Blog

Nieuwe leden restaurantvereniging JRE verzorgen bijzondere lunch

De nieuwe leden van restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs d’Europe werden dinsdag 9 juni op een mooie manier in het zonnetje gezet. Tijdens een speciale lunch bij De Vrienden van Jacob in Santpoort-Noord serveerden de chefs ieder één gang aan een gezelschap genodigden. ChefsFriends mocht aanschuiven.

Rantrée in Maastricht, Vive la Vie in Groningen, In de Molen in Onderdendam en ’t Klooster in Wijk bij Duurstede zijn sinds dit jaar aangesloten bij Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) Nederland. Ook At Sea op Bonaire, dat onderdeel is van het Koninkrijk der Nederlanden, sloot zich aan, maar was niet fysiek aanwezig.

JRE heeft haar oorsprong in Frankrijk en telt in Nederland inmiddels dertig ‘getalenteerde restaurateurs’, die volgens de vereniging ‘het motto ‘Talent & Passie’ hanteren als verbindende schakel.

De Vrienden van Jacob
Tijdens een speciale bijeenkomst voor pers en partners van JRE in De Vrienden van Jacob, het restaurant van het prachtige Landgoed Duin en Kruidberg, in Santpoort-Noord introduceerden de vier chefs hun zaak door middel van een lunchgerecht.

Maar niet voordat een video-impressie was getoond van het internationale JRE-congres, dat eerder dit jaar plaatsvond in Roermond. De Nederlandse afdeling was gastheer van het evenement, dat eens per twee jaar plaatsvindt.

Alain Alders
‘Huiskok’ Alain Alders, ook aangesloten bij de vereniging, startte met drie amuses: een crostini met kokkel, venkel, scheermes en saffraangel; ansjovis madeleine met spiering en aioli en zeebaars, matcha en appel.

Begeleid door een Pommery Brut Silver. Bijzonder was het ‘plastic zakje’ waarin één van de amuses was verpakt en dat gewoon kon worden opgegeten en smolt in de mond.

Rantrée en Vive la Vie
De eerste gang was van de hand van Ralph Hermans, met Jennifer Silvius eigenaar van Rantrée in Maastricht. Ruim een jaar geleden opende het restaurant de deuren. Hij serveerde een tartaar van zalm, chutney van papaya, avocado, watermeloen en schuim van kreeft. De wijn-spijscombinatie werd gecompleteerd met een Tabali Viognier Reserva, Limari Valley.

Jeroen Sportel van Vive la Vie in Groningen tekende voor het tweede gerecht: coquille & langoustine, gelakt buikspek, green curry, springroll met fijne groenten, een sesamkrokant en pikante mango. Begeleid door een Château Pierre Bise Vin de Pays de Loire 2011 ‘Chenin Blanc’.

In de Molen en ’t Klooster
Nog noordelijker ligt het restaurant van Tanja en Steven Klein Nijenhuis: In de Molen in Onderdendam. Steven koos voor Gronings lam, handgerolde couscous, dukkah, artisjok, aubergine en een jus met ras el hanout en wortelsaus. De daarbij geserveerde wijn was een Laroche Mas la Chevalière Syrah 2012 Languedoc-Roussillon.

Met zijn dessert sloot Jeroen van Hensbergen, met partner Natasja eigenaar van ’t Klooster in Wijk bij Duurstede, de lunch af: vlierbloesem met witte chocolade, yoghurt, sinaasappel en rabarber. Als begeleidende wijn was de keuze gevallen op een Disznóco late harvest Furmint 2012 Tokaji.

Koffie en limoncello
In de serre was het formele einde in handen van Nespresso en Villa Massa. Een grand crus espresso Origin Brasil in combinatie met een limoncello.

ChefsFriends wenst de nieuwe JRE-leden veel succes bij hun nieuwe vereniging en met de bedrijfsvoering.

Vorig artikel

De bijzondere plekken van grand hotel Huis ter Duin

Volgend artikel

Erik van Loo komt met speciale vleesdag in Parkheuvel

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.