvrijstaal voor alle werkbanken, waar het natuurlijke eikenhout van de bar, vloer en het plafond warmte toevoegt aan de ruimte.

Guby Beatle zitje
Alle andere oppervlaktes duikelen omlaag in volume door hun compleet grijze kleur. De muren, kozijnen, het kleinste detail van een speaker. Alles kleurt grijs. Elke gast krijgt zijn eigen plek aan de bar, met zijn eigen hangende lampje, handgemaakte besteklade en comfortabele grijze Guby Beatle zitje. De enige eyecatcher, buiten de keuken om, is het artwork van streetartist Sliks.

Vanwege het beperkte aantal stoelen en om verspilling te voorkomen, willen Van Oostenbrugge en Groot no-shows tot het minimum beperken. Gasten van 212 kopen voor 50 euro een ticket als reservering. Tot 24-uur van tevoren is deze kosteloos te annuleren. Reserveren kan via www.restaurant-212.com.

Vorig artikel

Knallende nieuwjaarsaanbieding bij ’t Havenmantsje in Harlingen

Volgend artikel

Avond ‘Wine & Dine’ bij Château Neercanne in Maastricht

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.