Nieuws

Nieuwe eigenaar Joelia: ‘Droom die ik nooit durfde dromen’

Pieter Timmer is het nieuwe jaar begonnen als eigenaar van het met een Michelinster bekroonde restaurant Joelia in Rotterdam. De eerste drie maanden doet de gastheer dat nog met voorganger Mario Ridder. Tijd voor een belletje met de kersvers ondernemer. ‘Dit is een droom die ik nooit heb durven dromen.’

Mogen we dit een droom noemen die uitkomt?
‘Jazeker, 100 procent. Dit is zelfs een droom die ik nooit heb durven dromen. Bij Joelia liep ik mijn eerste stage op niveau en vanaf het moment dat ik daar binnenstapte, was ik verwonderd en verbaasd. De inrichting, het eten, alles doen voor de gast.’

Hoe is deze mooie stap op je pad gekomen?
‘Ruim een jaar geleden ging ik bij Joelia eten en raakten Mario en ik in gesprek. Daar kwam ter sprake dat ik op zoek wilde naar een uitdaging als ondernemer. Hij vertelde me dat hij wellicht iets voor me had. Niet veel later belde hij me en bleek het te gaan om zijn restaurant.’

‘Natuurlijk heb ik twijfels gehad, maar die hadden te maken met de haalbaarheid en niet met het exploiteren van een zaak op hoog niveau. Dat laatste wilde ik, dat wist ik meteen zeker. Ik heb direct van alles in gang gezet, met dit als resultaat.’

Sofiane Bons wordt de nieuwe chef-kok en jij gaat aan de slag als gastheer. Wat gaan we daarvan terugzien?
‘Mario en ik zijn het eerste jaar samen eigenaar, én de eerste drie maanden is hij ook nog aan het werk in het restaurant. Bekende elementen als zijn likkepot en de Erasmusbrug-amuse staan voorlopig dus ook nog op de kaart.’

‘Sofiane heeft een heel andere kookstijl, dat betekent dat het menu gaat veranderen. Hij is een Fransman en daar ook opgegroeid, en hij heeft ervaring opgedaan in Nederland, Duitsland en België. De basis is Frans en daar worden oosterse accenten aan toegevoegd.’

‘Daarnaast heb ik met Hans Nieuwenburg een nieuwe souschef aangenomen. Een talentvolle jongen met motivatie en energie, en met wie Sofiane heel goed kan levellen en sparren.’

‘En Joris van Stam is de nieuwe assistent-sommelier. Hij brengt zijn vak met kleur en enthousiasme over aan tafel naar de gast. Hij past perfect bij Joelia, omdat zijn grootste passie is om het mensen naar de zin te maken.’

Wat zijn je ambities?
‘Mooie en smakelijke gerechten serveren op hoog niveau in een zo toegankelijk mogelijke zaak. Het DNA van Joelia is die toegankelijkheid. Ik heb de absolute overtuiging dat je geen concessies hoeft te doen in kwaliteit om toegankelijk te zijn.’

‘Ik word het gezicht van de zaak. Voor mij was al vrij snel duidelijk dat het een toekomst in de topgastronomie moest worden. Ik ben nog nooit een dag met tegenzin naar mijn werk gegaan en zie het als taak om mensen een fantastische middag of avond te bezorgen.’

Hoe zijn de eerste reacties van gasten?
‘Hartstikke positief. Mensen vinden de nieuwe inrichting heel mooi. In de decoratie is er heel veel veranderd en ik heb een private dining-ruimte gerealiseerd met een capaciteit tot twaalf personen. Die is af te sluiten met een schuifdeur en als die open staat, dan is het onderdeel van het restaurant.’

Lees ook:
Pieter Timmer neemt Joelia Rotterdam over van Mario Ridder
Video: Mario Ridder over Rotterdam en restaurant Joelia

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De veelzijdigheid van skrei-kabeljauw, inclusief recept

Volgend artikel

Kesbeke ontvangt jubileumpenning gemeente Amsterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.